Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Šodien Latvijas starptautiskās atzīšanas 94.gadadiena

© f64

Šodien tiek svinēta Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas jeb "de iure" diena, kas tiek dēvēta arī par Diplomātu dienu.

Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanai šodien aprit 94.gadskārta.

1921.gada 26.janvārī Latvijas ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica, diplomātu, visu ārlietu dienesta darbinieku paveiktais sasniedza mērķi - Latvija ieguva starptautiski atzītas valsts statusu. Vienlaikus tika sasniegts otrs ārpolitiskais mērķis - Latvija tika ievesta Eiropas un pasaules valstu saimē. Tam bija izšķiroša nozīme valsts turpmākajā liktenī - nebrīves gados Latvija saglabāja valstiskumu "de iure" izpratnē.

Pēc 1940.gada, kad Latvija zaudēja neatkarību "de facto", diplomātiskais un konsulārais dienests turpināja brīvajā pasaulē pārstāvēt valsti "de iure". Tas nodrošināja sekmīgu Ārlietu ministrijas darbības izvēršanu pēc neatkarības pilnīgas atjaunošanas 1991.gadā un Latvijas straujo atgriešanos starptautiskajā apritē.

"De iure" atzīšana ir neatsaucama un pastāvīga. Pēc neatkarības zaudēšanas "de facto" 1940.gadā Latvijas valsts kā starptautisko tiesību subjekts pastāvēja līdz pilnīgai Latvijas neatkarības atjaunošanai 1991.gada augustā.