Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

KONSERVĒŠANAS NOSLĒPUMI: Uni­ver­sāls mai­sī­jums zu­pai

© publicitātes

Mā­jās ga­ta­vo­ti kon­ser­vi zie­mai no­teik­ti būs gar­šī­gā­ki ne­kā tie, ku­rus var at­rast vei­ka­lu plauk­tos. At­ver bur­ci­ņu, un no tās uz­vir­mo va­sa­ras aro­māts. Gal­ve­nais, ka sa­lā­tus var ga­ta­vot da­žā­dus, un arī vēl ok­tob­rī var pa­spēt uz­burt ko gar­du no ru­dens ra­žas – ka­ba­čiem, ķir­bjiem, sal­da­jiem pi­pa­riem, bur­kā­niem, sī­po­liem, kā­pos­tiem, spi­nā­tiem, bie­tēm un ci­tiem dār­ze­ņiem. Dār­ze­ņu sa­lā­ti zie­mai – tas ir arī lie­lisks veids, kā sa­gla­bāt or­ga­nis­mam va­ja­dzī­gos vi­ta­mī­nus. No dār­ze­ņiem var pa­ga­ta­vot gan tra­di­ci­onā­lus sa­lā­tus, gan kā­du mo­der­nā­ku va­ri­āci­ju, pie­mē­ram, sald­skā­bi asu pie­de­vu vai uz­ko­du – čat­ni­ju, kam ir in­die­šu iz­cel­sme un ku­ra sa­stā­vā pa­ras­ti ir daudz garš­vie­lu un in­gvers. Vēl viens no va­ri­an­tiem – sa­rū­pēt dār­ze­ņu kon­ser­vus zu­pai, lai, ga­ta­vo­jot šā­du mal­tī­ti, ie­tau­pī­tu lai­ku. Pa­mat­mai­sī­ju­mu zu­pai var pa­ga­ta­vot uni­ver­sā­lu – no bur­kā­niem, sī­po­liem, bie­tēm un pē­ter­sī­ļa sak­nes, lai tas bū­tu pie­mē­rots jeb­ku­rai zu­pai – bor­ščam, ra­soļ­ņi­kam, bie­šu un ci­tām.

Uni­ver­sāls mai­sī­jums zu­pai

Sa­stāv­da­ļas: ki­lo­grams se­le­ri­ju un pē­ter­sī­ļu za­ļu­mu, sāls, 500 g bal­to un krā­sai­no kā­pos­tu, tik­pat daudz bur­kā­nu, sal­do pi­pa­ru, sī­po­lu, pu­ra­vu. Ma­ri­nā­dei – uz 1 lit­ru ūdens va­jag 1 līdz 2 g cit­ron­skā­bes un 40 g sāls un cu­ku­ra.

Pa­ga­ta­vo­ša­na: no­maz­gā un no­tī­ra dār­ze­ņus, sī­ki sa­griež, pār­kai­sa sā­li un vi­su sa­liek ste­ri­li­zē­tās bur­kās. Vis­as ma­ri­nā­dei ne­pie­cie­ša­mās sa­stāv­da­ļas sa­mai­sa, ļauj, lai uz­vā­rās, un kar­stu pār­lej dār­ze­ņiem bur­ci­ņās. Uz­liek bur­kām vā­ci­ņus un uz­gla­bā vē­sā vie­tā.