Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Straujuma: Veselības nozarei papildus jāatvēl vismaz 40 miljoni eiro

© f64

Jaunajai valdībai nākamgad veselības nozarei papildus ir jānodrošina vismaz 40 miljoni eiro, šodien pēc tikšanās ar veselības aprūpes nozares speciālistiem žurnālistiem sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), kura vienlaikus pilda arī veselības ministres pienākumus.

Budžeta pieaugums veselības nozarei jāparedz likumā, līdzīgi kā tas ir izdarīts aizsardzības nozarē, pārliecināta Straujuma. "Mums vairs nav, kur tālāk atkāpties," sacīja premjerministre, piebilstot, ka iedzīvotāji gaida uzlabojumus veselības aprūpes nozarē.

Viņa arī norādīja, ka nozarei šogad solītie papildu 5,5 miljoni ir atrasti un nākamnedēļ tiks piešķirti. Tas arī esot saskaņots ar Finanšu ministriju.

Premjerministre arī uzsvēra, ka līdz 2020.gadam būtu jāpanāk veselības nozares budžeta pieaugums līdz 4,5%-5% no iekšzemes kopprodukta.

Tikmēr klātesošie Latvijas ģimenes ārstu asociāciju vadītāji norādīja,- lai gan pozitīvi vērtē Straujumas viedokli par papildus 40 miljonu eiro nepieciešamību, nozarei būtu vajadzīgs vēl lielāks finansējuma pieaugums.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) otrdien lūdza valdību no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nozarei piešķirt papildus vēl 8,9 miljonus eiro, tomēr lūgums netika atbalstīts, jo Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji pauda bažas, ka tik liela summa valsts budžetā neatradīsies.

FM pārstāve Jolanta Plūme vērsa uzmanību, ka programmā "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir ierobežots līdzekļu daudzums un jārēķinās, ka liela daļa šo līdzekļu būs nepieciešami saistībā ar Āfrikas cūku mēri. Viņa arī izteicās, ka faktiski programmā esošie līdzekļi jau ir sadalīti. Turklāt, izvērtējot VM, kā arī citu ministriju pieprasījumus, praktiski veidojas līdzekļu deficīts. Plūme sacīja, ka no programmas VM vēl papildus varētu piešķirt vien aptuveni divus miljonus eiro.

Tam gan nepiekrita Ministru prezidente Straujuma, kas reizē pilda arī veselības ministra pienākumus. "Nevaru piekrist FM. Mēs vienojāmies gan ar FM, gan visām veselības organizācijām, ka 9,9 miljoni ir summa, kas neatliekami nepieciešama nozarei," teica Straujuma.

Premjerministre norādīja, ka vēl vismaz 5,5 miljoni nozarei ir jānovirza. Viņa aicināja nedēļas laikā abām ministrijām saskaņot finansējuma pieprasījumu.