Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Modernās tehnoloģijas palīdz mazināt vientulību

© f64

Par mūsdienu tehnoloģiju nozīmi dzīvē lauzts daudz šķēpu, diskutējot par to labo un arī negatīvo ietekmi, piemēram, atkarību veidošanos, taču šogad veiktā iedzīvotāju aptauja iezīmē pozitīvos aspektus, ko šādas tehnoloģijas mums dod.

Tehnoloģijas palīdz mazināt vientulības sajūtu, tā norādījuši septiņi no desmit 55–65 gadus veciem aptaujātajiem iedzīvotājiem, kuri lieto internetu. Visvairāk vecākās paaudzes iedzīvotāji novērtē tehnoloģiju nodrošināto iespēju sazināties ar ģimeni neatkarīgi no tā, kur tā atrodas, noskaidrots Samsung dzīvesstila indeksā Living. Neraugoties uz plašajām tehnoloģiskajām iespējām saziņai ar tuviniekiem, katrs otrais (53 procenti) vecākās paaudzes iedzīvotājs uzskata, ka tas neapdraud klātienes tikšanās, turklāt 48 procenti interneta lietotāju norāda, ka mūsdienu tehnoloģijas stiprina attiecības ar bērniem, bet 46 procentiem – ar mazbērniem. «Šī tendence ļauj domāt, ka vecākā paaudze vairāk nekā jaunākā paaudze novērtē tehnoloģiju iespējas, jo, iespējams, liela daļa jauniešu nav piedzīvojuši ikdienu bez mobilā telefona, datora, kas palīdz komunicēt vienam ar otru,» uzskata pētījumu kompānijas GfK klientu vadītāja Linda Kirmuška. Mūsdienu komunikācijas rīki palīdz uzlabot attiecības ne tikai ģimenes lokā skolotāju digitālās apmācību programmas aptaujā noskaidrots, ka tehnoloģijas sekmē vecākā gadagājuma skolotāju un skolēnu saziņu un sadarbību. Tehnoloģijas veido vienotas intereses un ļauj rast kopīgu valodu ar jauniešiem.

Tehnoloģiju nodrošinātās saziņas iespējas augstu vērtē gados vecāki cilvēki, jo tas ļauj viņiem viegli sazināties ar saviem tuviniekiem, neraugoties uz attālumu, laikapstākļiem vai veselību. Dažādie bezmaksas saziņas veidi, piemēram, Skype, ļauj biežāk sazināties un dalīties arī mazākās un ikdienišķākās lietās, kuras citkārt tiek aizmirstas, piebilst Iveta Bojāre no Samsung Electronics Baltics.

***

APTAUJA

Kā tehnoloģijas palīdz senioriem?

• Palīdz nejusties vientuļi

Jā 69%

• Palīdz sazināties ar ģimeni, lai kur tā atrastos

Jā 83%

Avots: Samsung dzīvesstila indekss Living