Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Agresīvā suņa saimniece kavē pārbaudi

© f64

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pagarinājis lēmumu pieņemšanu par Langstiņu agresīvo suni. Atbilde, vai suns ir bīstams sabiedrībai, jāiesniedz līdz 2015. gada 15. februārim. Agresīvā dzīvnieka saimniece pārbaudes laikā nav ievērojusi PVD noteiktos norādījumus, bet dienests uzsver, ka noteikt suņa eitanāziju var tikai gadījumā, ja dzīvnieka uzbrukuma dēļ cilvēkam ir nodarīts smags miesas bojājums vai iestājusies nāve.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Garkalnes novada Langstiņu ciema iedzīvotājus vairākus gadus terorizē suns, kurš, saimnieces nesavaldīts, pastaigas laikā uzbrūk garāmgājējiem. Četru gadu laikā dzīvnieks miesas bojājumus nodarījis vismaz pieciem cilvēkiem. Dzīvnieka saimniecei piemērots gan naudas sods, gan nosacīta brīvības atņemšana, gan nozīmēts mierizlīgums. Lietuviešu vidusskolas direktora vietniece Daiva Isakiene ir pēdējā cietusī, kas kopš uzbrukuma 7. augustā gaida spriedumu, vai nikno suni ierobežos. Arī Valsts policijas rokas esot sasietas, jo lietas tālāka izskatīšana atkarīga no PVD sprieduma, vai suns ir bīstams sabiedrībai.

Kaut policijas lūgums par atzinumu sniegšanu iesniegts 6. oktobrī, lēmuma pieņemšana atlikta līdz nākamā gada 15. februārim. PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa ieilgušo situāciju Neatkarīgajai skaidro ar to, ka saimniece nav ievērojusi nepieciešamās darbības suņa uzvedības vērtēšanā. «6. oktobrī PVD saņēma Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Saulkrastu iecirkņa iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt, vai suns, kas uzbrucis Daivai Isakienei, ir atzīstams par bīstamu. Uzreiz tika uzsākts suņa uzvedības izvērtēšanas process un suņa saimniecei uzdeva pienākumus līdz 24. oktobrim apzīmēt un reģistrēt suni, kā arī noteiktas dzīvnieka īpašniekam gandrīz tādas pašas turēšanas prasības, kādas ir jāievēro dzīvnieka īpašniekam, kura suns ir atzīts par bīstamu. Līdz lēmuma pieņemšanas dienai dzīvnieka īpašniekam bija jānodrošina, lai suns pastaigās tiktu vests viens, izmantojot izturīgu pavadu un uzpurni ar slēgtu purna daļu, kas nepieļauj iespēju iekost, turklāt mājdzīvnieku pastaigās atļauts izvest personai, kas sasniegusi vismaz 18 gadu vecumu un ir spējīga pārvaldīt suni,» informē M. Riekstiņa. Noteiktajā termiņā suņa saimniece neizpildīja pienākumu apzīmēt un mikročipēt dzīvnieku, tādēļ dienests nosūtīja brīdinājumu par piespiedu izpildi. 5. novembrī termiņš tika pagarināts līdz 15. februārim. 22. novembrī veikta suņa bīstamības izvērtēšana, izmantojot dienesta rīcībā esošos pierādījumus un komisijas atzinumu.

«Diemžēl šajā gadījumā termiņi ir jāpagarina tieši dzīvnieku bezatbildīgo īpašnieku dēļ, jo noteiktajos termiņos neizpildīja uzdoto. Uzskatām, ka pārmetumi par bezdarbību ir nepamatoti, jo administratīvais process par suņa bīstamības izvērtēšanu ir laikietilpīgs un to nav iespējams veikt dažu dienu laikā,» uzsver M. Riekstiņa. Ciemata iedzīvotāji novērojuši, ka saimniece joprojām suni izved pastaigās bez uzpurņa, un ir norūpējušies, ka var sekot nākamā nelaime, kaut gan pēc pēdējā negadījuma no suņa agresivitātes neviens nav cietis.