Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Liepājā par siltumu būs jāmaksā mazāk

© Ojārs Lūsis

2015. gada apkures sezona liepājniekiem solās nākt ar pozitīvu ziņu, jo Liepājas enerģija, kas ir lielākais siltuma ražošanas un piegādes operators Liepājā, sabiedrisko pakalpojumu regulatoram iesniedzis siltumapgādes tarifu samazināšanas projektu.

Tarifs – vidējais starp lielajām pilsētām

Vēl nav aizmirsts, ka pirms dažiem gadiem Liepāja varēja lepoties ar antirekordu – šajā pilsētā siltuma tarifs iedzīvotājiem bija augstākais valstī. Dažu gadu laikā tas vairākkārt pazemināts un nu ir līdzīgs kā citās Latvijas lielajās pilsētās. SIA Liepājas enerģija valdes loceklis Andris Štāls skaidro: «Siltuma ražošanas un piegādes pašizmaksas un gala tarifu samazinājums tiešā veidā saistāms ar investīcijām siltumtīklu rekonstrukcijā, kā rezultātā siltuma zudumi trasēs samazinājušies no 37 uz 15%. Laika periodā no 2010. līdz 2012. gadam ir rekonstruēti 18 kilometri siltumtrašu, tai skaitā visi maģistrālie tīkli. Vienlaikus esam investējuši siltuma ražošanas tehnoloģijās – ir uzbūvēta un jau 2010. gadā nodota ekspluatācijā gāzes koģenerācijas stacija Tukuma ielā ar 4 MW siltuma un 4 MW elektroenerģijas jaudu. 2012. gada novembrī darbu uzsāka 10 MW siltumenerģijas un 2 MW elektroenerģijas ražošanas biokoģenerācijas stacija. Savukārt 2013. gada oktobra beigās siltumu sāka ražot arī 30 MW katlumāja Kaiju ielā. Jāatzīmē, ka biokoģenerācijas stacija darbojas cauru gadu un sagatavo gan siltumu apkures sezonā, gan strādā, lai nodrošinātu pilsētniekus ar silto ūdeni vasaras periodā. Savukārt biomasas katlumāja tiek ieslēgta tikai apkures sezonas laikā, kad pieprasījums pēc siltuma slodzes būtiski pieaug. Katru gadu turpinām arī sadales tīklu rekonstrukciju līdz pilnīgai to nomaiņai 2020. gadā.»

Plānojot turpmāko attīstību un redzot, ka investīcijas dod vēlamo atdevi, uzņēmums Liepājas enerģija ir uzsācis siltumenerģijas tarifa pārskatīšanas procedūru, kuras rezultātā plānots kārtējo reizi samazināt siltumenerģijas tarifu Liepājā. Jaunais tarifs varētu stāties spēkā nākamā gada rudenī. Process paņems daudz laika, jo vispirms jāizvērtē katras koģenerācijas stacijas ekonomiskā efektivitāte un jāizstrādā to siltumenerģijas ražošanas tarifu projekts, tad jānovērtē kopējās siltuma ražošanas izmaksas un jāaprēķina tarifs, kas ir sinerģijā ar visu uzņēmuma darbību un tiks piedāvāts patērētājiem.

Palielinās klientu skaits

Ieguldījumi ir devuši plānoto rezultātu, un siltumapgādes tarifi kļuvuši tik konkurētspējīgi, ka vēlmi pieslēgties centralizētajiem tīkliem izsaka arvien vairāk jaunu klientu. Pēdējo gadu laikā par Liepājas enerģijas klientiem kļuvuši vairāk nekā 100 objekti, tostarp arī topošā koncertzāle Lielais dzintars. Andris Štāls skaidro, ka koncertzāle vēl ne tuvu nav gatava, bet divi pazemes stāvi jau ir izbūvēti un tajos sākušies apdares darbi, kam nepieciešams optimāls siltuma režīms. Tāpēc arī šim objektam siltums jau tiek piegādāts. Tāpat Liepājas enerģijā var vērsties liepājnieki, kas līdz šim izmantojuši alternatīvos apkures veidus, bet vēlas uzlabot dzīves komfortu, par to nepārmaksājot. «Līdz ar aktīvo daudzdzīvokļu namu siltināšanas procesu kopējais siltuma patēriņš pilsētā samazinās. Lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu mūsu uzņēmuma pārziņā esošās siltuma ražošanas jaudas, mums ir svarīgi piesaistīt arvien jaunus klientus – jo vairāk būs klientu, jo tās ir labākas garantijas, ka siltuma tarifs nepieaugs, bet gan pazemināsies.»

Pievēršas īpašumu sakārtošanai

Pārņemot maksātnespējīgo uzņēmumu Liepājas siltums, SIA Liepājas enerģija mantojumā saņēma arī aktualitāti zaudējušos nekustamos īpašumus. «Tie tiek piedāvāti brīvajā tirgū, taču atsaucība nav īpaši liela. Vairākus īpašumus, kas galvenokārt ir nevajadzīgās siltā ūdens sagatavošanas stacijas pilsētas mikrorajonos, ir izdevies pārdot, taču pārējās grauž laika zobs un tās sāk atgādināt graustus. Uzņēmuma finansiālā situācija ir pietiekami stabila, lai mēs varētu veikt ieguldījumus arī teritoriju sakārtošanā un nevajadzīgo ēku nojaukšanā. Pēc teritoriju sakārtošanas zemes gabalus piedāvāsim nekustamā īpašuma tirgū,» skaidro uzņēmuma pārstāvis.

***

UZZIŅAI

SIA Liepājas enerģija galvenās investīcijas 2009.–2013. gadā

Koģenerācijas stacija Tukuma ielā

• Investīcijas 2 milj. latu

• Ekspluatācijā nodota 2010. gada jūnijā

Centralizēto siltumenerģijas pārvades un sadales tīklu rekonstrukcija

• Investīcijas 7,4 milj. latu, tai skaitā ES Kohēzijas fonda atbalsts 40% apmērā

• Pabeigta 2012. gadā

Biokoģenerācijas stacijas izveide Liepājā

• Investīcijas 7,39 milj. latu, tai skaitā ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums 2,2 milj. latu

• Ekspluatācijā nodota 2012. gada novembrī

Siltumavota rekonstrukcija Liepājā, Kaiju ielā

• Investīcijas 8,9 milj. latu, tai skaitā ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums 4 milj. latu

• Ekspluatācijā nodota 2013. gada oktobrī