Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā būvēs vietu, kur glabāt urnas ar kremēto aizgājēju pelniem

© F64

Nākamā gada rudenī Rīgā par 60 000 eiro plānots izbūvēt kolumbāriju, lai rīdziniekiem būtu vieta, kur glabāt urnas ar kremēto aizgājēju pelniem, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā.

Kā informēja departamenta pārstāve Iveta Mazūre, kolumbāriju plānots izbūvēt Otrajos Meža kapos 2015.gada rudenī.

Kolumbārija būvniecībai bija iespējas izvēlēties vairākus zemesgabalus atvērtās kapsētās Jaunciemā vai Bolderājā vai daļēji slēgtās - Pirmajos un Otrajos Meža kapos.

Tā kā daļēji slēgtajās kapsētās jaunu kapavietu ierādīšanas iespējas ir ierobežotas, bet tuvākajos gados gaidāms liels pieprasījums pēc jaunām apbedījumu vietām tieši centra kapsētās, departaments ir pieņēmis lēmumu kolumbāriju būvēt Otrajos Meža kapos - pašvaldībai piederošajā zemesgabalā. Projektu plānots realizēt 2015.gada rudenī.

Departaments kolumbārija būvniecībai un projektēšanai 2015.gada budžetā ir pieprasījis finansējumu 60 000 eiro apmērā. Pēc pašvaldības budžeta apstiprināšanas plānots noslēgt līgumu par projekta izstrādi, informēja Mazūre.

Rīgas pašvaldība sāks darbu arī pie Rīgas kapsētu attīstības un apsaimniekošanas koncepcijas 2016.-2025.gadam izstrādes. Šim mērķim pēc 2015.gada budžeta apstiprināšanas paredzēts izveidot darba grupu. Tā jāizveido Rīgas domes Mājokļu un vides departamentam, nepieciešamības gadījumā pieaicinot citus Rīgas pilsētas pašvaldības administrācijas pārstāvjus, pastāstīja Mazūre.

Departaments šādas darba grupas izveidi ir paredzējis, pieaicinot pārstāvjus no Rīgas domes nozaru departamentiem, deputātu frakcijām, kā arī Rīgas pilsētas kapsētu darbības konsultatīvās padomes. Dokumentu paredzēts izstrādāt līdz 2015.gada 1.augustam.

Kā ziņots, Rīgas domes deputāti 4.novembra sēdē pieņēma lēmumu sākt darbu pie Rīgas kapsētu attīstības un apsaimniekošanas koncepcijas 2016.-2025.gadam izstrādes.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, par kolumbārija jeb urnu kapsētas nepieciešamību un izbūves iespējām Rīgā pašvaldība spriež jau kopš 2000.gada.