Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aicina nesākt pedofilu linča tiesu

© Policijas foto

«Mūsu nostāja – sadarbojamies ar visiem, kas šajā procesā ievēro likumību. Aicinām darboties likuma ietvaros,» vērtējot iedzīvotāju aktivitāti tā dēvētā Imantas pedofila meklēšanā, saka Valsts policijas pārstāvis Dairis Anučins. Lai pasargātu bērnus no pedofila uzbrukumiem, iedzīvotāji Rīgā izveidojuši patruļas, un diemžēl pastāv iespēja, ka kādam var rasties vēlme sarīkot linča tiesu, ja sastaptais cilvēks šķitīs aizdomīgs.

Mūziķis un televīzijas raidījuma vadītājs Andris Kivičs portālam kasjauns.lv paguvis izteikties, ka viņa sieva autobusā ieraudzījusi vīrieti, kurš ļoti līdzinājies Imantas pedofilam; būtu Kivičs bijis tajā autobusā, būtu «maucis pa purnu».

Policijā šādas aktivitātes neatbalsta, jo, kā teica viens no aktīvākajiem iedzīvotāju patruļu organizētājiem Antons, katrs trešais vidēji statistiskais vīrietis izskatās līdzīgs Imantas pedofila jaunākajam fotorobotam. Kiviča sievas pamanītais aizdomīga paskata vīrietis izkāpis pieturā Gaiļi – netālu no Lāčupes kapiem. Pa ceļam uz kapiem tiešām ir dārza mājiņu kolonija – vietām rūpīgi kopta teritorija, vietām briesmīga postaža, kurā iespējams viss.

Ieraugot ne tikai fotorobotam līdzīgu vīrieti, bet jebkuru citu cilvēku, kurš slamstās gar rotaļlaukumiem, skolām un citām vietām, kur pulcējas daudz bērnu, cilvēki tiek aicināti nekavējoties zvanīt policijai. Vienkāršākais tālruņa numurs, ko visbiežāk atceras, ir 110 (otrs numurs, uz kuru var zvanīt – 67829202). D. Anučins apgalvo, ka dežuranti zina, kā jārīkojas – viņi vai nu paši uzklausīs informāciju, vai savienos ar attiecīgo nodaļu, bet viss notikšot operatīvi. Policijā pārbaudīs jebkādu informāciju, tāpēc nepieciešams izstāstīt maksimāli daudz par aizdomīgo cilvēku. Ja vien tas ir iespējams, vajadzētu paturēt šo personu savā redzeslokā, cik ilgi vien var. Policijā uzsver, ka iedzīvotāju patruļas palīdz policistiem. Paši cilvēki atzīst, ka jūtas drošāk, ja var kopā ar kaimiņiem pieskatīt savu mikrorajonu, un ka līdzcilvēki nav vienaldzīgi. Arī Antons saka – ir izrunāts, kā patruļām rīkoties, cilvēki zina, kas jādara, kur jāzvana. Viņš aicina pieaugušos «taktiski no malas paskatīties», ja redz uz ielas bērnu vai bērnus vienus, lai viņi nepārbītos no svešinieka, kurš pēkšņi metīsies pavadīt vai uzkrītoši sekos. Vajadzētu neuzkrītoši paiet līdzi, pavērot, kā bērns ieiet kāpņu telpā, vai kāds viņam neseko. Piemēram, vakar no rīta Iļģuciemā bez pieaugušajiem uz skolu devās pavisam mazi bērneļi, skaidri redzams – pirmo klašu skolēni.

Valsts policija kopš pagājušajā otrdienā notikušā seksuāla uzbrukuma pusaudzei Zasulauka rajonā pārbaudījusi jau 50 personas, aizturēto pagaidām nav. Pārbaudīto vidū ir gan liecinieki, gan iespējamie nozieguma veicēji. Neatkarīgā rakstīja par notikumu Kuldīgas ielas nama kāpņu telpā, kad vīrietis sekoja bērnam un mēģināja uzbrukt. Vecāki ziņoja policijai. Policijā atbild skopi – ir saņemts iesniegums, un turpinās pārbaude, un vismaz pašlaik nevar ne apstiprināt, ne izslēgt, ka uzbrucējs varētu būt bijis tas pats Imantas pedofils. Jāatgādina, ka neilgi pirms tam Ķengaragā vīrietis par seksuālu vardarbību pret mazu meiteni tika aizturēts tajā pašā dienā.

Neatkarīgā uzklausīja kādu bijušo operatīvo darbinieku, kurš pieļauj, ka Imantas pedofils izdara noziegumus tur, kur kādreiz (iespējams, bērnībā) ir dzīvojis. Kaut kāda iemesla dēļ viņš tagad tur atgriežas.

Pēc pedofila uzbrukuma 14. oktobrī pusaudzei Zasulaukā policijai ir videoieraksts, kurā redzams iespējamais noziedznieks. Tomēr attēls ir tik neskaidrs, ka saskatīt un atpazīt ierakstā redzamo personu ir ļoti grūti. D. Anučins vakar Neatkarīgajai sacīja, ka tieši šī iemesla dēļ patlaban netiek izstrādāts cits fotorobots.

Tāpēc policija atgādina par Imantas pedofilu dēvētā vīrieša pazīmes: aptuveni 20 līdz 25 gadus vecs; runā krievu valodā, bet, iespējams, zina arī latviešu valodu; viņam ir pelēkzilas acis; galvas augšdaļā ir garāki, nedaudz viļņaini tumši brūni mati, kas sniedzas līdz uzacīm. Vīrietis bija tērpies tumšā vējjakā un sporta apavos.