Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

NEPLP gatava bloķēt nelegālos televīzijas straumētājus

© scanpix

Lai veiksmīgāk cīnītos ar nelegālajiem televīzijas straumētājiem, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) varētu rosināt pārkāpēju vietņu bloķēšanu, tikšanās laikā ar medijiem paziņoja NEPLP padomes loceklis Ivars Zviedris.

Efektīgākai nelicencēto televīzijas piegādātāju apkarošanai NEPLP varētu pārņemt Izložu un azartspēļu inspekcijas pieredzi un sākt bloķēt pieeju pārkāpēju interneta domēniem un IP adresēm. Pagaidām gan tas neesot iespējams, jo neesot izstrādāta attiecīgā likumdošana un NEPLP nepietiekot kapacitātes šādu funkciju veikšanai.

Šodien Iekšlietu ministrijas (IeM), Satiksmes ministrijas (SM), NEPLP un sakaru kompānijas "Lattelecom" pārstāvji tikās ar medijiem, lai aktualizētu nelegālās televīzijas jeb TV pirātisma problēmu Latvijā. Patlaban no aptuveni 800 000 Latvijas mājsaimniecību teju ceturtdaļa lietojot kādu no nelegālās televīzijas paveidiem, aplēsuši IeM.

Visbiežāk nelicencētā TV skatīšanai tiekot izmantoti kādi no straumēšanas pakalpojumiem, bet otrajā vietā pēc popularitātes esot satelīttelevīzijas viedkaršu koplietošana, norādīja IeM Nozares politikas direktors Dimitrijs Trofimovs. Mazāk sastopama esot dekoderu karšu koplietošana un nelegālo kabeļtelevīzijas tīklu izbūve.

Visi no klātesošajiem runātājiem piekrita, ka galvenais iemesls TV pirātismam esot iedzīvotāju neizpratne par autortiesību saturu un uzskats, ka tā nelegāla iegūšana nav nosodāma. Tehnoloģiju attīstībai neesot tikusi līdzi arī likumdošana, un esošais regulējums nelicencētā TV apkarošanu apgrūtina, jo pieprasa pierādījumus reāla kriminālprocesa sākšanai. Tas rada pamatīgas problēmas, jo reālais TV izplatītājs neatrodas Latvijā ne fiziski, ne arī juridiski.

Esošā situācija neesot godīga arī pret legālajiem televīzijas operatoriem, kas nespējot konkurēt ar piedāvājumu no kompānijām, kam izmaksas esot daudz mazākas, norādīja "Lattelecom" Juridiskās daļas direktors Toms Meisītis. Pēc viņa aprēķiniem, Latvijas valsts arī nodokļos šādi zaudē vairākus miljonus eiro.