Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Dzīvība jāiesaiņo atstarojošā vestē

© F64

Vienalga, augstpapēžu kurpēs un ūdeļādas kažokā vai apskretušā darba kombinezonā, – visiem mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem tumsā būs jāatstaro gaisma. «Uz visiem regulējums attiecas vienāds,» skaidro CSDD valdes loceklis Jānis Golubevs.

Jau ziņots, ka valdība Latvijas iedzīvotājiem noteikusi kopīgu dreskodu, proti, atstarojošas vestes.

Jaunā prasība, visticamāk, stāsies spēkā jaunnedēļ, pēc publicēšanas valdības oficiozā Latvijas Vēstnesī. Vēl pēdējā brīdī vakar satiksmes ministrs parakstīja precizēto noteikumu redakciju, un tagad valsts kancelejas filologi cenšas to ietērpt nepārprotamā latviešu valodā.

Mērķa grupa – dzērāji

Noteikumos akceptēta ne vien atstarojošas vestes, bet tiklab arī atstarojoša apģērba valkāšana, tātad modes mākslinieki varēs padomāt, kā šo utilitāro nepieciešamību pārvērst daudzmaz glītā mugurā velkamā izstrādājumā.

Iemesls, kādēļ gaismas atstarošana pārvērsta obligātā prasībā, ir lielais bojāgājušo gājēju skaits uz Latvijas ceļiem – 50%. Šā gada septiņos mēnešos sabraukti 34 gājēji, pērn – 26. Velosipēdisti – šogad septiņi, pērn seši. Tas ir 20% pieaugums salīdzinājumā ar pagājušo gadu, un jāņem vērā, ka rudens tikai tagad pamazām iestājas. Oktobrī vēl pulksteņa rādītāji tiks griezti stundu atpakaļ. Vakari kļūs vēl tumšāki, un redzamību uzlabos vienīgi decembra sniegs vai arī atstarojošie elementi uz vestēm vai cita apģērba.

Šī ideja vispirms tika iztirzāta Ceļu satiksmes drošības padomē, pēc tam valdībā. Nolūks ir labs, tomēr pastāv šaubas, vai visi iedzīvotāji, jo sevišķi pilsētnieki, būs ar mieru apgrūtināt savas nakts gaitas.

Nav diskusiju par nepieciešamību valkāt atstarojošu apģērbu ārpus pilsētas. Šo satiksmes noteikumu grozījumu galvenā mērķa grupa ir tumši bezatbildīgi ļautiņi, kas vazājas vai attiecīgā dzēruma kondīcijā mētājas uz neapgaismotām šosejām. Atstarojošie elementi, iespējams, ļautu autovadītājiem viņus apbraukt. Dzērāji paši sev vestes diezin vai pirks, tāpēc 20 000 gabalu plānots izdalīt par brīvu, cerot, ka viņi arī tās valkās.

CSDD pārstāve Ieva Bērziņa stāsta, ka mērķauditorija tikšot sasniegta ar Latvijas Samāriešu apvienības un Sarkanā Krusta palīdzību.

Visi kā klauni

Lielākas problēmas varētu rasties ar otru mērķa grupu, kurai par brīvu neviens neko dot negrasās. Tie ir Rīgas un citu pilsētu mikrorajonu iedzīvotāji. Arī visu savrupmāju rajonu iemītniekiem no nākamās nedēļas veste visu laiku jātur pa rokai (pat tad, ja gājējiem tur ir priekšroka). Mugurā tā jāvelk, ja ielai nav ietves un apgaismojums ir slikts. Šim aprakstam atbilst ļoti daudzas vietas Rīgā.

Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks uzskata, ka jaunā prasība apdzīvotās vietās nebūs darbotiesspējīga un cilvēki, lai aizietu vienu kvartālu līdz pieturai, vesti nevilks. «Tur drīzāk ir jāliek ātruma ierobežojumi un jābūvē vaļņi, nevis jāliek visiem staigāt kā klauniem, lai tikai viņus nenobrauc.»

Ķiveres nepilngadīgajiem

Arī riteņbraucējiem gadījumā, ja velosipēda lukturi nedegs, nāksies lietot atstarojošu apģērbu. Jaunajos noteikumos iestrādāta vēl viena velosipēdistiem veltīta norma. Proti, prasība nepilngadīgiem riteņbraucējiem, kas piedalās ceļu satiksmē, obligāti valkāt ķiveri. Tā jau šobrīd ir lauku realitāte – bērni brauc pa koplietošanas ceļiem uz skolām. Oficiāli viņi to drīkst darīt no 12 gadiem. «Tiesības kabatā, ķivere galvā, lukturi priekšā, aizmugurē un vēl atstarojoša veste mugurā. Tas ir vēlamais lauku komplekts izdzīvošanai,» skaidro Ieva Bērziņa. Prasībai pēc ķiveres gan noteikts pārejas periods līdz 1. oktobrim. Tas tāpēc, ka atstarojošo vesti vai, piemēram, aproces jebkurā bodē vai benzīna uzpildes stacijā var nopirkt par trim četriem eiro. Savukārt ķivere, kas ne tikai grezno, bet arī pasargā galvu, maksā sākot no padsmit eiro.

Oktobrī un novembrī CSDD organizēs reklāmas kampaņu atstarojošam apģērbam. Būs videorullīši televīzijā, būs plakāti. Arī Ceļu policija nodarbosies ar gājēju redzamības uzlabošanu. Tomēr speciālas tumšo gājēju medības tā neplānojot.