Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Par kukuļņemšanu atstādinātajai tiesnesei Bērziņai jau piedāvāts jauns darbs tiesā

© f64

No amata atstādinātajai un kriminālprocesā par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā aizdomās turētajai Rīgas apgabaltiesas tiesnesei Ivetai Bērziņai nosūtīts priekšlikums uz atstādināšanas laiku viņu norīkot kādā no piedāvātajiem rajonu (pilsētu) tiesu un apgabaltiesu darbinieku amatiem.

Kā aģentūrai LETA norādīja Tieslietu ministrijas preses sekretāre Līva Rancāne, Tiesu administrācija apzināja vakantos tiesu darbinieku amatus tiesās un tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) saskaņā ar likumu ''Par tiesu varu'' 19.novembrī nosūtīja priekšlikumu tiesnesei Bērziņai, lūdzot līdz 1.decembrim informēt ministriju, vai viņa piekrīt šādai norīkošanai.

Kā ziņots, Bērziņa aizvadītajā nedēļā tika aizturēta, pamatojoties uz bijušās prokurores Irinas Bogdanovas liecībām, kurās stāstīts par to, kā uzņēmējs Gulams Mohammads Gulami veica kukuļdošanu, kā starpnieku izmantojot tieši Bogdanovu, vēstīja portāls "pietiek.com".

Portāls raksta, ka Bērziņa tika aizturēta, pamatojoties uz Bogdanovas liecībām, kurās stāstīts par gadu seniem notikumiem, - kā afgāņu izcelsmes Latvijas pilsonis uzņēmējs Gulami "laika posmā no 2013.gada 16.aprīļa līdz 2013.gada 18.decembrim, vairākkārtīgi, iespējams, veica kukuļdošanu, izmantojot kā starpnieku Irinu Bogdanovu, lai panāktu labvēlīgus spriedumus civillietās, kurās iesaistīti ar viņu saistīti uzņēmumi".

"Pietiek.com" atsaucas uz Rīgas Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesneses lēmumu par kratīšanas sankciju Gulami dzīvesvietā, un šajā dokumentā norādīts, uz kādu aizdomu pamata tika aizturēta tiesnese Bērziņa un uz ko Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) virzītais kriminālprocess ir balstīts.

No tiesas lēmuma izriet, ka Bogdanova, kura Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā tiek tiesāta par 35 571 eiro kukuļa izspiešanu, ir bijusi starpniece kukuļdošanā, lai ar Bērziņas palīdzību panāktu labvēlīgus spriedumus civillietās, kurās iesaistīti ar Gulami saistīti uzņēmumi. Dokumentā norādīts, ka iespējamā kukuļošana notikusi pirms aptuveni gada. "Gulams Mohammads Gulami laika posmā no 2013.gada 16.aprīļa līdz 2013.gada 18.decembrim vairākkārtīgi, iespējams, veica kukuļdošanu, izmantojot kā starpnieku Irinu Bogdanovu, lai panāktu labvēlīgus spriedumus civillietās, kurās iesaistīti ar viņu saistīti uzņēmumi," teikts tiesas lēmumā.

Saskaņā ar izmeklēšanas laikā iegūtajiem pierādījumiem pēdējo reizi kukulis Bērziņai no Gulami ar Bogdanovas starpniecību esot nodots tirdzniecības centra "Spice" telpās. "Minētās ziņas apstiprinās ar kriminālprocesā iesaistīto personu liecībām," teikts dokumentā.

Dokumentā arī norādīts, ka kriminālprocesā iegūtās ziņas apliecina iespējamu Gulami dalību izmeklējamā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, kas saistīts ar kukuļdošanu labvēlīga lēmuma pieņemšanai saistībā ar SIA "Terahouse-Maxcapital" prasības pieteikumu pret SIA "Homeland", kā arī SIA "966 Freecom" prasībā par izpildu raksta izsniegšanu saskaņā ar Rīgas Komerciālo strīdu šķīrējtiesas 2013.gada 2.aprīļa spriedumu un "966 Freecom" blakus sūdzību OU "Logistic-Ekspress" prasībā pret SIA "W.E.S.S.A."

Bērziņas aizstāvis zvērināts advokāts Agris Eglītis aģentūrai LETA norādīja, ka nekādus komentārus patlaban nesniegs. Arī no amata atstādinātā Jūrmalas pilsētas tiesas tiesnese Tatjana Bormane, kuras kabinetā arīdzan tika veikta kratīšana, aģentūrai LETA nesniedza nekādus komentārus par konkrēto kriminālprocesu.

Kā ziņots, raidījums "Nekā personīga" iepriekš vēstīja, ka kratīšana pagājušajā nedēļā notikusi ne tikai aizturētās tiesneses Bērziņas un tiesneses Guntas Ozoliņas kabinetā, bet arī pašlaik atstādinātās Jūrmalas pilsētas tiesas tiesneses Bormanes kabinetā.

Raidījuma rīcībā ir informācija, ka kriminālizmeklēšana, kuru veic KNAB, saistīta ar Gulami un viņa biznesa partneru īpašuma cīņām par divām viesnīcām Vecrīgā. Korupcijas apkarotāji reizē ar tiesnesi Bērziņu uz divām dienām aizturēja arī uzņēmēju Gulami. Galvenais strīda objekts ir viesnīca Vecrīgā, ko pārvaldīja Gulami un viņa uzbeku biznesa partneri. Skandāls aizsākās pirms diviem gadiem, kad Gulami pārņēma viesnīcu negodīgā ceļā. Tas bija iespējams, Skotijā nomainot viesnīcas māteskompānijas dalībniekus, kas iecēla Latvijā jaunu valdi un nākamajā dienā pieczvaigžņu viesnīcu pārdeva ar Gulami saistītai firmai. Uzbeku pārstāvji Latvijā uzskata, ka viesnīcu viņiem atņēma, viltojot dokumentus. "Royal Square Hotel" jaunie īpašnieki ieguva arī apsaimniekošanas tiesības blakus esošajā Vecrīgas viesnīcā.

"Nekā personīga" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka tiesnesi Bērziņu KNAB novērojis ilgu laiku - viņa pieņēmusi un panākusi vairākus tiesas lēmumus Gulami interesēs, par ko viņš pateicies gan graudā, piemēram, samaksājot par amatpersonu viesībām, gan arī naudā. Vienā no epizodēm maksātais kukulis ir 30 000 eiro.

Jau ziņots, ka 12.novembrī aizturētā Bērziņa tiek turēta aizdomās par kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu. KNAB veic pirmstiesas izmeklēšanu ģenerālprokurora oktobrī uzsāktā kriminālprocesā par iespējamiem Rīgas apgabaltiesas tiesneses izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem - kukuļņemšanu un starpniecību kukuļošanā, kas saistīti ar amata pienākumu pildīšanu.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi ir pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu vienu amatpersonu, kas ieņem atbildīgu stāvokli, par aizdomās turēto kukuļņemšanā un starpniecībā kukuļošanā. Aizdomās turētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Jau ziņots, ka Bērziņa patlaban ir atstādināta no amata. Apgabaltiesa no KNAB bija saņēmusi paziņojumu par to, ka ģenerālprokurors ir sācis kriminālprocesu pret tiesnesi par iespējamiem izdarītiem noziedzīgiem nodarījumiem. Pantus gan tiesa nenorādīja, jo tas ir KNAB kompetencē.