Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vietas, kur noķert Ziemassvētku noskaņu

© f64

Ja trakajā decembra skrējienā vēl nav izdevies noķert Ziemassvētku noskaņu, iespējams, ir vērts šo nedēļas nogali veltīt kāda pasākuma apmeklēšanai, un lielākā barā, kā zināms, viegli sadraudzēties ne tikai vīrusiem.

Rūķi, puzuri, sveču un laimes liešana

Ja šogad tradicionālos Ziemas saulgriežus gribas nosvinēt neparastāk, var doties uz Rucavu, kur sestdien, 20. decembrī, kopā ar Nīcas sievām ap Rucavas centru notiks bluķa vilkšana un dedzināšana, spēka dziesmu skandēšana, ķekatu rotaļas un danči ap ugunskuru, skaistāko Ziemassvētku dziesmu un Saules dziesmu dziedāšana. Iespējams, uz šo pusi var doties mazliet agrāk, jo Rūķupē Ziemupes jūrmalā 20. decembrī pulksten 13 sāksies rūķošanās – lielus un mazus draugus gaidīs rūķi, lai kopā iereģistrētu šā gada Lieliskos darbus, darbotos meistarotavās (vienā no tām būšot iespējams pagatavot sniegavīrus, pat ja nebūšot sniega), iemācītos ko jaunu Valtera Artura Vītola vadītajā Pūķspārna ziemas skolā, iepazītos ar ievērojamām Rūķupes vietām, baudītu īpašo spēkaveselības tēju un, protams, satiktos un rotaļātos ar pašu Ziemassvētku vecīti. Pēcpusdienā tiek solīts pasākums Sajūtu tekstūra jeb savādāki Ziemassvētki – būs gan uguns šovs, gan egļu pirts. Rūķi aicina ņemt līdzi pledus un savus dzīvās uguns lukturus (burkturus, lukturīšus).

Jau tradicionāli ierasts, ka bluķa vilkšana notiek Brīvdabas muzejā, kur svētdien, 21. decembrī, no pusdienlaika tiek aicināti lieli un mazi, vislabāk – maskās tērpti, lai ar bluķa vilkšanu, jautrām dziesmām un dejām folkloras kopu pavadībā ieskandinātu Ziemas saulgriežus. Bluķa vilkšanai startu dos folkloras kopa Skandinieki, viņiem pievienosies Ceiruleits un Rija – bluķis tiks vilkts uz Kurzemes sētu, pēc tam uz Vidzemes sētu, bet Priedes kroga galā notiks bluķa dedzināšana ugunskurā, tādējādi arī tiekot vaļā no visām šajā gadā piedzīvotajām likstām un nelaimēm, grūtuma un ļaunuma un lai nākamais gads katrai ģimenei un mājai nestu svētību un pārticību. Tiem, kas vēl nebūs iegādājušies dāvanas, būs iespēja iegriezties amatniecības izstrādājumu tirdziņā, taču tie, kuri vēlēsies bluķa vilkšanas rituāla apmeklēšanu apvienot ar izglītošanos, varēs doties uz Kurzemes sētu, lai kopā ar Māri Kuplo darinātu tradicionālos Ziemassvētku rotājumus – puzurus, vai Nidas dūmistabā kopā ar Daugmales Jāni iemācīties liet vaska sveces, savukārt Mērsraga smēdē kalēja Viļņa Vincēviča vadībā darbosies laimes liešanas darbnīca. Ja ar šiem pasākumiem nav gana vai ir vēlēšanās bluķa vilkšanu (1) atkārtot, šādu iespēja ir Vecrīgas ielās, un jau 21. decembrī, pulksten 18 sāksies Bluķa vakars Vecrīgā, kas startēs Rātslaukumā kopā ar folkloras kopām no Rīgas un Latvijas novadiem. Protams, ka būs arī bluķa dedzināšana ugunskurā, un šis rituāls notiks pašā Doma laukumā.

Savs piedāvājums arī tiem, kas brīvās dienas grib izmantot mazliet aktīvi, mazliet izglītojoši un bez Ziemas saulgriežu noskaņām. Sestdien, 20. decembrī, iespējams doties ekskursijā Pārdaugavas koka arhitektūra (3). Kā zināms, Rīgā koka arhitektūra bija un joprojām ir sastopama vairāk nekā jebkurā citā Eiropas pilsētā. 19. gadsimtā Rīga bija koka pilsēta ar akmens sirdi, un priekšpilsētās kopumā tolaik bija ap 12 000 koka ēku; šodien no tām saglabājušās 4000, tādēļ pastaigā interesenti tiek informēti par tiem priekšnoteikumiem, kas ne vien kalpoja koka ēku celtniecības izplatībai priekšpilsētās, bet arī nodrošināja to saglabāšanos līdz mūsdienām. Šajā pārgājienā varēs iepazīties ar Rīgas priekšpilsētām tik raksturīgo koka apbūvi un tās attīstību, sākot ar skraju un savrupu guļbūvju muižiņu būvniecību 17. un 18. gadsimtā, līdz koka dzīvojamo ēku ziedu laikiem 19. gadsimtā un 20. gadsimta sākumā, kad tās īsā laika posmā cita pēc citas tika uzslietas kā koka karkasa būves, fasādēs citējot klasicismu, nacionālo romantismu un šveiciešu stilu. Ekskursiju vadīs mākslas zinātniece Inga Karlštrēma.

Kopā ar bērniem

Ja pirmssvētku laiku ir vēlēšanās izmantot izglītojošām izklaidēm kopā ar bērniem, tad arī šajā jomā ir ļoti plašs piedāvājums. Sestdien, 20. decembrī, pulksten 11 un 14 VEF Kultūras pilī būs muzikāls uzvedums Punktiņa un Strīpiņa Ziemassvētku ceļojums, rotaļas kopā ar Ziemassvētku vecīti. Pasākumā piedalīsies ansamblis Rīgas pantomīma, deju grupa Ritms, cirka studija Jaunība, vokālais ansamblis Momo un folkloras kopa Rija. Savukārt pulksten 12 Kultūras centrā Imanta sāksies Ziemassvētku uzvedums bērniem Vai pūcītei aste ziedēs? jeb tikšanās ar Ziemassvētku vecīti. Ziemassvētku laikā, kas, kā liecina prognozes, tiks pavadīts bez sniega un kaut minimāla sala, īpašu interesi varētu raisīt Ziemassvētku brīnumu skolas izrādešovs bērniem (20. decembrī pulksten 11 un 13) Jaungada fizika jeb interaktīva zinātnisko eksperimentu šovprogramma, kas pētīs Ziemassvētku brīnumu no zinātnes – fizikas un ķīmijas – skatpunkta. Tiek solīti visdažādākie eksperimenti uz svētku galda – norauti galdauti, krītošas glāzes, cietie šķidrumi, kokteiļi ar dūmiem, uguņošana pudelē un daudz citu Jaungada eksperimentu, savukārt svētdien – Mūžīgais sasalums!. Zinātkārajiem tiek solīts aukstums, kas zemāks vēl kā Antarktikā: –92 °C, auksta pūķa elpa, sasaldēts gaiss un aukstākais sprādziens pasaulē.

Svētdien, 21. decembrī, pulksten 12 un 15 uz jestrību aicina Rīgas Doma kora skolas meiteņu koris, kas kultūras pilī Ziemeļblāzma izspēlēs programmu Gribas drusku pablēņoties Ziemassvētkos! (5), kurā skanēs dziesmas no populārām latviešu animācijas filmām ar latviešu komponistu sacerētu mūziku un latviešu autoru rakstītiem tekstiem. Uzstājoties kora meitenes vienlaikus dziedās un dejos, bet uz lielajiem ekrāniem tiks rādīti fragmenti no vairāku paaudžu bērnu iemīļotām animācijas filmām.

Oratorijas, prelūdijas, ķeltu garīgā mūzika un meditācijas

Muzikālu baudījumu cienītājiem ir ļoti plaša programma. Jau piektdien, 19. decembrī, pulksten 19 Sv. Pestītāja Anglikāņu baznīcā notiks koncerts Sirdis gaida, kurā piedalās jauktais koris Medera, solisti Agnese Urka, Ansis Bētiņš, Inese Rudens, Jānis Kalvāns, Rūdolfs Latišenko, pie ērģelēm Digna Markule. Šajā pašā vakarā pulksten 19 Latvijas Universitātes Lielajā aulā tiks atskaņota Johana Sebastiana Baha Ziemassvētku oratorija; piedalās Rīgas kamerkoris Ave sol, Vidzemes kamerorķestris, solisti: Evija Martinsone (soprāns), Laura Grecka (mecosoprāns), Mārtiņš Zvīgulis (tenors), Kalvis Kalniņš (bass). Sestdien, 20. decembrī, pulksten 18 neparastāka programma skanēs Rīgas Jēzus Evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Piedalīsies Rīgas kamerkoris Vox Animae (4), Aiga Ancāne (flauta), Ilze Drozdova (kontrabass), Aleksandrs Tuguševs (klavieres). Zanes Raudiņas video, Jurģa Ozola gaismas, Reiņa Rešetina kustību partitūra. Koncertā Media Nox skanēs seno ķeltu un viduslaiku garīgā mūzika, spiričueli un jaunāko laiku komponistu darbi, kopā ar videoprojekcijām un gaismām būvējot īpašu pusnakts pasauli, kas aicina brīdi ilgāk pabūt uz trauslās robežas starp gaismu un tumsu, brīdi pirms garākās nakts meklēt gaismas mirdzumu un mieru skaistajā mūzikas pasaulē. Savukārt pulksten 19 Rīgas Domā sāksies koncerts Ziemassvētku prelūdija, kurā uzstāsies kontrtenors Sergejs Jēgers, ērģelnieks Aivars Kalējs, jaunais vijolnieks Daniils Bulajevs un pianists Andrejs Feldmanis juniors, soprāns Inese Galante (2) kopā ar slaveno stīgu kvartetu Prometheus Quartett un Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas zēnu koris. Koncertā skanēs dažādu laikmetu mūzikas klasiķu skaņdarbi – no agrīnā baroka līdz 20. gadsimtam.

Svētdien, 21. decembrī, Rīgas Mārtiņa baznīcā pulksten 19 uz koncertu Gods Dievam augstībā aicina kamerkoris Tonika, Daumants Kalniņš (balss), Aivars Kalējs (ērģeles), Māris Vitkus (taustiņinstrumenti), Jānis Olekšs (basģitāra), Mārtiņš Miļevskis (sitamie instrumenti), Zanda Babkina (balss), Laila Lineja (balss), Sniedze Kaņepe (balss). Pulksten 19.30 kinoteātrī Splendid Palace būs klausāms kas savdabīgs – koncerts Ziemassvētku meditācija, kurā piedalīsies kamerkoris Austrums, Sergejs Ancupovs (sārods), Valdis Muktupāvels (kokle), Ritis Kamičaitis (tabla), Lila Ludmila Žukova (tampura). Nebūs pārspīlēts sakot, ka Ziemassvētku dziedājumu un Ziemeļindijas rāgu satikšanās vienuviet ir rets, lai neteiktu nebijis, notikums Latvijas mūzikas kontekstā. Šajā koncertā klausītājiem būs iespēja izvērtēt divu atšķirīgu muzikālu sistēmu iespējamo līdzāspastāvēšanu, mijiedarbi vai pat saplūsmi. Koncertā skanēs gan Ziemeļindijas klasiskā mūzika, gan triju Latvijas mūziķu tieši šim vakaram radītas Rietumu un Austrumu mūzikas kompilāciju versijas. Koncerta programmas kodolu veido Rietumu pasaulē iemīļoto korāļu Veni, veni, Emmanuel! un Prieks pasaulei tēmas, kas saaustas ar īpaši piemeklētām indiešu rāgām.

Pirmajos Ziemassvētkos – 25. decembrī – pulksten 15 Rīgas Domā notiks Ziemassvētku labdarības koncerts Apsnieg eņģeļu koks. Ievadā – Valsts prezidenta kundzes Daces Seisumas uzruna, programmā Ziemassvētku melodijas mecosoprāna Ilonas Bageles, ērģelnieces Edītes Alpes un RTU jauktā kora Vivere un citu kolektīvu izpildījumā. Ziedojumi tiek vākti bērnu paliatīvai aprūpei.

Ja dažādu apstākļu dēļ nav iespējams aiztikt līdz koncertu norises vietai, var izmantot mūsdienu tehnoloģijas un ieslēgt Latvijas Radio kanālu Klasika, kur svētdien, Ceturtajā adventē, visas dienas garumā tiks piedāvātas tiešraides no daudzām Eiropas valstīm, kopumā desmit tiešraides. Klausītājiem būs iespējams klausīties koncertus, kas tieši šajā dienā tiks izpildīti Krievijā, Īslandē, Slovēnijā, Latvijā, Somijā, Polijā, Čehijā, Rumānijā, Vācijā un Dānijā. Latvija pārraidīs koncertu, kas pulksten 17 sāksies Latvijas Radio 1. studijā. Pirmo reizi starptautiskajā Eiroradio tiešraižu projektā debitēs Profesionālais pūtēju orķestris Rīga, kuru šajā koncertā pārstāvēs orķestra bigbends.