Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Astoņiem bērnudārziem dod pēdējo iespēju

© f64.lv

Astoņiem privātajiem bērnudārziem Rīgā ir uzsākts licences anulēšanas process, tomēr tas nenozīmē, ka pirmsskolas izglītības iestādēm nāksies šķirties no licencēm, savukārt vecākiem – meklēt citu dārziņu saviem lolojumiem. Par piekasīgo pārbaužu pozitīvo ieguvumu varētu uzskatīt izmaiņas normatīvajos aktos, ko tuvākajā laikā izsludinās Valsts sekretāru sanāksmē.

Astoņu galvaspilsētas bērnudārzu vadītājiem ir noteikts termiņš – no viena līdz diviem mēnešiem, kad visas atklātās nebūšanas jānovērš, lai ne Izglītības kvalitātes valsts dienestam (IKVD), ne Rīgas pilsētas būvvaldei nebūtu pretenziju. Ir bērnudārzi, kuri jau lūguši būvvaldei pagarināt termiņu, un tad to ņem vērā arī IKVD. Lai arī šos bērnudārzus Rīgas pilsētas būvvalde atzina par ekspluatācijai neatbilstošiem, nevienā no tiem telpas nav bīstamas ne bērnu dzīvībai, ne veselībai. Lielākoties vajag sakārtot vien dokumentāciju, kaut gan IKVD vadītāja Inita Juhņēviča piebilst, ka trijos dārziņos ir konstatēti drošības noteikumu pārkāpumi. Ja būtu bijuši kliedzoši pārkāpumi, būvvaldei ir dotas tiesības slēgt telpas.

Savukārt IKVD secinājis, ka tikai pirmsskolas izglītības iestādē Tomsoniņš mazuļu izglītošana notiek bez atbilstošas licences. Šajā gadījumā pret izglītības iestādi tiks ierosināta administratīvā pārkāpuma lieta. Tas nozīmē – gaidāms naudas sods. I. Juhņēviča stāsta, ka pieņemts lēmums par administratīvās lietvedības uzsākšanu vēl pret trim citām iestādēm, bet pret visiem astoņiem bērnudārziem uzsākts process par licences atņemšanu. Precīzāk, pret septiņiem, jo Tomsoniņam licences nav. «Vai tiks pieņemts lēmums sodīt – nevaru pateikt.

Iestāžu vadītāji sniedz paskaidrojumus, un tiks izvērtētas visas puses,» norāda I. Juhņēviča. Četros bērnudārzos pašlaik notiek sadarbība ar būvvaldi, lai saskaņotu nepieciešamo dokumentāciju.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka būvvalde kopš 2013. gada pārbaudīja privātos bērnudārzus un konstatēja, ka pusei no tiem trūkst atbilstošas dokumentācijas par telpu piemērotību. Atkārtotās pārbaudēs konstatēja, ka lielākā daļa bērnudārzu ir pielāgojuši savas telpas šī pakalpojuma sniegšanai. Vairums bērnudārzu tika atvērti nepiemērotās telpās nezināšanas, nevis ļaunprātības dēļ. Viens no bērnudārziem – Margrietiņa –, kurā bērni atradās nepiemērotās un pat veselībai un dzīvībai bīstamās telpās, gan vairs nedarbojas un ir izslēgts no reģistra, informē I. Juhņēviča.

Viņa atzīst, ka pārbaudes uzrādījušas nepilnības normatīvajos aktos, piemēram, reģistrējot pirmsskolas izglītības iestādi, nebija vajadzīgs būvvaldes atzinums. Tagad ir sagatavoti attiecīgi grozījumi, un tie tiks izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē tuvākajā laikā. Turpmāk būvvaldes atzinums būs nepieciešams. Joprojām problēmas rada vēl kāds nosacījums, kas ir iekļauts Ministru kabineta noteikumos Vispārējās un profesionālās izglītības programmu licencēšanas kārtība. Tajos noteikts, ka licences saņemšanai Izglītības ministrijas pakļautībā esošajam IKVD ir nepieciešams iesniegt iesniegumu, kam pievienota pašas izglītības iestādes sagatavota izziņa par telpu un materiāltehnisko nodrošinājumu attiecīgās izglītības programmas īstenošanai. Proti, licencējot programmu, bērnudārza dibinātāji iesniedz izziņu, ka bērnudārzs iekārtots piemērotās telpās. Arī septiņām pirmsskolas izglītības iestādēm, kuras šajā pārbaudē izsijāja būvvalde un IKVD, tādas izziņas bija, bet reāli telpas nebija piemērotas, saka I. Juhņēviča. «Vajag lielāku atbildību no dibinātājiem un pirmsskolas iestāžu vadītājiem, bet no valsts institūcijām – lielāku kontroli,» viņa uzskata.