Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Āfrikas cūku mēra ārkārtas zonā iekļauj vēl 17 novadus

© Scanpix

Ņemot vērā to, ka Latvijā joprojām tiek konstatēti jauni Āfrikas cūku mēra (ĀCM) inficēšanās gadījumi gan mežacūku populācijā, gan piemājas saimniecībās, valdība šodien lēma paplašināt ĀCM ārkārtas teritorijas zonu, kā arī līdz 2015.gada 1.janvārim pagarināt ārkārtējo situāciju.

Nolemts paplašināt līdzšinējo ārkārtas situācijas zonu, tajā iekļaujot vēl 17 novadus - Aizkraukles, Ikšķiles, Inčukalna, Ķeguma, Krimuldas, Lielvārdes, Līgatnes, Limbažu, Mālpils, Neretas, Pārgaujas, Ropažu, Salacgrīvas, Sējas, Siguldas, Skrīveru un Vecumnieku novadu, kā arī visu Ogres un Jaunjelgavas novadu.

Kā ziņots, 13.augustā Saeimā apstiprinātie Ministru kabineta grozītie noteikumi "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" nosaka ĀCM ārkārtējās situācijas teritorijas noteikšanu 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā.

Tāpat ārkārtas zona tika noteikta piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā un četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā un Rēzeknē.

Par darbības koordināciju ārkārtējās situācijas laikā, kā jau iepriekš noteikts, atbildīgs PVD, kura amatpersonām ir tiesības iekļūt privātā īpašumā, lai veiktu visus nepieciešamos mēra apkarošanas pasākumus. PVD arī jāsniedz informācija iedzīvotājiem un pašvaldības iestādēm par paredzētajiem ierobežojumiem un veicamajiem Āfrikas cūku mēra apkarošanas pasākumiem noteiktās teritorijās.

Līdz šim ĀCM laboratoriski apstiprināts 100 mežacūkām un 72 mājas cūkām, savukārt iznīcinātas 564 mājas cūkas.

Kā ziņots, ĀCM Latvijā tika konstatēts 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas.