Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

GARDĒŽIEM: Tradīcijām caurvīta ēdienkarte

© f64

"Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Savā virtuvē pieturos pie klasiskām vērtībām – tā kā nepazūd klasiskā mūzika, domāju, ka nepazudīs arī klasiskie ēdieni," pauž latvisku tradīciju caurvītā restorāna Rīgas atslēga (Key to Riga) šefpavāre Gunita Rolova. Viņa uzskata, ka no recepšu pūralādes ir jāvelk ārā aizmirstas lietas un jāpielāgo tās mūsdienu garšām.

Restorāna ēdienkarti jau no pašiem pirmsākumiem raksturo īsteni latviska virtuve ar plašām izvēles iespējām katrai gaumei – kopskaitā atnācējs tajā var atrast vismaz 50 dažādu ēdienu nosaukumus.

«Reiz pie mums atnāca viena gide un uzslavēja, ka otra tāda restorāna Rīgā nav. Mūsu mērķis ir, lai viesis no mums aiziet labi paēdis,» apliecina G. Rolova. Restorāna pusotru gadu ilgo darbību šefpavāre raksturo kā veiksmīgu: «Cilvēki nāk ikdienā un labprāt svin pie mums arī svētkus. Domāju, ka ieguldītais smagais darbs un ideja ir attaisnojušies.»

Rudens veltes ēdienkarti caurvijot visu cauru gadu. «Ik pēc konkrēta gadu skaita ir sēņu gads – šis ir viens no tiem. Esmu sēņu mīļotāja, un šogad man ir prieks. Pašai sēņot nav sanācis laika, tāpēc labprāt iegādājos sēnes tirgū,» teic pavāre. Drīzumā viņa piedalīsies 2. Daugmales Jāņa bišu medus ēdienu saietā, kurā jāgatavo ēdieni ar medu. «Tur gatavošu īsti rudenīgu ēdienu – medū marinētu cūkas fileju ar sēnēm un cūku pupām. Pēc prezentācijas šis ēdiens tiks iekļauts arī restorāna ēdienkartē,» viņa pastāsta. Pavāres darbu Gunita raksturo kā smagu un atzīst, ka daudziem jaunajiem pavārmākslas censoņiem tas nemaz nav pa spēkam. «Kā saka, daudzi šo krunku nevar izturēt,» pavāre nosmej.

Katru mēnesi viens ēdiens no plašās ēdienkartes tiek izvirzīts par mēneša ēdienu. Oktobra aktualitāte būs Daniela Rēbusa pods – dārzeņu un tītara karstais podiņš saldā krējuma mērcē. «Ēdienā ir pākšu pupiņas, paprika, cukīni vai kabači, tītara gaļa, brokoļi un ziedkāposti. Tas ir latvisks, rudenīgs un gana sātīgs ēdiens. Esam pamanījuši, ka cilvēkiem tas garšo,» piedāvājumu raksturo Gunita. Jaunas pavārmākslas ieceres pavāre plāno kaldināt ziemas spelgonī – neskaitot svētku laiku, ziemā esot maza atelpa no intensīvā darbu rituma, tāpēc var ļauties jaunu ideju ģenerēšanai, ar ko pārsteigt viesus pavasarī.

RECEPTE

Daniela Rēbusa podiņš

SASTĀVDAĻAS:

70 g sarkanās paprikas

70 g ziedkāpostu

70 g brokoļu

70 g pākšu pupiņu

100 g vārītu kartupeļu

100 g svaigas tītara filejas

100 g saldā krējuma

melnie pipari

sojas mērce

PAGATAVOŠANA: kartupeļus nomazgā un ar visu mizu vāra sālsūdenī līdz gatavībai. Kad gatavi, atdzesē un noņem mizu, sagriež palielos kubiciņos. Ziedkāpostus, brokoļus un pākšu pupiņas nomazgā. Visus dārzeņus sagriež mazākos gabaliņos un noblanšē sālsūdenī. Tītara fileju sagriež strēmelītēs un apcep uz pannas, pievieno noblanšētos dārzeņus un visu mazliet pasautē. Beigās pievieno saldo krējumu, maltus melnos piparus un sojas mērci pēc garšas. Pasniedz māla podiņā.