Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

DEGUSTĀCIJA: Kuri zaļie zirnīši ir vislabākie?

© Scanpix

Žurnāla Māja rīkotajā degustācijā izvērtējām, kā mainās šo gadu tūkstošiem uzturā lietoto pākšaugu garša, tos konservējot.

Pērnes. Zirnīši zaļie (bez konservantiem)

• 400 g, zirnīšu neto masa 270 g. Pēc SIA Pērnes pasūtījuma ražoti Ungārijā. Sastāvā: zaļie zirnīši, ūdens, sāls un cukurs. 100 g produkta ir 4,5 g olbaltumvielu, 9,9 g ogļhidrātu un 0,3 g tauku.

Šķidrums – dzidrs, zirnīši visi kā nomērīti. Patika arī tas, ka tie bija diezgan mīksti un miltaini. Par garšu gan domas bija atšķirīgas, vairākumam patika jūtamais saldumiņš, dažiem tā šķita pārāk daudz.

Taste Land. Zaļie zirnīši

• 400 ml, neto 400 g, produkta sausais tīrsvars 240 g. Sterilizēts produkts. Ražots Polijā. Sastāvā: zaļie zirnīši un marināde (ūdens, sāls, etiķis). 100 g produkta ir 2,4 g olbaltumvielu, 4,0 g ogļhidrātu un 0,1 g tauku.

Bundžiņu atverot, degustētājus sagaidīja pārsteigums – bija redzams, ka zirņi jau sākuši dīgt. Tā kā konservos nav cukura, izteikti bija jūtama sāls. Tomēr visi vērtētāji atzina, ka zupās vai sautējumos zirnīši būtu itin labi.

Kok. Zaļie zirnīši (bez konservantiem)

• 420 g, tīrsvars 270 g. Ražots Ungārijā. Sastāvā: zaļie zirnīši, ūdens, sāls un cukurs. Nav uzrādīts nedz olbaltumvielu, nedz ogļhidrātu, nedz tauku saturs 100 g produkta.

Pirmais iespaids labs, patīkama krāsa un izskats. Šķiet, ka bundžiņā sabērti rotaļu zirnīši. Daži vērtētāji jokoja, ka rasolā tādus būtu grūti atrast, bet ēdienu rotāšanai izcili. Gandrīz visiem patika zirnīšu plānā miziņa un izcilā garša.

Extra line. Konservēti zaļie zirnīši

• 400 ml, neto 400 g, tīrsvars 240 g. Sastāvā: 60 procenti zaļo zirnīšu, ūdens, sāls un cukurs. 100 g produkta ir 5 g olbaltumvielu, 8,5 g ogļhidrātu un 0,7 g tauku. Sāls 0,88 g.

Pēc skata zirņi šķita pārāk lieli, miziņa – pabieza. Garša – laba, tumīga. Pākšaugu cienītāji atzina, ka tā nedaudz atgādina vārītas cūku pupas. Nedaudz par sāļu. Tik izteiksmīgi zirnīši arī rasolā nepazustu.

Bonduelle. Zaļie zirnīši, premium

• Tilpums 425 g, neto 400 g, bez šķidruma 265 g. Ražots Polijā. Sastāvā: zaļie zirnīši, ūdens, cukurs un sāls. 100 g produkta ir 5,5 g olbaltumvielu, 7,4 g ogļhidrātu un 0,7 g tauku.

Izskats vien rosina ēstgribu, to papildina ļoti maigā garša. Visi degustētāji atzina, ka atrasta pareizā proporcija cukuram ar sāli. Īsta zirnīšu klasika! Kāds painteresējās – diez, kad veikalos parādīsies jaunās ražas konservi?

D´aucy. Zaļie zirnīši

• 425 ml, neto svars 400 g, sausnes neto svars 265 g. Ražots ES. Sastāvā: zirnīši, ūdens, sāls un cukurs. 100 g produkta ir 5,0 g olbaltumvielu, 8,6 g ogļhidrātu un 0,7 g tauku.

Diezgan cieti, derētu zupās vai sautējumos. Nekā sevišķa. Kā var būt sauss, no šķidruma izcelts zirnis? Saldi. Ja sasautētu ar burkāniem, būtu garšīgi, bet garša nav izteikta. Zupās citu dārzeņu kompānijā šie zirnīši būtu īsti vietā.

FitFood

• Neto svars 420 g, produkta tīrsvars 270 g. Ražots Ungārijā. Sastāvā: zaļie zirnīši, ūdens, cukurs un sāls. 100 g produkta ir 4,2 g olbaltumvielu, 9,7 g ogļhidrātu un 0,3 g tauku.

Dzidrs šķidrums, jauka krāsa. Garša līdzsvarota, atbilst visiem priekšstatiem par zirnīšiem. Patīkams saldums, tomēr viens vērtētājs atzina, ka šie ir zirnīši sīrupā. Dažiem zirnīši šķita nedaudz pacieti un miltaini.

Globus. Zaļie zirnīši

• Produkts konservēts sterilizējot. Neto masa 400 g, tīrsvars bez uzlējuma 265 g. Ražots Ungārijā. Sastāvā: zaļie zirnīši, ūdens, sāls un cukurs. 100 g produkta ir 5,0 g olbaltumvielu, 8,6 g ogļhidrātu un 0,7 g tauku.

Zirnīšu krāsa rosina ēstgribu. Nav ne par mīkstu, ne par cietu, meistars lieliski izjutis laiku, cik ilgi produkts jāsterilizē. Garša ir patīkama, varbūt vienīgi varētu vēl nedaudz piešaut cukuru. Universāli, derēs gan salātiem, gan zupām.

Favorit, Maxima. Konservēti zaļie zirnīši

• 425 ml. Neto masa 400 g, tīrsvars 270 g. Ražots Ungārijā. 1 ēdamkarotē (apmēram 10 g) ir 0,9 g ogļhidrātu, 0,07 g tauku, 0,07 g sāls un 0,17 g cukura.

Patīkama krāsa. Zirnīši palieli, visi atzina, ka garša ir maiga un izteiksmīga. Uzteica labo sāls un cukura attiecību. Patika minimālais saldums. Mīksta miza, tā nelīp pie zobiem. Īsti klasiskie zirnīši! Noteikti garšotu bērniem.

Spilva. Konservēti zirnīši (bez konservantiem)

• Neto masa 690 g (450 g). Ražots Ungārijā pēc SIA Spilva pasūtījuma. Sastāvā: zaļie zirnīši, cukurs, sāls. 100 g ir 4,6 g olbaltumvielu, 11 g ogļhidrātu un 0,4 g tauku.

Pircējam jau veikalā redzams gan dzidrais šķidrums, gan apetītlīgie zirnīši. Lauku dzīves pazinēji atzina, ka zirnīši novākti īstajā laikā, tāpēc tiem ir laba konsistence. Patīkams saldums un izteikta zirņu garša.