Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

RECEPTES: Vissaldākie mirkļi ar karameļu mērci

© publicitātes

Saldā brūnganīgā karameļu mērce piestāv pie desertiem, sacepumiem, auzu pārslu vai citas biezputras, jogurta, pankūkām, augļu desertiem, saldējuma.

To var izmantot arī krēma vietā dažādos konditorejas izstrādājumos, kā arī receptēs aizstāt iebiezināto pienu. Pēc garšas tā nedaudz līdzinās īrisa konfektēm, izskatās mazliet medaina, ir viegli uzlejama un labi garšo gan karsta, gan atdzesēta. Tie, kam patīk kulinārijas eksperimenti, šo mērci var pamēģināt nobaudīt kopā ar gaļas ēdieniem, piemēram, kraukšķīgiem ceptiem vistas spārniņiem, taču tad jāizvēlas sāļā karameļu mērce. Karameļu mērci var pagatavot arī mājās, un šajā procesā nav nekā sarežģīta un laikietilpīga. Protams, jārēķinās, ka šādā mērcē ir daudz kaloriju, tāpēc ar to ieteicams našķoties īpašās vai svētku reizēs.

Ja gadījumā mājās gatavota mērce neizdodas, tad no tās var pagatavot kādu kūku. Karameļu mērci var pagatavot, izmantojot saldo krējumu, bet tā vietā var ņemt arī pienu. Izvēloties saldo krējumu, tam jābūt pēc iespējas treknākam. Jāatceras, ka cukura karamelizācijas procesā jābūt uzmanīgiem, lai tas nepiedeg un rezultātā mērce nekļūst rūgta. Lai pagatavotu karameļu mērci, nepieciešams cukurs un saldais krējums. Cukuru ieber katliņā, liek uz uguns un ļauj, lai tas pilnībā izkūst. Tiklīdz tas ir izkusis, tam pievieno uzkarsētu saldo krējumu. Intensīvi maisot, ļauj mērcei nedaudz sabiezēt, atrodoties uz uguns, un noņem putas.

Noderīgi!

* Mērces krāsa ir atkarīga no karameļu krāsas. Ja karameli uzsilda, lai tā iegūst dzeltenu krāsu, tad mērce iznāk salda; ja karameli uzsilda un tā iegūst sarkanīgi brūnu krāsu, tad garšai būs jūtams rūgtums.

* Uzglabājot ledusskapī, karameļu mērce nedaudz sacietēs. Ja to vēlas šķidru, tad tādu var iegūt, ieliekot trauku karsta ūdens peldē.

Receptes

Karameļu mērce uz kefīra bāzes

Sastāvdaļas: 1,5 glāzes cukura, 200 g kefīra, 2 ēdamkarotes medus, 115 g sviesta, tējkarote sodas, sāls, naža gals vanilīna.

Pagatavošana: cukuru, sviestu, medu, sāli liek kastrolī. Pievieno kefīru. Samaisa un liek uz vidējas uguns. Nepārtraukti maisa. Sāks veidoties putas, bet tas ir normāli. Kad sāk vārīties, to dara precīzi 7 minūtes, jo 7. minūtē izveidojas karamele, bet pirms tam ir tikai putas. Mērce ir gatava.

Karameļu mērce

Sastāvdaļas: pusglāze medus, puspaciņa sviesta, trīs ceturtdaļas glāzes brūnā cukura, kārbiņa iebiezinātā piena ar cukuru.

Pagatavošana: kastrolī ar putu slotiņu samaisa medu, sviestu un brūno cukuru, kamēr tas kļūst par viendabīgu masu. Liek uz uguns un ļauj vārīties. Maisot to turpina karsēt apmēram 2 minūtes. Pievieno iebiezināto pienu, maisa un tur uz uguns vēl 1 līdz 2 minūtes, kamēr tas sabiezē. Pēc tam ielej stikla traukā un glabā ledusskapī. Garšos kopā ar augļiem vai pīrāgu.

Citronu – karameļu mērce pankūkām

Sastāvdaļas: glāze cukura, 3 ēdamkarotes citrona sulas, ēdamkarote citronu liķiera (limončello), 2 ēdamkarotes sviesta.

Pagatavošana: katliņā uz vidējas uguns samaisa cukuru un 0,25 glāzes ūdens. Maisa, kamēr cukurs ir izkusis. Pēc tam pārtrauc maisīt un vāra sīrupu, kamēr iegūst tumšu karameli. Noņem no uguns, pievieno citrona sulu, liķieri, sviestu un 2 ēdamkarotes ūdens. Samaisa, taču uzmanīgi, jo tā sāks burbuļot un sprakšķēt. Pasniedz siltu.

Brauniji ar karameļu mērci

Sastāvdaļas: 100 g miltu, 150 g tumšās šokolādes, 100 g sviesta, 3 olas, 200 g cukura, 2 ēdamkarotes kakao, sāls, vaniļas ekstrakts.

Pagatavošana: izkausē šokolādi un sviestu lielā kastrolī uz ūdens bāzes. Nedaudz atdzesē un iemaisa cukuru un kakao. Pievieno vaniļas ekstraktu un olas, nepārtraukti maisot. Pievieno miltus un sāli. Rūpīgi samaisa. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem, formu iesmērē ar sviestu un ielej tajā mīklu. Cep 25 līdz 30 minūtes, kamēr gatava. Atdzesē un sagriež gabaliņos. Pasniedz ar vaniļas saldējumu un karameļu mērci.