Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Liepājas RAS aicina dzīvot zaļāk

© publicitātes foto

Liepājas reģiona sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA Liepājas RAS ir viens no reģiona veiksmīgākajiem uzņēmējdarbības projektiem vides aizsardzības jomā.

Uzņēmuma valdes loceklis Normunds Niedols vērtē: «Negribas lielīties, bet atkritumu apsaimniekošanas sistēma Liepājas reģionā jau gadus desmit ir sevi pierādījusi kā vienu no visracionālāk organizētajiem modeļiem valstī. Pie mums nav notikuši uzņēmēju ķīviņi par ietekmes jomu sadali, ir stabila sistēma, kas vispirms ir iedzīvotāju interesēs. Esam veiksmīgi piesaistījuši Eiropas Savienības fondu līdzekļus, radījuši modernu atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūru poligonā, notiek biogāzes ieguve, un plāni tālākai attīstībai arī ir noteikti.»

«To, ka uzņēmums ne vien domā par sociālo atbildību attieksmē pret sabiedrību un vidi, bet pastāvīgi meklē risinājumus, lai uzlabotu darba vidi un apstākļus saviem darbiniekiem, apliecina fakts, ka jau otro gadu ar atzīstamiem panākumiem esam piedalījušies Ilgtspējas indeksā, un rezultātā 2014. gadā esam ieguvuši sudraba kategorijas novērtējumu, kas ir augstāks nekā pagājušajā gadā sasniegtais, kad tika iegūta bronzas kategorija.» Ilgtspējas indeksa ietvaros reģionālais atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums analizēja un pilnveidoja tādas galvenās darbības jomas kā uzņēmuma stratēģija, tirgus attiecības, darba vide uzņēmumā, kā arī sabiedriskās attiecības un apkārtējā vide. Šo jomu analīze un pilnveidošana ir ilgtspējīgas attīstības un korporatīvās atbildības pamatā.

Kā atzīst SIA Liepājas RAS valdes loceklis Normunds Niedols: «Ilgtspējas indekss nav tikai kārtējā medaļa vai grezna spalva pie cepures. Tas palīdz izvērtēt, padomāt, sakārtot uzņēmumu. Un to (sakārtotību) novērtē gan klienti, gan sadarbības partneri, gan arī darbinieki.» Viņu papildina uzņēmuma personāla vadības speciāliste Inese Brūdere, aicinot arī citus Liepājas uzņēmējus piedalīties Ilgtspējas indeksā, jo motivējošās prasības, ko tas izvirza, vispirms ir jau ir noderīgas paša uzņēmuma attīstībai un reputācijai.

SIA Liepājas RAS tika izveidota 2000. gadā kā Liepājas pilsētai un tai līdzās esošo novadu pašvaldībām piederošs uzņēmums, kas tagad ir ieguvis reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra statusu, ar deleģētām funkcijām organizēt atkritumu apsaimniekošanas procesu reģionā, īstenot sabiedrības izglītošanu par videi draudzīgu dzīvesveidu, kā arī rūpēties par drošu, augstākajiem ekoloģiskajiem standartiem atbilstošu sadzīves atkritumu apglabāšanu.

2004. gadā Grobiņas novadā darbu sāka uzņēmuma apsaimniekotais atkritumu poligons Ķīvītes, un jau nākamajā gadā tika sākta biogāzes ieguve no bioloģiskajiem atkritumiem. Laika gaitā, veiksmīgi apgūstot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļus, gāzes iegūšanas jaudas vairākkārt palielinātas, uzstādītās koģenerācijas iekārtas ļauj ražot elektroenerģiju un siltumenerģiju. «Siltumenerģiju spējam saražot tik lielos apmēros, ka šobrīd esam sākuši domāt par papildu partneru piesaisti, kas būtu ieinteresēti attīstīt kādus uzņēmējdarbības projektus poligona plašajā teritorijā, savukārt mēs no savas puses nodrošinātu energoresursus. Šis jautājums būs aktuāls, jo sevišķi domājot par priekšdienām, jo ir padomā projekti, kas ļautu vēl vairāk palielināt gāzes biogāzes ieguvi poligona teritorijā.

Pēdējo gadu laikā par vienu no uzņēmuma prioritātēm kļuvusi vides izglītība, gan domājot par ilgtspējīgu sabiedrību, gan arī sekojot tendencēm Eiropā, kas liek domāt, ka efektīvas atkritumu saimniecības pastāvēšana un līdz ar to apkārtējās vides ekoloģiskā kvalitāte ir atkarīga no cilvēku atbildības, zināšanu un zaļās domāšanas līmeņa. Šī iemesla dēļ esam izveidojuši gan vides skoliņu, gan piedāvājam atraktīvas un izglītojošas ekskursijas pa poligona Ķīvītes teritoriju, ko izmanto daudzi interesenti, sevišķi no reģiona skolām. Sadarbība izveidojusies arī ar Liepājas universitāti, un cita starpā studenti aktīvi izmanto SIA Liepājas RAS piedāvājumu iziet profesionālo praksi uzņēmumā.»

Savdabīgs un interesants uzņēmuma projekts ir Nenovērtēto lietu muzejs poligonā Ķīvītes jeb pastāvīga kolekcija, kas sastāv no savdabīgiem sadzīves priekšmetiem, kas atrasti atkritumu plūsmā. Šī ekspozīcija izraisa neviltotu interesi daudziem apmeklētājiem un šajā gadā tika iekļauta arī Kurzemes tūrisma asociācijas rīkotajā akcijā Apceļo Kurzemi.