Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā uz viltus pedofilu āķa uzķērušies 39 vīrieši

© F64

Četri vīrieši un sieviete, izmantojot interesi par mazgadīgu meiteni, ir izspieduši naudu no 39 vīriešiem. Noziedzīgais piecnieks ticis pie 20 000 eiro, bet bija iecerējuši šādā veidā sapelnīt 60 000 eiro. Vīriešus ievilināja slazdā, izmantojot nepilngadīgas meitenes profilu sociālajos tīklos. Kad viņi devās tikties ar pusaudzi, kas pati piedāvāja seksuālus pakalpojumus, interesentus sagaidīja pieaugusi sieviete un vīrieši, kuri uz nomaļu vietu atnākušo personu filmēja.

Spriežot pēc Valsts policijas priekšnieka Inta Ķuža sacītā, interesi par 14 gadus vecas meitenes viltus profilu bija izrādījuši apmēram 90 cilvēki. Pat nepārzinot Krimināllikumu visos sīkumos, pieaugušam cilvēkam tomēr jāapzinās, ka seksuālas darbības ar nepilngadīgo ir krimināli sodāmas. Vai viņi uzskatāmi par pedofiliem? Policijas informācijā 39 vīrieši nodēvēti par personām ar pedofilijas nosliecēm. Iespējams, cietušie (un šajā kriminālprocesā 39 nepilngadīgas meitenes kārotāji tādi ir) aizbildināsies, ka devās uz tikšanos ziņkāres pēc un tikšanās ar nepilngadīgo, kura pati piedāvā seksu, nav noziegums. Nu, gandrīz kā multfilmā par 38 papagaiļiem, kad pērtiķēns dzied: «Ir ļoti vilinoši, kas nav(a) zināms droši, nekas nav zināms droši, kas liekas vilinoši.»

Šajā gadījumā vīrieši tika noķerti uz āķa, izmantojot viltus profilu. Tajā ievietotā informācija liecinājusi, ka meitene vēloties nodibināt intīmas attiecības. Kad viltus profila īpašniecei izdevies nodibināt sakarus ar potenciālo upuri, sarunāta tikšanās, kas parasti notikusi nomaļās vietās. Pēc likuma burta, vīrieši ieradās uz tikšanos ar neeksistējošu personu, un viņi pat tikuši izprovocēti. Citādi būtu, ja viņi piedāvātu nepilngadīgajai seksuālus pakalpojumus vai seksuāli uzmāktos internetā.

Jāatgādina par laikraksta Diena 2007. gadā veikto eksperimentu, izveidojot viltus Marijas profilu. Arī tā bija nepilngadīga, 14 gadus veca meitene, kura gan nevienam pieaugušajam neuzbāzās. Viņu uzrunāja un viņai rakstīja kāds tobrīd 54 gadus vecs vīrietis – Dzintars Jansons. Vīrieti notiesāja, un tiesa tādējādi atzina, ka seksuālā uzmākšanās internetā nepilngadīgajiem ir kriminālnoziegums. Atklājās, ka Dz. Jansons seksuālus piedāvājumus portālā draugiem.lv izteica ne tikai Dienas fiktīvajai Marijai, bet arī vairākām reālām nepilngadīgām personām. Kādu 12 gadu vecu meiteni viņš pat saticis un centies pierunāt uz netiklām darbībām, par laimi, neko iecerētā nesanāca īstenot. Netiklim 2008. gada februāra sākumā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem. Pēc dažiem mēnešiem viņš sodu būs pilnībā izcietis.

Savukārt 39 izspiešanas upuru lietā pieci vasaras beigās aizturētie tiek vainoti par izspiešanu grupā. Aizturētā sieviete un trīs no aizturētajiem vīriešiem dzimuši 1988. gadā, bet ceturtais – 1979. gadā. Agrāk neviens no viņiem policijas redzeslokā nav nonācis. Starp citu, Krievijā ir notikuši līdzīgi gadījumi, tikai tur potenciālie pedofili filmēti un video materiāli ievietoti internetā. Pēc izmeklētāju rīcībā esošās informācijas, izspiedēju grupa Latvijā šos noziegumus sākusi izdarīt 2013. gada aprīlī un turpinājusi gandrīz pusotra gada garumā, informē Valsts policijas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis.

Jautājums, kas interesē sabiedrību, tomēr ir cits. Vai pie atbildības tiks saukti tie 39 vīrieši, kuri devās nobaudīt aizliegto augli, lai kā viņi savu rīcību pēc tam attaisnotu? T. Sadovskis neatbild tieši, vien norāda, ka policija ir pabeigusi izmeklēšanu par izspiešanu un šobrīd turpinās pārbaudes, lai noskaidrotu arī citus noziegumus, kas netieši varētu būt saistīti ar šo lietu.