Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Rotko 111. dzimšanas dienas nedēļa

© f64

«Jau desmit gadus Daugavpilī atzīmējam Marka Rotko dzimšanas dienu. Ja paveras iespēja to atzīmēt vēl plašāk, Latvijas kontekstā arī pārējo sabiedrību iepazīstināt ar Rotko daiļradi un dzīves uztveri, tas ir tikai pozitīvi,» saka Rotko Mākslas centra vadītāja vietnieks Māris Čačka. Šonedēļ tiek atzīmēta Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā Marka Rotko 111. dzimšanas diena.

Multimediāli par Rotko

Šodien Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), tiek atklāta starptautiska konference Abstraktais ekspresionisms: emociju valoda, kurā piedalīsies pasaulē pazīstami mākslas zinātnieki un pasaulslavenā gleznotāja Marka Rotko iedvesmoti mākslinieki no Parīzes, Ņujorkas, Londonas, Madrides, Sanpaulu un Maskavas, kā arī abi mākslinieka bērni Keita Rotko Praizela un Kristofers Rotko. Šovakar LNB arī notiks angļu komponista Džeimsa Klārka mūzikas koncerts, kurā tiks atskaņoti divi komponista opusi – Untitled No.1 un jaundarbs 2014N, kas rakstīts īpaši šim notikumam.

Pašlaik ES mājā Rīgā aplūkojama ekspozīcija Digitālais Rotko fenomens, kas ļauj neklātienē ielūkoties Rotko Daugavpils centra ekspozīcijā. Saturiski šī izstāde strukturēta atbilstoši Marka Rotko daiļrades periodiem: reālistiskais, sirreālistiskais, multiformu, klasiskais un tumšais periods. Savukārt LNB aplūkojama izstāde Drukātais Rotko, kurā pirmo reizi Latvijā vienkopus skatāms ievērojams grāmatu skaits par ievērojamo mākslinieku. «Marks Rotko ir fenomenāla personība, dažādu mediju pārstāvji viņam ir pievērsuši uzmanību un spējuši radīt savus mākslas darbus. Rotko ir iedvesmojis ar savu darbību un pēctecīgo profesionālo izaugsmi. Ir virkne mākslas zinātnieku un akadēmiķu, kas ir pievērsušies un padziļināti analizējuši un pētījuši viņu kā personību, turklāt no dažādām šķautnēm. Arī no psiholoģiskā viedokļa, kā to dara arī viņa dēls, psiholoģijas zinātņu doktors, dēla atmiņas nav bagātas, jo piecu gadu vecumā tēva viņam jau nebija, bet viņš analizējis arhīvus, jo Rotko ļoti sistemātiski pats daudz rakstīja,» uzsver Māris Čačka. Starp citu, tulkojumā latviešu valodā klajā nāk divas grāmatas par Rotko – Annijas KoenasSolalas un Džeimsa Breslina rakstītās.

Rīt no Rīgas uz Daugavpili dosies vilciens Klusuma laboratorija, kurā projekta īstenotāji sola iespēju piedzīvot multimediālu Rotko drāmu, «sajūtot klusumu, sataustot skaņu, notverot mirkli», bet vakarā Daugavpilī notiks multimediju performances Rotko iedvesmo, kas kulminēs pusnaktī. Parīt pasaulslavenā mākslinieka dzimtajā pilsētā notiks starptautiskās konferences turpinājums. Šis ir viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem, kas plašāk iepazīstina ar Latvijā dzimušām pasaules zvaigznēm. Māris Čačka uzsver, ka Rotko mākslas centrs ir atvērts vien pirms pusotra gada un pagaidām, centra speciālisti, organizējot gan centra dzimšanas dienu (24. aprīlis), gan izcilā mākslinieka dzimšanas dienu (25. septembris), vienmēr ir spējuši pārsteigt apmeklētājus, un tā būs arī šoreiz.

Vieta ar attīstību

«Viss balstās uz Rotko Mākslas centra stratēģiju, kas tika izstrādāta vēl pirms centra veidošanas, kurā mēs plānojām dažāda veida aktivitātes – ko mēs gribam darīt, jo mums nav svarīgi eksponēt tikai Rotko sešu darbu oriģinālus un nedomāt ne par apmeklētību, ne par to, kāda no centra būs atdeve sabiedrībai. Mums ir svarīgs saturs, kas veidojas caur šiem sešiem oriģināliem un pārējo saturu, ko mēs liekam klāt. Jo Rotko vienmēr gribējis, lai viņa darbi nav muzejā vai restorānā, kā to apliecina arī Simona Šamasa filma, viņam gribējās, lai tur, kur viņa darbi ir, ir dzīvs un dinamisks, nevis saspīlēts organisms, lai uz viņa darbiem neskatās ņirdzīgiem zobiem un nesaprot tos, bet viņš vēlējies, lai darbi būtu vietā, kur ir attīstība,» ir pārliecināts Māris Čačka. Tāpēc Rotko Mākslas centrs strādā gan pie bērnu izglītības programmām, gan attīsta dažādu rezidenču programmas. Glezniecības rezidence notiek jau desmit gadus, nedēļas nogalē tiks atklāta starptautiskās rezidences Mark Rothko 2014 darbu skate, arī izstāde Latvijas laikmetīgā glezniecība, kurā tiks izstādīti septiņu Latvijas gleznotāju – Sigitas Daugules, Jāņa Dukāta, Andra Eglīša, Daigas Krūzes, Viktorijas Valujevas, Andra Vītoliņa un Otto Zitmaņa – darbi; būs apskatāmi arī Īrijas gleznotājas Kristīnas Hakslijas un Lielbritānijas mākslinieka Pītera Grifina darbi. «Mums ir četras jaunas rezidences, tūlīt sāksies grafikas simpozijs, pirmo reizi notiks arī tekstilmākslas rezidence. Ļoti svarīga ir pētnieciskā rezidence, kurā pulcējas mākslas zinātnieki. Būtiski, kad mākslinieki ar dažādu pieredzi atbrauc un satiekas ar Latvijas un reģiona māksliniekiem. No fizikas – kad kaut kas saskaras, tad notiek laba vai slikta eksplozija, un kultūrā un mākslā šī eksplozija parasti ir laba, veidojas jauni procesi,» saka Māris Čačka. Speciālists stāsta, ka viens no centra jaunākajiem projektiem ir darbs pie leģendārā latviešu keramiķa Pētera Martinsona mājas kā centra piektās ekspozīcijas izveides. «Mums ir Pētera Martinsona dāvātā darbu kolekcija, ko retrospektīvi var parādīt. Drīz izdosim arī Pētera Martinsona dzīvesstāstu. Tā diedziņu pa diedziņam... Strādājam, lai attīstītos un spētu realizēt projektus.»

Daugavpils aura

Rotko Mākslas centra vadītāja vietniekam Mārim Čačkam ar mākslu bijusi saskare jau ilgu laiku, viņš strādājis Daugavpils universitātē kā docētājs un kā mākslas un dizaina katedras vadītājs. «Likumsakarīgi – kad šis projekts jau tuvojās finiša taisnei, kad bija reāli jāķeras klāt pie plānošanas, sakārtošanas un iedzīvināšanas dzīvē daudzām idejām, tai skaitā stratēģijai, pēc kuras mēs strādājam arī šobrīd, man sekoja šis piedāvājums, un es to pieņēmu,» stāsta Māris Čačka. Viņš ir pārliecināts, ka tik ilgi lolotais Rotko Mākslas centrs ir ieguvums ne tikai Daugavpilij. «Acīmredzot Daugavpilī jau vēsturiski bijusi tāda aura... Arī laikā, kad dzima Rotko, toreizējā Dvinskā kultūras dzīve un arī izglītības vide ir bijusi attīstīta. Iespējams, tas materializējies gaisā, mūros, zemē, tas nodrošina akumulatīvo procesu, kāpēc tur var attīstīties, veidoties un strādāt. Arī šobrīd ir visādi impulsi. Ekspozīciju plāns ir sastādīts pieciem gadiem, un es varu apsolīt, ka saturs būs kvalitatīvs,» sola vadītāja vietnieks. Centra speciālisti daudz strādājot, lai piesaistītu finansējumu. Māris Čačka: «Protams, ir jādomā, kā spēt paņemt naudu no dažādiem finansējuma avotiem un atbilstoši saturam realizēt, bet – pirmajā vietā ir saturs. Ja saturs ir, finansējumu var atrast. Ir jāgrib un jādara, nevis jāgaida, ka kāds to izdarīs tavā vietā.»

***

Rotko dzimšanas dienas pasākumi

Izstāde Digitālais Rotko fenomens (izstāde Eiropas Savienības mājā Rīgā)

Grāmatu izstāde Drukātais Rotko (LNB, pirmo reizi Latvijā vienkopus skatāms tik liels grāmatu skaits par Rotko)

Starptautiska konference Abstraktais ekspresionisms – emociju valoda (23. septembrī Rīgā un 25. septembrī Daugavpilī)

Britu komponista un pianista Džeimsa Klārka mūzikas koncerts (23. septembrī LNB)

Vilciens Klusuma laboratorija (24. septembris, Rīga–Daugavpils)

Performance Rotko iedvesmo (24. septembris, Daugavpils Rotko Mākslas centrs)

Projekts – izstāde Latvijas laikmetīgā glezniecība un starptautiskās rezidences Mark Rothko 2014 skate (25. septembris, Daugavpils Rotko Mākslas centrs)