Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju par "Citadeles" pārdošanu vadīs Kūtris

© F64

Parlamentārās izmeklēšanas komisiju par bankas "Citadele" pārdošanu vadīs deputāts Gunārs Kūtris (NSL).

Par komisijas priekšsēdētāja biedru šodien tika ievēlēts Jānis Trupovnieks (ZZS), bet komisijas sekretāra amatu ieņems Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK).

Uz vadītāja amatu kandidēja arī parlamentārietis Andrejs Elksniņš (S), tomēr Kūtri balsojumā atbalstīja septiņi deputāti, bet Elksniņu - trīs. Kūtris izvirzīja Elksniņu komisijas priekšsēdētāja vietnieka amatam, bet viņš atteicās kandidēt.

Parlamentārās izmeklēšanas komisijā darbosies arī deputāti Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK), Mārtiņš Bondars (LRA), Inga Bite (LRA), Edgars Putra (ZZS), Andrejs Elksniņš (S), Igors Pimenovs (S), Kārlis Šadurskis (V), Romualds Ražuks (V) un Silvija Šimfa (NSL).

Parlamentārās izmeklēšanas komisija saistībā ar "Citadeles" pārdošanu izveidota, lai izvērtētu valstij piederošo 75% bankas akciju pārdošanas procesa virzību, pārdošanas cenas un tālākpārdošanas aizlieguma termiņa noteikšanas kritērijus, akciju pārdošanas līgumā ietvertos noteikumus, izdevumus pārdošanas konsultantiem un sabiedrisko attiecību pakalpojumiem pārdošanas procesā.

Jau pirmajā komisijas sēdē, izvēloties tās vadību, starp atsevišķiem komisijas locekļiem izvērtās asa vārdu apmaiņa.

Elksniņš pirms balsojuma par komisijas vadītāju sacīja, ka "Saskaņa" jau iepriekš virzīja atsevišķus jautājumus vai pieprasījumus saistībā ar "Citadeli". Deputāts arī piebilda, ka viņu rīcībā ir daudz dažādu materiālu, tostarp par "Vienotības" ministru iesaisti atsevišķu bankas iegādes pretendentu lobēšanā. Tāpēc komisijas vadība jāuztic opozīcijai, akcentēja Elksniņš.

Savukārt Šadurskis oponēja, ka arī Kūtris pārstāv opozīciju. Turklāt šī izmeklēšanas komisija izveidota, lai noskaidrotu patiesību, tāpēc Šadurski izbrīnot Elksniņa runa, jo viņam jau iepriekš ir konkrēts viedoklis šajā jautājumā.

Elksniņš gan uz to atbildēja, ka meliem ir īsas kājas un "jūsu kājas ir ļoti īsas". Šadurskis, reaģējot uz deputāta izteikumiem, norādīja, ka Elksniņš jau vienreiz pārkāpa deputāta ētiku, aizvainojot kolēģus. Šadurskis piebilda, ka "melim Elksniņam", pēc viņa domām, šeit nav vietas.

Elksniņš žurnālistiem pēc komisijas sēdes skaidroja, ka atteicās kandidēt uz apakškomisijas vietnieka amatu, jo "nav jēgas būt palīglīdzeklim koalīcijas iestūrētajām vadītājam". To, kā kopumā virzīsies komisijas darbs, varēšot pateikt pēc vairākām sēdēm, vērtējot deputātu balsojumu un priekšlikumus, norādīja Elksniņš.