Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Konstatēts jauns Āfrikas cūku mēra gadījums Valkas novadā

© f64

No šonedēļ saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprinājuši Āfrikas cūku mēra (ĀCM) vīrusu sešām mājas cūkām Valkas novada Ērģemes pagastā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pārstāve Anna Joffe.

Dzīvnieku novietnē tika turētas 43 mājas cūkas. Šodien tiek veikti visi slimību apkarojošie pasākumi, tajā skaitā dzīvnieku līķu iznīcināšana un novietnes dezinfekcija.

Kopš 29.augusta nav apstiprināti jauni ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, savukārt Ziemeļvidzemē pēdējais ĀCM gadījums mājas cūkām bija konstatēts 12.augustā Valkas novada Ērģemes pagastā.

ĀCM apstiprinājies arī desmit meža cūkām - gan nomedītajām, gan atrastajām Vidzemē, gan arī pēc ilgāka laika Latgalē.

Vidzemes pusē ĀCM konstatēts divām nomedītajām mežacūkām: vienai Strenču novada Jērcēnu pagastā un vienai Burtnieku novada Ēveles pagastā, kā arī astoņām atrastajām beigtajām mežā cūkām. No tām ĀCM konstatēs vienai atrastajai beigtajai mežacūkai Madonas novada Ļaudonas pagastā, vienai Valkas novada Ērģemes pagastā un vienai Daugavpils novada Skrudalienas pagastā un piecām cūkām Burtnieku novada Ēveles pagastā.

Līdz ar to patlaban ĀCM laboratoriski apstiprināts 100 mežacūkām un 72 mājas cūkām, savukārt iznīcinātas 564 mājas cūkas.

PVD atkārtoti aicina cūku turētājus stingri ievērot noteiktos biodrošības pasākumus, tādējādi pasargājot savus dzīvniekus no saslimšanas ar infekcijas slimībām un maksimāli samazinot infekcijas slimību tālāku izplatīšanos.

Kā ziņots, ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.

Pēc nedēļas, slimībai izplatoties, Saeima izsludināja ārkārtas situāciju, kas no 2.jūlija līdz 1.oktobrim noteikta Aglonas, Krāslavas, Dagdas, Zilupes un Ciblas novadā, Daugavpils novada Ambeļu, Biķernieku, Demenes, Dubnas, Laucesas, Maļinovas, Naujenes, Salienas, Skrudalienas, Tabores, Vecsalienas un Višķu pagastā, Rēzeknes novada Kaunatas, Mākoņkalna un Pušas pagastā un Ludzas novada Brigu, Isnaudas, Istras, Nirzas, Ņukšu, Pildas un Rundēnu pagastā.

Pēc ĀCM gadījuma konstatēšanas Valkas novadā ārkārtas situācijas zona 22.jūlijā izsludināta arī Rēzeknes, Ludzas, Alojas, Mazsalacas, Rūjienas, Naukšēnu, Valkas, Burtnieku, Kocēnu, Beverīnas, Strenču, Priekuļu, Raunas, Smiltenes, Apes, Alūksnes, Viļakas, Balvu, Rugāju, Baltinavas, Kārsavas, Preiļu un Riebiņu novadā.