Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Īrijas latvieši veido TV raidījumus par sevi

© publicitātes

Īriju, pateicoties tam, ka Zaļajā salā dzīvo tūkstošiem Latvijas valstspiederīgo, mēdz neoficiāli dēvēt par Latvijas piekto novadu. Tagad šis termins Piektais novads ir ieguvis pavisam citu skanējumu, jo LTV1 un Re:TV kanālos skatāms raidījums ar šādu nosaukumu, kuru veido paši Īrijas latvieši. To sagatavojusi radošā producentu grupa Īrijā, kas kā viens no piešķīruma saņēmējiem apstiprināts NEPLP izsludinātajā konkursā par Televīzijas sižetu un raidījumu veidošanu par diasporas tematiku 2014. gadā. TV producentu grupu Īrijā ir izveidojis uzņēmums IMLO Lat-Ireland.Ltd, kurš jau astoņus gadus par jaunumiem Īrijā un Latvijā ziņo portālā Baltic-Ireland.ie, Neatkarīgajai stāsta viena no raidījuma veidotājām, žurnāliste Sandra Bondarevska.

Skatītāji Īrijā, Latvijā un citur pasaulē pirmajā raidījumā varēja vērot, kā latviešu valodu māca un latvietību kopj Zaļās salas latviešu nedēļas nogales skoliņās, kādas latviešu teātru izrādes skatās Dublinā un kādas perspektīvas viesizrādēm diasporas zemēs nākamgad paredzējusi Latvijas Kultūras ministrija. Raidījumā arī stāsts par Īrijas motokrosa čempionu – 11 gadus veco Kristeru Žigalovu.

Pašalaik Īrijas latviešu žurnālisti aktīvi gatavo otro raidījumu, kas pie skatītājiem nonāks 28. novembrī. Plānots, ka tautieši dzimtenē varēs iepazīties ar tām Īrijas vidusskolām, kurās jau tagad ir ieviesta latviešu valoda kā priekšmets, uzzināt kaut ko vairāk par latviešu rakstnieci Īrijā Ingu Puriņu, kā arī noskatīties, kā latvieši Zaļajā salā svinējuši Latvijas valsts svētkus, informē S. Bondarevska. Viņa norāda: NEPLP apstiprinātais projekts paredz, ka līdz janvārim sagatavos un pārraidīs četrus raidījumus par latviešiem Īrijā.