Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Rīgas vegāni apkaro uzņēmējdarbību Turlavā

© f64

Kuldīgas novada domē šodien izšķiras jauna lauksaimniecības uzņēmuma liktenis – nomaļā vietā Turlavas pagastā četri latvieši iecerējuši uzbūvēt zvēraudzētavu, saņēmuši visus nepieciešamos vides dienestu saskaņojumus, izņēmuši būvatļauju, taču svītru viņu plāniem var pārvilkt radikālo vegānisma piekritēju inspirētie protesti. Formāli būvniecības ieceri apstrīdējuši trīs vietējie iedzīvotāji, un deputātiem tagad jālemj par būvatļaujas atcelšanu.

Pašvaldība informē, ka deputātu viedokļi ir atšķirīgi. Daļa uzskata, ka galvenā kārts novada attīstībā jāliek uz lauku tūrismu, kas bez fermas klātbūtnes var gluži labi iztikt. Citi – ka bez reālas uzņēmējdarbības attīstīšanas un darba vietām labklājība nav paaugstināma.

Ticamāk, ka pašvaldība finālā nostāsies 15 jaunu darba vietu pusē, jo īpaši tāpēc, ka iztapšana zvēraudzētavas pretiniekiem nozīmētu reālus zaudējumus pašvaldības budžetam.

Jāatgādina, ka plašo kampaņu pret dzīvnieku izmantošanu apģērba ražošanā, pārtikā, kultūrā un izglītībā uzsākusi Rīgā bāzētā organizācija Dzīvnieku brīvība un šī pati organizācija it kā vietējo iedzīvotāju vārdā arī izplatījusi preses relīzi par 11. decembrī notikušo protestu pie Kuldīgas domes. Realitātē gan pārliecinošs vairākums iedzīvotāju jauna uzņēmuma izveidošanu pagastā atbalsta. Pašvaldības veiktajā aptaujā pozitīvi izteikušies 94 cilvēki, noraidoši – tikai 44.

Uzņēmums Mink IV jaunajā fermā iecerējis vienlaikus audzēt 6000 ūdeļu. Projekta finansētāji esot latvieši, tāpat kā visi četri uzņēmuma īpašnieki. Viens no viņiem, Uldis Bumbieris, Neatkarīgajai stāsta, ka ferma tiks veidota pēc augstākajiem dzīvnieku labturības standartiem, īpaši gādājot par modernu mēslu savākšanas sistēmu, lai apkaimē neizplatītos smakas. Ostītāju apkaimē gan ir visai maz. Baltijā šī būšot modernākā audzētava. Par rīdzinieku izraisītajiem protestiem līdzīpašnieks pauž nožēlu, jo īpaši tāpēc, ka piketā tika iesaistīti mazi bērni. Atvesta vesela skolēnu klase. Ja nelabvēļiem ieceri tomēr izdosies izgāzt, zaudējumi būs – ir taisīts projekts, vākti saskaņojumi, organizētas sapulces – taisnīgi būtu, ja pašvaldība izdevumus kompensētu, jo šobrīd uzņēmumam ir visas atļaujas, kas nepieciešamas darbības sākšanai.