Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Iespēja palīdzēt pamestiem dzīvniekiem- brīvprātīgais darbs patversmē

© Ulubele.lv

„Labumu no brīvprātīgā darba gūst sabiedrība kopumā, tomēr vislielākais ieguvējs ir pats brīvprātīgā darba veicējs - tiek iegūtas jaunas zināšanas un pieredze, kā arī gandarījums par paveikto, īpaši, ja tas saistīts ar reālu palīdzības sniegšanu kādam, kam tas ir nepieciešams, piemēram, dzīvniekam. Tā ir lietderīga brīvā laika pavadīšana ar pievienoto vērtību,” par brīvprātīgā darba pozitīvo ietekmi informē biedrības Dzīvnieku pansija Ulubele vadītāja Ilze Džonsone.

Brīvprātīgais darbs mūsdienās kļūst arvien aktuālāks un tā veikšana ir lielisks veids, kā palīdzēt citiem un bagātināt savu personīgo pieredzi. Lai noskaidrotu, kā un kur meklēt informāciju par šādām iespējām, sazinājāmies ar biedrības brīvprātīgais.lv valdes priekšsēdētāju Daci Mauliņu. „Iespējas īstermiņa vai ilgtermiņa brīvprātīgajam darbam ir visdažādāko jomu organizācijās. Un arī par brīvprātīgo kļūt var ikviens. Interesents var uzmeklēt sevi interesējošo jomu pārstāvošo organizāciju, uzrunāt to personīgi vai izmantot portālus, kas apkopo brīvprātīgā darba sludinājumus,” stāsta D. Mauliņa.

Visbiežāk brīvprātīgie iesaistās īstermiņa brīvprātīgajā darbā vai vienreizējos pasākumos un akcijās. „Grūti ir piesaistīt brīvprātīgos ilgtermiņa brīvprātīgajam darbam. Tas arī saistīts ar faktu, ka brīvprātīgo iesaistīšana nebeidzas ar to veiksmīgu uzrunāšanu un piesaistīšanu. Ir vesela virkne aktivitāšu, ko nepieciešams veikt, lai sekmīgi motivētu un līdz ar to noturētu brīvprātīgos. Nav māka brīvprātīgos atrast- māka ir tos noturēt,” atklāj D. Mauliņa. Arī patversmes dzīvnieki palīdzību nesmādē.

Ulubele apsaimnieko Latvijas lielāko dzīvnieku patversmi Līčos un mēs piedāvājam dažādas iespējas iesaistīties un līdzdarboties mūsu ikdienas darbos vai pasākumos atbilstoši katra interesenta iespējām, vecumam, vēlmēm, prasmēm. Ir iespējams darbs dzīvnieku patversmē, palīdzot dzīvnieku kopējiem dzīvnieku aprūpē un mītņu sakopšanā, kā arī dalība talkās vai suņu vešana pastaigās. Palīdzēšanas iespējas ir tik daudzveidīgas, ka brīvprātīgo darbu var veikt gan individuāli, gan kopā ar draugiem, ģimenes locekļiem, gan komandas darbā kopā ar patversmes vai biedrības darbiniekiem,” norāda I. Džonsone.

Protams, arī brīvprātīgais darbs ir nopietns un prasa sagatavošanos „Ir bijuši gadījumi, kad pastaigas laikā ir pasprucis kāds no suņiem un lai gan nekļūdās tikai tie kas neko nedara, jāatceras, ka palīdzība patversmes dzīvniekiem nav izklaide, bet gan sirds darbs, kuru veicot jāieklausās darbinieku teiktajā un rūpīgi jāievēro sacītais,” nobeigumā uzsver I. Džonsone.