Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

VESELĪBA: HIV vīruss šogad atklāts 250 cilvēkiem

© scanpix

Šogad katrs sestais cilvēks no tiem, kuri atnāk pie mums veikt HIV testu, aiziet ar ziņu, ka viņš ir inficēts, Neatkarīgajai saka atbalsta centra visiem, kurus skar HIV/AIDS, Dia+logs vadītāja Ruta Kaupe.

Pusei no tiem, kuri savu HIV statusu nezina, infekcija tiek diagnosticēta novēloti, un līdz ar to arī pārāk vēlu, bieži jau AIDS stadijā, tiek uzsākta ārstēšana. Šonedēļ visā Latvijā norit Eiropas HIV testēšanas nedēļa, kuras laikā ikviens var veikt anonīmu bezmaksas HIV eksprestestu.

Inficēšanās gadījumu skaits pieaudzis, un, kā to praksē redz centra Dia+logs darbinieki, šogad pozitīvo testu, tas ir, tādu, kur apstiprinās, ka cilvēkam ir HIV, īpatsvars ir lielāks. «Arī kopējais HIV inficēto skaits ir ļoti liels mūsu mazajai valstij, turklāt Latvija ieņem otro vietu Eiropas Savienībā jauno reģistrēto HIV gadījumu skaita ziņā,» saka R. Kaupe. Viņa uzskata, ka tās vispirms ir nepietiekamas testēšanas sekas. Savlaicīga HIV infekcijas diagnostika ir ļoti svarīga tāpēc, ka cilvēks, zinot savu HIV testa rezultātu, retāk piekopj riskantas uzvedības paradumus un retāk inficē citus līdzcilvēkus. Arī Dia+logā (Dzirnavu ielā 135 Rīgā) visu šo nedēļu līdz 28. novembrim var veikt bezmaksas HIV eksprestestu, kā arī saņemt konsultācijas par veselības jautājumiem. Centra speciālisti dosies arī izbraukumos un veiks testus rehabilitācijas centrā patversmē Labā cerība, Latvijas Samariešu apvienībā un Betlēmes Žēlsirdības mājā.

Visā Latvijā šos eksprestestus var veikt kopumā 25 vietās, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Latvijā no šāgada sākuma līdz 1. oktobrim ir reģistrēti 250 jauni HIV infekcijas gadījumi. Savukārt Latvijā kopējais reģistrētais HIV infekcijas gadījumu skaits kopš 1987. gada ir 6117 gadījumi. Šobrīd Latvijā visbiežāk HIV tiek reģistrēts jaunu un heteroseksuālu cilvēku vidū. SPKC speciālisti norāda, ka savas veselības nolūkā HIV statuss būtu jāzina ikvienam, tomēr īpaši uzmanību tam jāpievērš un regulāri jāveic testi cilvēkiem, kuriem ir raksturīga riskanta uzvedība, piemēram, seksuālas attiecības bez prezervatīva ar vairākiem partneriem, šādas attiecības bez prezervatīva ar personu, kas lieto injicējamas narkotikas. Testu iesaka veikt arī cilvēkiem, kuriem bijis kontakts ar svešām asinīm (negadījums, trauma), kā arī visām grūtniecēm.

Lai pārbaudītu, vai cilvēks nav inficējies ar HIV, sākotnēji tiek veikts eksprestests, kura laikā tiek ņemts asins paraugs no pirksta, ko pārbaudot nosaka, vai pacients ir slims vai vesels. Procedūra ilgst vidēji 30 minūtes, pēc analīžu rezultāta saņemšanas iespējams saņemt speciālista konsultāciju. Ja eksprestests uzrāda antivielu klātbūtni asinīs, kas var liecināt par HIV vīrusu, ir jāveic apstiprinošs tests ārstniecības iestādē, kur ir jāsamaksā pacienta iemaksa.

***

Kur veikt HIV eksprestestu?

Rīga

HIV/AIDS konsultāciju kabinets (Klijānu 7)

Dia+logs (Dzirnavu 135)

Testpunkts Rīga (Stabu 19)

Klubs Golden (Ģertrūdes 33)

Klubs XXL (A. Kalniņa 4)

Liepāja

Narkoatkarības pārvarēšanas palīdzības punkts (Flotes 7)

Jūrmala

Atkarību profilakses kabinets (Nometņu 2a)

Jēkabpils

Zemā sliekšņa centrs (Brīvības 45)

Jelgava

Atkarību profilakses punkts (Stacijas 13)

Tukums

HIV profilakses punkts (Dārza 11/13)

Kuldīga

Atkarību konsultāciju punkts (Liepājas 8)

Olaine

HIV profilakses punkts (Zemgales 57)

Ogre

HIV profilakses punkts (Mālkalnes 30)

Bauska

HIV profilakses punkts (Dārza 12b)

***

Latvijas Sarkanā Krusta Veselības istabas

Rīgā, Aptiekas 8,

Rīgā, Aglonas 35/3,

Rīgā, Gaiziņa 7,

Rīgā, Šarlotes 1B,

Smiltenē, Dārza 3,

Valkā, Semināra 23,

Saldū, Skrundas 12,

Gulbenē, Dīķa 1,

Cēsīs, Raunas 4