Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pabriks: Savu domu jāspēj izteikt skaidri un lakoniski

© NRA

Oktobra vidū Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks apmeklēja Ernesta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju un tās skolēniem vadīja stundu par publisko runu. Viņš uzsvēra, ka publiskās runas attīstīšana nepieciešama ikvienam, jo tā palīdz labāk aizsargāt savas, ģimenes un valsts intereses.

Kā vienu no veiksmes atslēgām viņš minēja spēju savu domu izteikt skaidri un lakoniski: «Tikai tad, ja spējat savu domu noformulēt īsi – 3 līdz 5 teikumos, varat ķerties pie garāka rakstu darba vai runas sagatavošanas.»

Uzstājoties Eiropas Parlamentā, arī deputātiem ir ierobežots laiks, lai izteiktu savu domu, tāpēc jau laikus ir skaidri jāzina, ko vēlies pateikt: «Eiropas Parlamentā ir ievēlēts 751 deputāts no 28 valstīm, tāpēc strikti tiek kontrolēts katra deputāta uzstāšanās ilgums. Ja vēlies, lai tiec uzklausīts, sava doma jāizsaka skaidri un nepārprotami.» Tāpat viņš uzsvēra, ka, uzstājoties publiski, ir svarīgi noskaidrot, kas būs auditorija – ar kādu izglītību un zināšanu līmeni: «Nav vērts lietot specifiskus terminus, ja auditorija tos nepārzina, savukārt, ja runājat ar profesionāļiem, ir būtiski parādīt savu kompetenci, minēt faktus.» Viņš norādīja, ka pasaulē ir bijis daudz tādu filozofu, politiķu, kultūras darbinieku, kuru runas ir iedvesmojušas lielas tautas masas, kā piemērus minot Vinstonu Čērčilu, Martinu Luteru Kingu un citus. Viņš aicināja Alūksnes novada skolēnus būt aktīviem, aizstāvēt savas intereses un nebaidīties kļūdīties, jo bieži tas palīdz sasniegt mērķi daudz veiksmīgāk.

Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks lekciju noslēdza ar šaha turnīru, spēlējot ar 12. klases skolnieku Aleksandru Kalniņu. Aleksandrs atzina, ka pirmo reizi spēlējis šahu kopā ar kādu politiķi, tāpēc, izdzirdot, ka A. Pabriks brīvajā laikā spēlē šahu, šādu izdevību nelaida garām un izaicināja politiķi uz spēli.