Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latviešu meitenes hobijs - dizaina lampas

© no personīgā arhīva

«Visa mana ģimene ir mākslinieki, es esmu uzaugusi mākslinieciskā vidē, bet vienīgā esmu aizgājusi pa nemākslas ceļu. Es vienmēr esmu vēlējusies radošo apvienot ar skaitļiem un loģisko domāšanu,» saka Rīgas Ekonomikas augstskolas absolvente Anna Sedleniece (23). Viņa strādā mārketinga kompānijā un no darba brīvajā laikā taisa ļoti interesantas dizaina lampas.

Annas Sedlenieces veidotās UNIQCUBE dizaina lampas pirmo reizi plašākai sabiedrībai būs iespējams aplūkot starptautiskajā mēbeļu, interjera un apgaismojuma izstādē Baltic Furniture 2014, kas no šodienas līdz 5. oktobrim notiks Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā.

Vienlaikus Ķīpsalā notiks arī Rīgas starptautiskā dizaina izstāde Design Isle 2014, kas vienkopus pulcēs dizaina profesionāļus, uzņēmējus, pasūtītājus un ikvienu interesentu, lai radošā un aktīvā vidē prezentētu un meklētu dizaina pērles, savstarpēji dalītos ar idejām, veidotu jaunus kopprojektus un kopīgi veicinātu dizaina nozares attīstību.

«Kad biju mazāka, vienmēr apmeklēju šīs izstādes un domāju, ka man arī patiktu tādās piedalīties. Tikai pavisam nesen esmu izveidojusi savu uzņēmumu, bet jau esmu uzaicināta tur būt, par ko esmu ļoti priecīga!» Anna no sirds priecājas un izstāsta, kas īsti ir UNIQCUBE. «Tā ir manis izveidota dizaina lampa, kas ir unikāla ar to, ka tai ir iespējams izveidot personalizētu dizainu pēc katra individuālajām vēlmēm – ar kādām īpašām fotogrāfijām, paša zīmējumiem, dažādiem rakstiem vai jebkādiem citiem dizaina elementiem. Šādā veidā katrs savu mājokli var papildināt ar gaismas dizaina elementu, kas ir pieskaņots konkrētajai vietai.»

Anna atklāj, ka viņa nav māksliniece, nevienu dienu nav mācījusies mākslas skolā. Skolas gados dziedājusi koros un ansambļos, deviņus gadus spēlējusi klavieres, ilgu laiku diezgan profesionāli spēlējusi badmintonu. Bet ģimenē gan visi ir mākslinieki: tētis Ints Sedlenieks ir scenogrāfs, mamma Inese Sedleniece ir pasniedzēja Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā, arī brālis Atis Sedlenieks izvēlējies radošu profesiju un studē arhitektūru. «Es pagājušogad pabeidzu Rīgas Ekonomikas augstskolu, un lampas ir mans vaļasprieks – es vienmēr esmu vēlējusies radošo apvienot ar skaitļiem un loģisko domāšanu. Un šāds bizness ir ļoti labs apvienojums,» stāsta diplomētā ekonomiste. «Daudzi domā, ka esmu māksliniece. Cilvēki jau redz tikai lampas, bet, lai nodibinātu uzņēmumu, izietu visas testēšanas un lampu akreditāciju, tam nepieciešamas pavisam citas zināšanas. Un tās man tagad noder,» Anna pasmaida un saka, ka mākslu studēt neplāno – viņa «to visu atskatījusies» jau bērnībā.

Pagaidām UNIQCUBE lampas iespējams pasūtīt Annas mājaslapā, viņai var rakstīt arī sociālajā vietnē facebook.com. «Mana ikdiena paiet mārketinga kompānijā 77 Agency, un mārketings arī man ļoti patīk. Nezinu, kā viss attīstīsies tālāk, bet pagaidām abas šīs lietas varu apvienot. Citiem vaļaspriekiem gan laika vairs neatliek. Ir jāizvēlas prioritātes,» Anna spriež pavisam lietišķi. Viņa saka, ka arī lampu veidošana iesākusies kā vaļasprieks, bet izvērtusies par biznesa projektu. «Ir tikai pats sākums, ir vēl ļoti daudz darba, ir vēl vairāki neatrisināti jautājumi, piemēram, par pārdošanu uz Ameriku – ir problēmas ar iepakojumu. Tagad to mēģinu risināt. Katrā ziņā man ir kur strādāt un ir kur augt. Tāpēc par citiem biznesa plāniem šobrīd nedomāju.».