Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Valdība Čalovskim izmaksās 5000 eiro

© f64

Pieņemot lēmumu nepārsūdzēt Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumu, Ministru kabinets atzīst, ka turēt neapsūdzētu un nenotiesātu cilvēku tiesas sēžu zāles dzelzs būrī nav pareizi. Tāpat kā nav pareizi liegt iespējas pārsūdzēt lēmumu par izdošanas apcietinājumu.

Valdība piekritusi samaksāt Latvijas pilsonim Denisam Čalovskim par šīm neērtībām ECT pielemtos 5000 eiro, jo pārējā daļā spriedums apmierina. Imantas hakera izdošana ASV pati par sevi nebūtu cilvēktiesību pārkāpums. Tā lēmusi pirmā ECT instance. Tagad bumba ir Čalovska advokātu pusē.

Latvijas pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce vakar pēc valdības slēgtās sēdes pastāstīja, ka pārsūdzības galīgais termiņš ir 24. oktobris un pašlaik lietā iespējami trīs scenāriji. Ja arī Čalovskis un viņa advokāti spriedumu nepārsūdzēs – pēc attiecīga tiesas paziņojuma saņemšanas tas stāsies spēkā. Par necilvēcīgo sēdēšanu metāla būrī viņš gan saņems 5000 eiro, taču jau tajā pašā dienā viņam pakaļ var atlidot amerikāņu specdienesti. Jāatgādina, ka ASV Imantas hakeri tur grib tiesāt par līdzdalību briesmīga datorvīrusa radīšanā, ar kura palīdzību miljoniem cilvēku tikuši apzagti. It kā – jo vismaz Latvijai nekādi pierādījumi par šādu notikumu nav uzrādīti, turklāt dzimtenē Čalovskis ir likumpaklausīgs pilsonis.

Ja ECT lēmums tiek pārsūdzēts, procedūra atkal sākas no gala. Tiesa lemj, vai apelācija ir pamatota. Ja – jā, tad lieta tiek nosūtīta uz lielo palātu izskatīšanai 17 tiesnešu sastāvā. Tad līdz galīgajam lēmumam jāgaida vismaz vēl pusgads. Ja apelācijas prasība tiek noraidīta, spēkā paliek pirmās instances spriedums un ASV specdienesti pakaļ Čalovskim atlido nedaudz vēlāk. Ministru kabineta lēmums par izdošanu joprojām ir spēkā.

Atšķirībā no valdības Denisa Čalovska advokāti vēl nav lēmuši, kā rīkoties tālāk. Laika pārdomām vēl pietiek. Bet par valdības lēmumu advokāts Lauris Liepa saka: «Valdība atzīst, ka procesā ir bijuši pārkāpumi, un tas ir papildu arguments Denisa Čalovska aizstāvībai.».