Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā Ziemassvētkus svinēs pieticīgi

© Leonīds Gusevs

Latvijas iedzīvotāji šogad Ziemassvētku pirkumiem tērēs tikpat vai mazāk nekā iepriekšējā gadā. Turklāt, salīdzinot ar citām valstīm, Latvija ir viena no Eiropas valstīm, kurā Ziemassvētku pirkumiem tiks tērēts vismazāk, liecina Ferratum Group Ziemassvētku barometra pētījums.

Latvijas iedzīvotāji Ziemassvētku tēriņiem atvēlēs vidēji 18% no viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem, kas ir aptuveni 190 eiro. Igaunijas iedzīvotāji Ziemassvētku pirkumiem tērēs 30% no viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem (aptuveni 290 eiro), bet Lietuvas patērētāji – 28% (aptuveni 210 eiro). Pētījums parāda, ka Austrumeiropas valstīs Ziemassvētku pirkumiem tērēs vairāk nekā Rietumeiropas valstīs. Visvairāk naudas Ziemassvētku pirkumiem tērēs Polijas, Čehijas, Slovākijas, Igaunijas un Rumānijas iedzīvotāji.

Arī Elvi Latvija veiktā aptauja liecina, ka šogad svētku mielastam respondenti tērēs apdomāti – vairāk nekā puse (58%) tam veltīs līdz 20% no mājsaimniecības tēriņiem un 39% – līdz 50% no mājsaimniecības tēriņiem.

«Pārliecinošs respondentu vairākums (90%) plāno iegādāties dāvanas uz Ziemassvētkiem vai Jaungada svinībām. Savukārt trešdaļa aptaujas dalībnieku (32%), kas dāvanas nepirks, pagatavos tās paši,» skaidroja SIA Elvi Latvija komercdirektore Laila Vārtukapteine.

Lai gan iepirkties internetā kļūst aizvien populārāk, Latvijas iedzīvotāji priekšroku dod tradicionālām tirdzniecības vietām. Tikai 11% no Ziemassvētku pirkumiem Latvijas patērētāji plāno veikt internetā, liecina Ferratum Group pētījums. Arī Igaunijas un Lietuvas patērētāji priekšroku dod pirkumiem tradicionālās tirdzniecības vietās – Lietuvā tikai 12% no pirkumiem plāno veikt internetā, bet Igaunijā – 9%. Savukārt Elvi Latvija, taujājot par iepirkšanās aktivitāti, tuvojoties Ziemassvētkiem, uzzināja, ka veikalus un tirdzniecības vietas respondenti apmeklēs tikai pēc nepieciešamības. Rūpējot svētku mielastu, Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi, lai galdā tiktu celti latviski ēdieni (šādu atbildi ir sniedzis katrs ceturtais jeb 25% aptaujas dalībnieku). Savukārt vairāk nekā pusei jeb 53% respondentu ir būtiski, lai uz svētku galda dominētu Latvijas ražojumi. Tradicionāli iecienītākie produkti, kas arī šogad tiks celti svētku galdā, ir gaļa un zivs (19%), augļi un dārzeņi (17%), saldumi, našķi un uzkodas (14%), kulinārija un konditoreja (10%).

Ferratum Group. barometrs uzrādījis interesantu faktu, ka valstīs, kur mazāk naudas tiks tērēts Ziemassvētkiem salīdzinājumā ar pārējās Eiropas valstīm, pirkumi vairāk tiek veikti internetā. Aktīvākie pircēji internetā ir Nīderlandē (29%), Vācijā (19%) un Somijā (17%).

Vairāk nekā puse no aptaujātaj ām Eiropas valstu mājsaimniecībām sagaida, ka atgūs finansiālo līdzsvaru aptuveni divu mēnešu laikā pēc Ziemassvētkiem.