Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Naudiņš pārsūdzējis SAB lēmumu par pielaides nepiešķiršanu valsts noslēpumam

© f64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš (VL-TB/LNNK) pārsūdzējis Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu nepiešķirt viņam pielaidi valsts noslēpumam.

Naudiņš aģentūrai LETA pastāstīja, ka SAB lēmumu ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram ir pārsūdzējis vakar, 21.augustā.

Ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeieram sūdzība ir jāizskata 30 dienu laikā.

Jau ziņots, ka SAB nolēma arī Naudiņam nepiešķirt pielaidi valsts noslēpumam.

Likumā par valsts noslēpumu minēti septiņi argumenti, kāpēc pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem personai tiek liegta.

Pielaidi nevar izsniegt, ja persona iesniegusi atteikumu no Latvijas pilsonības, personas rīcībspēja ir ierobežota likumā noteiktajā kārtībā, persona bijusi notiesāta par noziegumu un atrodas uzskaitē apreibinošu vielu atkarības dēļ.

Tāpat pielaidi atsaka, ja persona bijusi padomju specdienestu un ārpus Eiropas Savienības un NATO esošu drošības dienestu darbinieks. Pielaide arī nepienākas tām personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās Padomju Savienības Komunistiskajā partijā, Latvijas PSR Darbaļaužu internacionālajā frontē, Darba kolektīvu apvienotajā padomē, Kara un darba veterānu organizācijā vai Vislatvijas sabiedrības glābšanas komitejā.

Pielaide nepienākas arī personai, par kuru pārbaudes gaitā ir konstatēti fakti, kas dod pamatu apšaubīt tās uzticamību un spēju saglabāt valsts noslēpumu.

LETA jau rakstīja, ka tieši šī norma bija minēta nu jau demisionējušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai (VL-TB/LNNK) adresētajā SAB vēstulē. Arī viņai birojs atteica izsniegt pielaidi valsts noslēpumam.

Līdz ar to Naudiņš ir kļuvis par otro nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ministru, kuram SAB atteicies piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam.