Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Laulību reklamēšana notiek gausi

© Getty Images

Pirmslaulību mācību programmu šogad tā arī nav sanācis ieviest, bet jauniešiem un citiem interesentiem ir dota iespēja piedalīties aptaujā un izteikt viedokli par jautājumiem, kas saistīti ar laulībām.

Līdz šā gada 20. februārim nevalstiskās organizācijas, uzņēmumi un eksperti varēja pieteikties un izstrādāt pirmslaulību mācību programmu pāriem, kuri gatavojas reģistrēt laulību dzimtsarakstu nodaļā. Līdz gada beigām sīkākas informācijas par programmu un tās saturu nav, taču Labklājības ministrijā (LM) informē, ka notiekot pēdējo dokumentu precizēšana un plānots, ka programma sāks darboties no nākamā gada. Programmas tekstu publicēšot gan LM, gan Tieslietu ministrijas mājaslapās, saka LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče. Saskaņā ar sākotnējo informāciju programma vēl tiks testēta, apmācot piecus pārus.

Savukārt līdz 2015. gada 31. janvārim LM aicina izteikt viedokli par kopdzīves jautājumiem, bet šī aptauja neesot saistīta ar pirmslaulību programmas ieviešanu. Taču aptaujas pamatojums mats matā saskan ar iepriekš izplatīto ziņu par to, ka mācību programmas izstrādes ietvaros sākotnēji paredzēts veikt aptauju, «lai noskaidrotu ekspertu un jauniešu vecumā no 18 līdz 25 gadiem viedokli par laulību reģistrēšanas šķēršļiem un iespējamiem risinājumiem, kā arī par riskiem, dzīvojot kopdzīvē bez laulības reģistrēšanas». M. Kupče norāda, ka informāciju no nesen (16. decembrī) uzsāktās aptaujas paredzēts izmantot Ģimenes valsts politikas pamatnostādnēm, rakstot rīcības plānu 2015.–2017. gadam.

Aptaujas anketu var lejuplādēt http://www.visidati.lv/aptauja/1021218168/. Tajā iekļautie jautājumi sasaucas ar šogad Notāru dienās aktualizētajām nereģistrētas kopdzīves problēmām. Proti, daudzus uztrauc nereģistrētās attiecībās dzīvojošo tiesiskā aizsardzība. Vienlaikus cilvēki nezina, ka arī nereģistrētās attiecībās dzīvojošiem partneriem ir iespēja laikus parūpēties par savu tiesisko drošību, pie notāra noslēdzot līgumu par kopīgas mantas sadali, sagatavojot nākotnes pilnvarojumu, sastādot testamentu u.c. Bēdīgākie piemēri saistās ar Zolitūdes traģēdiju – lai saņemtu bojāgājušo tuviniekiem paredzētos pabalstus un cita veida valsts atbalstu, faktiskā kopdzīve netika uzskatīta par likumam atbilstošu un pietiekamu. Izsludinot pieteikšanos pirmslaulību mācību programmas izstrādei, LM norādīja, ka programmā jāiekļauj informācija par laulības civiltiesiskajiem, psiholoģiskajiem, sadzīves un citiem aspektiem, kā arī par civiltiesiskajām sekām, īpaši attiecībā uz bērniem.