Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Audējas: Bez radošuma neiztikt nekur

© f64

Tautas lietišķās mākslas studijā Gundega sastopamas gan jaunas aušanas entuziastes, gan pieredzējušas audējas, kuras attīsta savas prasmes ar kolēģu padomu. Audējas atzīst, ka radošais gars dzen uz priekšu apgūt jaunus rakstus, tehnikas un redzēt paveikto rezultātu.

Savos 84 gados Valentīna Kluce joprojām ar lielu dzīvesprieku ieinteresēta mācīties jaunus paņēmienus aušanā, tamborēšanā, adīšanā un iepazīt citas tekstilmākslas tehnikas. Rokdarbu pamatus Valentīnas kundzei iemācījusi vecmāmiņa, tā no bērnības atrodot savu mūža hobiju. «Mums vidusskolā bija jāizjauc un jāsaliek kalašņikovs, jāsēžas pie traktora stūres, bet adīt mums nevajadzēja mācēt,» stāsta Valentīna, kura pēc profesijas ir ģeoloģe, strādājot Latvijas Dabas muzejā. Viņa ir viena no pirmajām tautas lietišķās mākslas studijas Gundega dalībniecēm. Kā pulciņš Gundega izveidojās Poligrāfijas kultūras namā 1972. gadā, kurā pēc diviem gadiem iestājās Valentīna.

Visam laika nepietiek

Kaut vecmāmiņa aušanas pamatus bija iemācījusi, darbu ar stellēm Valentīna sāka apgūt tieši pulciņā Gundega. Divu gadu laikā Valentīna apguva aušanas būtību, par ko liecina rūpīgi iekārtotā klade ar aušanas pamatiem, piemēriem un izstāžu ierakstiem.

Valentīnas kundze savus darbus – austas segas, brunčus un daudz ko citu – izstādījusi daudzviet Latvijā, Krievijā un pat Austrālijā. Viena no nozīmīgākajām skatēm Latvijā ir Dziesmu un deju svētku izstāde, kur savus darbus atrāda mākslinieki no visas valsts. Valentīnai mājās ir savas stelles, tāpēc viņa vairs bieži uz studiju nenāk. Studija atrodas Rīgā, Laimdotas ielā, Kultūras un tautas mākslas centrā Ritums.

«Man tāda īpašība, ka gribu apgūt ko jaunu, bet uztaisīt gatavu darbu – ne visai,» stāsta pieredzējusī rokdarbniece. Tagad kundze aizrāvusies ar adīšanu, veidojot rakstainas zeķes. «Esmu atklājusi, ka interneta mājaslapā YouTube var atrast rokdarbu paraugus, bet labāk nebūtu to zinājusi, tas aizņem daudz laika,» ar smaidu sūrojas māksliniece, taču, ja šo hobiju nebūtu, dzīvot bezdarbībā noteikti būtu grūtāk. Vēl kundze aizrāvusies ar pečvorku jeb lupatu tehniku, kurā no drēbju gabaliņiem iespējams izgatavot segas, galdautus, dekorus. Tāpat Valentīnai patīk lasīt, jo pa mūžu sakrājies krietns daudzums grāmatu, bet vasarā tie ir dārza darbi.

Valentīna uzskata, ka jebkurā vecumā var uzsākt rokdarbus vai sēsties pie stellēm, viss atkarīgs no paša vēlmes. «Studijas vadītāja Baiba Osīte ir ļoti atsaucīga un iedvesmojoša. Ja kāds atnāktu, es ar prieku pastrādātu kopā,» iesaka Valentīna Kluce.

Kā iejūgt zirgu

Janīna Sokolova arīdzan ir pieredzējusi dažādu lietišķās mākslas tehniku meistare. Strādājot par pedagoģi, Janīna skolā mācīja rokdarbus. Janīnas interese darināt lietas pašas rokām ir mantota no ģimenes. Viena no mātes māsām bija šuvēja, otra audēja, bet Janīnas mamma strādāja ar izšūšanu.

Janīna darbu pie stellēm salīdzina ar zirga iejūgšanu. Vispirms jānomēra, jāiever, jānoregulē, lai tikai tad sēstos pie stellēm un sāktu darbu. «Man visu mūžu sirdslieta bija radošas nodarbes. Man nepatīk darīt to, ko dara citi, es vienmēr pati izdomāju, ko un kā darīšu, un tā arī bērniem mācīju, ka svarīgi būt radošam. Grāmatā rakstītais ir viens, bet, ja pats neizdomāsi, rezultātā nekā nebūs, būs tikai viena vienīga atkārtošanās. Domāju, ka tas ir nepieciešams jebkurā profesijā un darbā,» uzskata pieredzējusī māksliniece. Tagad Janīnas plānos ir uzaust tādus brunčus, kādu nebūs nevienam. Tāpat kundze izmanto savu zīmēšanas talantu un apglezno zīdu, kur iesaistās arī Janīnas mazmeitiņa.

Mierā dzīvot nevar

Valda Upmane studijā darbojas apmēram sešus gadus un aizraujas ar aušanu uz stellēm un zīda apgleznošanu. «Mana mamma auda, kā arī darbojās studijā Draudzība, bet es šīs lietas nebiju apguvusi. Nākot pensijas laikam, nolēmu, ka jāatrod ar ko nodarboties, tādēļ savlaicīgi nācu šeit un sāku apgūt tehniku, jo darbs pie stellēm nav vienkāršs,» norada Valda. Audēja atzīst, ka daudz ko jaunu var mācīties no studijas biedriem, kuri ir gan jauni cilvēki un lietišķās mākslas pamatus apguvuši mākslas skolās, gan pieredzes bagātie kolēģi pie blakus stellēm, kāda esot Janīna. Savukārt mājās, skatoties televizoru, Valda ada, jo vienkārši mierā dzīvot nevarot. Tāpat kundze aicina nākt apgleznot zīdu, kur nav nepieciešama liela pieredze, bet apgleznotās zīda šalles ir skaistas dāvanas tuvajiem.