Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Policija liek gaidīt: vainīgo vēl nav

© f64

Jau šā gada janvārī Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins paziņoja, ka esot zināmi Zolitūdes traģēdijas iemesli. Gada nogalē viņš pavēstīja, ka Valsts policijai ir zināmas personas, kuras, iespējams, vainojamas notikušajā.

Uzvārdi netiek nosaukti. Laikam ir naivi pieļaut, ka līdz tiesas spriedumam atradīsies kāds, kurš pats sitīs pie krūts: esmu vainīgs! Līdz šim atklātākais, ko sabiedrība sagaidījusi, ir pusatvainošanās, sak, esam morāli līdzatbildīgi.

Ja vien traģēdiju ar bojā gājušajiem un vairāk nekā simt cietušajiem var izteikt skaitļos, tad te tie, sausie cipari, ir, bet aiz katra no tiem – aizslēpta traģēdija. Valsts policijā ir sākts kriminālprocess par būvkonstrukciju nobrukumu, kura rezultātā cietuši 53 cilvēki, bojā gājuši 54 cilvēki, par cietušajiem atzīti 105 bojāgājušo tuvinieki, 58 ievainotie un 49 cilvēki, kuriem nodarīts morāls vai materiāls kaitējums. Kriminālprocess ir uzsākts pret SIA Maxima Latvija par darba aizsardzības noteikumu pārkāpumiem. Valsts pabalstos izmaksāti 2,7 miljoni eiro, sociālajai rehabilitācijai no valsts budžeta izlietoti 232 000 eiro, ārstēšanai – 112 000 eiro. Rīgas dome kompensācijās un pabalstos traģēdijā cietušajiem izmaksājusi 800 000 eiro. Visām bojāgājušo ģimenēm un smagāk cietušajiem izmaksāti vienreizēji 4500 latu lieli pabalsti, 26 bērniem izveidoti pilngadības depozīti. Ar kriminālprocesu saistītās izmaksas ir 1,3 miljoni eiro.

Lai kā policijā mierinātu, ka pirmstiesas izmeklēšana jau ir noslēguma stadijā un tiek gaidītas vairs tikai pēdējās ekspertīzes, lai lietu varētu nodot kriminālvajāšanai; lai kā ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers kratītu ar pirkstu, ka izmeklēšanu nedrīkst sasteigt, jo tiesā nevajadzētu iesniegt noraidāmus pierādījumus, Zolitūdē cietušie un visi Latvijas iedzīvotāji vēlas dzirdēt skaļi izskanam to cilvēku vārdus un uzvārdus, kuri tiks tiesāti par šo noziegumu. Tikmēr Zolitūdes traģēdijā cietušie un visi Latvijas iedzīvotāji gribot negribot seko līdzi tām peripetijām, kas vērpušās un turpina vērpties ap šo traģēdiju. Un tās kaut kā saistītas ar naudu.

Piemēram, uzņēmums Re&Re, kas bija galvenais būvuzņēmējs Maxima Zolitūde projektā, gada laikā ir saņēmis valsts un pašvaldību pasūtījumus vismaz 11 miljonu eiro apmērā, vēsta raidījums De facto. Turklāt tieši pērn uzņēmuma valde sevis atalgošanai tērējusi 888 586 eiro (2012. gadā – tikai 244 000 eiro). Miljonārs, Re&Re līdzīpašnieks Ainārs Pauniņš intervijā biznesa un ekonomikas ziņu portālam db.lv gan atzina, ka notiesājošam spriedumam esot gatavs un ka Zolitūdes traģēdiju esot pārdzīvojis divas trīs reizes vairāk nekā daudzi citi. Citēsim viņa teikto: «Es jūtu milzīgu morālo līdzatbildību par to, kas ir noticis, jo nekas tāds nedrīkstēja notikt.» Interesanti, ka Re&Re amatpersonas šogad augustā reģistrēja jaunu uzņēmumu – akciju sabiedrību ReRe grupa. Jaunā kompānija veidošot jauna līmeņa korporatīvās pārvaldes organizāciju (!?), bet, kā paši īpašnieki apgalvo, tas neliecinot par izvairīšanos no iespējamās atbildības Zolitūdes traģēdijas lietā.

Arī sagruvušā lielveikala būvkonstruktors Ivars Sergets un viņa firma pēc traģēdijas piedzīvoja, ka tiek lauzti iepriekš noslēgtie līgumi, tomēr 2013. gada peļņu – vairāk nekā 78 407 eiro – viņš izņēmis dividendēs. Sabiedrības sašutuma krustugunīs nokļuva arhitektu Kalinku ģimene, kas projektēja Zolitūde Maxima kompleksu. Viņi pēc traģēdijas pārreģistrēja arhitektu firmai piederošas automašīnas, tādējādi izraisot aizdomas, ka arhitekti cenšas noslēpt mantu, ko, iespējams, varētu konfiscēt Zolitūdes traģēdijas upuru labā. Vēlāk arhitekti mašīnas pārreģistrēja atpakaļ – uz sava arhitektu biroja vārda un atzina: «Vēlamies apliecināt, ka Maxima projektā kā arhitekti esam uzņēmušies morālu līdzatbildību par notikušo, tāpēc uz izmeklēšanas laiku esam apturējuši savus arhitektu sertifikātus, apņemoties nedarboties nevienā projektā.»

Sabrukušā veikala un daudzdzīvokļu mājas īpašniece – SIA Homburg Zolitude – 2013. gadā piedzīvoja zaudējumus 1,2 miljonu eiro apmērā. Ja firmai nāksies nojaukt daudzstāvu namu, zaudējumi kļūs vēl lielāki.