Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā uzstāsies smago roku spēlējoši afrikāņi

© publicitātes

Nākamā nedēļa iesāksies ar interesantu pasākumu koncertzālē „Palladium” – tur uzstāsies pazīstamā „post grunge”/”alternative metal” grupa „Seether”. Tās pieraksta vieta – Dienvidāfrikas Republika, Pretorija.

Par mūsdienu alternatīvā smagā roka sensāciju dēvētie „Seether” pie mums uzstāsies 1. decembrī, ierodoties Rīgā pa taisno no iepriekšējā vakarā nospēlētā koncerta Tallinā. Ja koncerta setliste īpaši nemainīsies (un gan jau nemainīsies), tad šis šovs aizritēs vienā elpas vilcienā: „Seether” sāk ar „Gasoline”, „Needles” un „Rise Above This” un 14–16 dziesmu ilgo koncertu noslēdz ar tādiem hitiem kā „Fake It”, „Fuck It” un „Remedy”.

Nu jau vairāk nekā 15 gadus tieši dzīvās uzstāšanās ir Pretorijas grupas visspilgtākā reklāma. Tiesa, 1999. gadā izveidotā grupa sākotnēji saucās „Saron Gas”, taču līdz ar otrā albuma „Disclaimer” (2002) iznākšanu tas tika nomainīts – grupa vēlējās izvairīties no sava vārda līdzības ar zarīna gāzi. Šis trio patlaban apvieno vokālistu un ģitāristu Šonu Morganu, basistu un fona vokālistu Deilu Stjuartu un bundzinieku Džonu Hemfriju, turklāt abi pirmie šajā sastāvā ir jau no pašiem pirmsākumiem. Šons Morgans atzīst, ka spēcīgu ietekmi viņiem sniegusi „Nirvana” un „Alice In Chains” daiļrade, tāpat nozīmīgu ietekmi esot devuši „Nine Inch Nails” un „Deftones”, tomēr apskatnieks gan tuvākās paralēles vilktu ar populāro amerikāņu alternatīvā roka grupu „Staind”, ar kuru afrikāņiem līdzības ir saklausāmas ar neapbruņotu ausi.

DĀR – valstī, kur dominē pops un elektroniskā mūzika – alternatīvā roka grupas sasniegumi bija gana sensacionāli, taču drīz „Seether” panākumi pārsniedza Āfrikas robežas. Jau pēc debijas albuma „Fragile” iznākšanas līgumu viņiem piedāvāja amerikāņu kompānija „Wind-Up Records”, kas pavēra grupai pavisam cita plašuma apvāršņus. Albums „Disclaimer” atzīmējās ar trīs singliem – „Fine Again”, „Driven Under” un „Gasoline”, bet „Disclaimer II” (2004) bija iezīmīgs ar balādi „Broken”, kur piedalās Eimija Lī no „Evanescence”, kā arī singlu „Sold Me”, kas iekļauti filmā „The Punisher”. Šis notikums veicināja panākumus, it īpaši ASV, Lielbritānijā un Austrālijā. Nākamais albums „Karma And Effect” (2005) jau debitēja astotajā vietā „Billboard” albumu topā (šajā ripā bija tādi singli kā „Remedy”, „Truth” un „The Gift”), savukārt „Finding Beauty In Negative Spaces” (2007) štatos apsegloja devīto pozīciju. Labākie panākumi līdz šim ir bijuši diskam „Holding Onto Strings Better Left To Fray And Seether” (2011), kas Amerikā sasniedza otro pozīciju „Billboard 200” topā, bet roka topos bija Nr. 1. Šī gada jūlijā „Seether” izlaida savu sesto studijas albumu „Isolate And Medicate”, kam arī Amerikā klājās gluži labi – ceturtā vieta. „Kad mēs tiekamies, starp mums izveidojas neizskaidrojama ķīmija. Tas viss jūtams arī šajā albumā. Mēs bijām ļoti koncentrējušies, tāpēc dziesmas tapa viegli un pārsteidzoši ātri. Jāatzīst, ka mūs cieši saista ne tikai mūzika. Šie puiši ir mana otrā ģimene,” saka Džons Hemfrijs. Nu tad paskatīsimies, ko šī ģimene iespēs uz koncertzāles „Palladium” skatuves!