Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Mobilais telefons padara senioru dzīvi drošāku

© publicitātes

Daļa senioru joprojām izturas visai atturīgi pret mobilo telefonu lietošanu, priekšroku dodot ierastajiem mājas telefoniem, lai gan tieši mobilā telefona lietošana pensionāra ikdienu var padarīt daudz drošāku – nepieciešamības gadījumā telefons ļauj sazināties ar tuviniekiem vai vērsties pēc palīdzības pie mediķiem, atrodoties ārpus mājas.

Lai atvieglotu senioriem mobilā telefona lietošanas sākšanu, mobilo sakaru operatori veido speciālus piedāvājumus vecākajai paaudzei. Mobilo sakaru operators Amigo ir radījis zemcenu tarifu plānu īpaši pensionāriem. Tas ietver 350 minūtes zvaniem mobilo sakaru tīklos un uz ārstniecības iestādēm Latvijā, zvanus uz ārzemēm tikai par 0,13 eiro minūtē uz jebkuru valsti pasaulē, atskaitot satelīttīklus un paaugstinātas maksas tīklus. Turklāt, noslēdzot pieslēguma līgumu, pensionārs bez maksas saņem mobilo telefonu Samsung E1200.

Amigo zemcenu tarifs pensionāriem ar nolūku veidots kā pastāvīgais pieslēgums, lai piezvanīt varētu vienmēr un nebūtu jāuztraucas par avansa papildināšanu. Mēnesī piedāvātās 350 minūtes ir pilnīgi pietiekams apjoms, jo pieredze rāda, ka gandrīz 90% pensionāru iekļaujas šajā apjomā. Tomēr, ja gadās tās iztērēt, arvien var turpināt sazināties, piemaksājot nelielu maksu par patērēto apjomu.

Veidojot šo tarifu plānu, ņemts vērā, ka pensionāri biežāk nekā citas sabiedrības grupas vēršas pie ārstiem, tāpēc Amigo tarifu plāna mēneša maksā ir iekļāvis arī zvanus uz ārstniecības iestādēm. Šī ir būtiska nianse, jo liela daļa ārstniecības iestāžu numuru neietilpst četros populārākajos tīklos. Maksa par tarifu plānu ir 3,50 eiro mēnesī, un tā ir zemākā no šobrīd Latvijas tirgū pieejamajām (par attiecīga apjoma pakalpojumiem). Amigo zemcenu tarifu pensionāriem var noformēt vairāk nekā 500 Latvijas Pasta nodaļās – tātad ikvienā reģionā labi pazīstamā un ērtā vietā un laikā – nav jāplāno īpaši braucieni uz lielākām pilsētām.

Latvijas Mobilais telefons (LMT) pensionāriem piedāvā iegādāties mobilo telefonu ZTE S207, kas ir ērts lietošanā. Savukārt senioriem – viedtelefonu lietotājiem, kuriem šī ierīce šķiet nesaprotama, LMT piedāvā atvieglot pāreju no podziņtelefona uz viedtālruni ar vienkāršās izvēlnes uzstādīšanu telefonā, kas tagad pieejama atsevišķos viedtālruņu modeļos. Tā ļauj viedtālruņa lietošanu padarīt tikpat vienkāršu un ērtu kā podziņtelefoniem. LMT preses sekretāre Elīna Lidere stāstīja, ka sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitāti piešķīra viedtālruņus vairākiem pansionāta iedzīvotājiem, kas līdz šim tādas ierīces nebija lietojuši. Kā antropologiem atzina šie pansionāta iedzīvotāji, jaunā ierīce viņiem patikusi, jo tā ļāvusi asināt prātu, fotografēt, protams, arī sazināties un sekot līdzi, kā citiem sokas.

Savukārt Bite Latvija nav speciālu piedāvājumu senioriem. «Mums ir vienāds piedāvājums ikvienam, kurš pie mums vēršas. Vai tas ir seniors vai jaunā māmiņa, vai kāds cits, Neatkarīgajai skaidroja Bite Latvija preses sekretāre Anete Jansone. Viņa uzsvēra, ka senioriem ir svarīgi Bites izmaksu kontroles pakalpojumi, kas tiek iekļauti tarifu plānā bez papildu maksas – gadījumā, ja zvans tiek veikts uz paaugstinātas maksas numuru, klausulē atskan brīdinājums (suņa rējiens). Šajā brīdī var zvanu pārtraukt un sms veidā saņemt informāciju, cik zvana minūte maksā. Seniori var izmantot arī iespēju uzlikt mēneša limitu – konkrētu naudas summu.

***

VIEDOKĻI

Elīna Lidere, LMT preses sekretāre:

– Varētu teikt, ka mūsdienās viedtālruni jau ir gandrīz tikpat viegli lietot kā atgriezt ūdens krānu. Katrā gadījumā viedtālrunis vairs sen nav sarežģīta iekārta, no kā vajadzētu baidīties, bet gan tieši pretēji – tas ir kļuvis draudzīgs lietotājiem un atvieglo ikdienas rūpes.

Artūrs Freimanis, Amigo vadītājs:

– Mobilais tālrunis sniedz ne vien drošības izjūtu dažādās ikdienas situācijās, bet ļauj uzturēt daudz ciešākas attiecības ar bērniem un mazbērniem. Jo īpaši, ja katrs dzīvo savā pilsētā vai pat valstī. Iespēja aprunāties kaut katru dienu, nevis tikai retajās apciemojuma reizēs pensijas vecuma cilvēkiem ir ļoti, ļoti nozīmīga un padara viņu ikdienu priecīgāku.

***

Senioriem piemērotāko tarifu plānu salīdzinājums

Mobilo sakaru operators Tarifu plāns Maksa mēnesī, eiro Bez papildu maksas iekļautais apjoms

LMT Mans mini 2,84 40 minūtes zvaniem LMT, Tele2, Bite tīklos; 50 MB interneta

Amigo Pakalpojums pensionāriem 3,50 350 minūtes zvaniem mobilo sakaru tīklos un uz ārstniecības iestādēm

Tele2 Tarifs Nr.3 4,99 bez limita sarunas Tele2, Bite, LMT, Amigo, Lattelecom tīklos,

MMS – Tele2, LMT, Amigo tīklos, īsziņas – Tele2 tīklā; 5MB interneta

Tele2 Zelta Zivtiņa ZZ VISI 3,99 bez limita zvani un sms uz populārākajiem tīkliem Latvijā

Bite Latvija Bite2 4,27 neierobežoti zvani un īsziņas Bite, LMT, Tele2, Lattelecom tīklos