Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Mazajā Juglā turpina celties ūdens līmenis

© ikskile.com

Kā ziņo portāls salaspils.lv, ūdens līmenis Salenieku applūstošajā teritorijā turpina celties. Salaspils pašvaldība situācijai seko nepārtraukti.

Visu diennakti applūstošajās teritorijās dežūrē Pašvaldības policijas ekipāžas, situāciju uzrauga pašvaldības CA speciāliste Dzintra Mūrniece, palīdzību sniedz Komunālais dienests un SIA "Valgums S". Iedzīvotāji tiek informēti par rīcību ārkārtas situācijā, applūstošajās teritorijās ir izvietota informācija par to, kā rīkoties un kādu palīdzību var gaidīt no pašvaldības.

Vakar Salaspils domē uz sēdi sanāca CA komisija. Tās dalībnieki atzina, ka notiekošais M.Juglā nav pieredzēts vismaz 40 gadus, turklāt līdz šim tie ir bijuši pavasara pali. Šobrīd aktuāls ir jautājums, vai par plūdiem rudenī var runāt jau kā par ciklisku dabas parādību, ņemot vērā klimata pārmaiņas? Iepriekš upes izpēte tika veikta 90.gadu beigās. Ņemot vērā šobrīd notiekošo, komisijas locekļi vienojās, ka ir nepieciešams veikt jaunu upes izpēti, jo pēdējo 15 gadu laikā nenoliedzami ir mainījies gan nokrišņu apjoms un režīms, gan, iespējams, arī upes gultne. Kā vēl viens no iespējamiem līmeņa paaugstināšanas iemesliem tika minēts arī tilta remonts pie Juglas papīrfabrikas, kas daļēji varētu būt samazinājis upes caurteci.

Salaspils novadā lielākie cietēji ir dārzkopības kooperatīvi upes krastos ar tajos esošajām vasarnīcām. Ūdens skarti ir ap 100 īpašumi. CA speciālistu galvenā rūpe ir apzināt plūdu sekas un, galvenais, noskaidrot, vai applūdušajās teritorijās nav palikuši cilvēki, kuri nespēj sniegt par sevi ziņas.

Plūdos cietušo dzīvojamo ēku īpašniekiem ir iespēja saņemt šādu pašvaldības palīdzību - ūdens atsūknēšanu no pagrabiem un citām telpām un nosēdaku izsūknēšanu. Nodrošināta arī dzeramā ūdens piegāde

Savukārt ģimenes, kuras ir deklarētas un dzīvo plūdu skartajā teritorijā un kuru īpašumiem plūdu rezultātā ir nodarīts kaitējums, saņems sociālo palīdzību.

Paredzams, ka pirmdien Stopiņos tiksies Mazas Juglas krastos esošo pašvaldību vadītāji, lai apspriestu radušos situāciju un lemtu par turpmāk veicamajiem pasākumiem.