Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Liepājas metalurgu" pārdos Krievijas miljonāra Šamisa kontrolētam uzņēmumam

© f64

Sarunas par maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" (LM) pārdošanu notiks ar diviem pretendentiem - Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu "United group", kura beneficiārs ir Krievijas miljonārs Igors Šamiss, un Ukrainas uzņēmumu "KVV group", šodien žurnālistiem paziņoja LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Ar abiem pretendentiem ir parakstīti nodomu protokoli par maksātnespējīgās rūpnīcas iegādi. Tas, kurš no tiem iegūs ekskluzīvas darījuma slēgšanas tiesības, būs zināms nedēļa slaikā, prognozēja administrators.

Velmers norādīja, ka sarunas ar pretendentiem notiks par darījuma juridisko struktūru, summu, samaksas grafikiem un pirmās iemaksas apjomu. Izvēloties vienīgo pretendentu, prioritātes būs gan gala summa, gan norēķinu grafiks, gan tas, kāda norēķina kārtība tiks piedāvāta darījuma slēgšanas sākumā.

Pēc administratora teiktā, abu pretendentu piedāvātās summas ir konkurējošas jeb līdzvērtīgas, taču viņš tās neatklāja.

Velmers izteica pārliecību, ka darījums tiks noslēgts septembrī.

Pārdošanas līgumā tiks iekļauts nosacījums finansiāli un tehnoloģiski atsākt uzņēmuma darbību jau šī gada laikā.

Investors, ar kuru sarunu procedūrā tiks parakstīta vienošanās par darījuma struktūru un iemaksāta drošības nauda viena miljona eiro apmērā, tālāk tiks virzīts saskaņošanai nodrošinātajiem kreditoriem, sacīja Velmers. Nodrošinātie kreditori ir valsts, banka "Citadele" un "SEB banka".

Velmers arī piebilda, ka "abiem uzņēmumiem ir nopietna pieredze metalurģijas sfērā un skaidri plāni par "Liepājas metalurga" ražošanas atjaunošanu šogad. Tāpat abiem pretendentiem ir pārliecinoši dokumenti par līdzekļu pieejamību darījuma finansējumam.

"Tomēr, kamēr nav vienošanās par darījuma juridisko struktūru, mēs nevaram iedot ekskluzivitāti vienam pretendentam," norādīja Velmers.

Nesaistošos piedāvājumus par LM iegādi bija iesnieguši desmit interesenti un no tiem tika atlasīti seši labākie, ar kuriem tika turpināta komunikācija. Tad no pretendentu loka tika atsijāti uzņēmējs Kirovs Lipmans un kāds Rietumu uzņēmums. Velmers jau iepriekš atzina, ka no atlikušajiem četriem potenciālajiem LM pircējiem divi ir uzskatāmi par ļoti nopietniem, ar kuriem varētu slēgt darījumu.

Portāls "Pietiek.com" šonedēļ ziņoja, ka starp četriem pretendentiem ir Šamisa uzņēmums, "KVV group", Krievijas miljardierim Ališeram Usmanovam un viņa biznesa partnerim Vladimiram Skočam piederošais holdings "Metalloinvest" un Novosibirskas daudznozaru holdings "Afina Pallada", kuras lielākais īpašnieks un prezidents ir Gaiks Magakeljans. Velmers šo informāciju ne apstiprināja, ne arī noliedza.