Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NATO mācību laikā Rīgā apmācīs 22 ģenerāļus

Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā no 22. līdz 26.septembrim norisināsies NATO vingrinājums "Steadfast Pinnacle 2014", kurā piedalīsies 22 ģenerāļi no 15 valstīm, tajā skaitā ģenerāļi no Somijas un Zviedrijas, informēja Aizsardzības ministrijā.

NATO vingrinājumā tiks akcentēta komandieru loma operāciju plānošanas un vadības jautājumos. Šā vingrinājuma dalībnieki ir brigādes ģenerāļi, ģenerālmajori un ģenerālleitnanti, kas jau pašreiz dienē vadošos amatos NATO komandstruktūrās vai NATO operācijās.

Jau ziņots, ka no 15. līdz 19.septembrim Rīgā noritēja vingrinājums vecākajiem un augstākajiem virsniekiem "Steadfast Pyramid 2014", kurā pirmo reizi piedalījās arī pārstāvis no Latvijas - Zemessardzes komandieris brigādes ģenerālis Leonīds Kalniņš.

"Steadfast Pyramid 2014" ir pirmā daļa no Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā un Sabiedroto spēku augstākās transformācijas virspavēlniecības rīkotā vingrinājuma.

"Steadfast Pyramid" un "Steadfast Pinnacle" mērķis ir pilnveidot augstākā līmeņa virsnieku un komandieru spējas plānot un vadīt apvienotās operācijas. Par pamatu vingrinājumam tiks izmantota Visaptverošo operāciju plānošanas direktīva, kas ir viens no galvenajiem alianses apvienoto operāciju plānošanas dokumentiem.

Vingrinājumu laikā tiks izspēlēts fiktīvs scenārijs, kas ietver kolektīvās aizsardzības operācijas.

Vingrinājumi "Steadfast Pyramid" un "Steadfast Pinnacle" pirmo reizi Latvijā tika rīkoti 2011.gadā.

Saskaņā ar Latvijas un NATO Transformācijas pavēlniecības vienošanos šīs mācības Latvijā tiks organizētas līdz 2018.gadam. Mācību laikā Latvija attīsta operacionālās spējas kā uzņemošā valsts un sadarbību ar NATO partneriem.