Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvija nepiedalīsies "World Expo 2015"

© publicitātes

Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015", kas šogad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā, šodien lēma valdība.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš vairākkārt norādījusi, ka, pēc viņas domām, Latvijai nevajadzētu piedalīties izstādē lielo izmaksu dēļ. Arī šajā sēdē ministre valdību aicināja pārtraukt Latvijas dalību starptautiskajā izstādē.

Ekonomikas ministrija (EM) informēja, ka gadījumā, ja Latvijas dalība tiktu turpināta bez jau izstrādātā ekspozīcijas risinājuma, būtu nepieciešama jaunas Latvijas dalības koncepcijas izstrāde, kas ietvertu gan ekspozīcijas satura un dizaina izstrādi, gan īstenošanu. Lai izstrādātu jaunu ekspozīcijas koncepciju, atbilstoši Publisko iepirkumu likuma regulējumam, visu nepieciešamo iepirkuma procedūru veikšana aizņemtu vairāk par 100 dienām.

Pēc Ministru kabineta lēmuma par dalības izstādē pārtraukšanu, ir jālauž līgums par dalību izstādē "Expo Milano 2015" un jāuzsāk sarunas ar izstādes "Expo Milano 2015" organizatoru "Expo 2015 S.p.A" par procedūrām un maksājumiem sakarā ar Latvijas dalības pārtraukšanu.

Savukārt pakalpojuma līgumiem ar komandītsabiedrību "Expo 2015", to laušanas gadījumā, joprojām saglabājas ietekme uz budžetu, proti, laužot pakalpojuma līgumus komandītsabiedrībai "Expo 2015" izmaksājamas summas par projekta ietvaros uzsāktajiem darbiem un veiktajiem ieguldījumiem.

Tāpat EM jāpiesaista neatkarīgs eksperts, kas izvērtēs un iespēju robežās samazinās komandītsabiedrībai "Expo 2015" izmaksājamās summas par projekta ietvaros iesāktajiem darbiem, kuras nav pamatotas vai tieši attiecināmas uz projektu.

Savukārt Kultūras ministrija izvērtēs "Expo 2015" radīto kultūras faktu izvērtējumu un to iespējamu pielietojumu nākotnē.

Arī Zemkopības ministrija paudusi nostāju, ka Latvijai nevajadzētu piedalīties izstādē, turpretī Satiksmes ministrija pauda gatavību palīdzēt savas kompetences ietvaros gatavoties izstādei, ja valdība lemtu, ka Latvijai jāturpina dalība "World Expo". Savukārt Ārlietu ministrija norādījusi, ka Latvijai ir jāpiedalās izstādē, pretējā gadījumā cietīs valsts tēls, kā arī varētu tikt ietekmētas Latvijas un Luksemburgas attiecības, jo šī valsts, kurai nebūs sava paviljona izstādē, bija plānojusi rīkot pasākumus Latvijas paviljonā.

Kā ziņots, starptautiskā izstāde "Expo Milano 2015" notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim Itālijas pilsētā Milānā.

Tiesības realizēt Latvijas dalību izstādē "Expo Milano 2015" konkursa kārtībā ieguva komandītsabiedrība "Expo 2015", kurā ietilpst SIA "Positivus Event", SIA "Made arhitekti", Rolands Pēterkops un SIA "McCann Rīga". Latvijas paviljona arhitektoniskais un saturiskais risinājums izmaksā 3 349 174 eiro.

Pagājušā gada decembrī bez rezultātiem beidzās Latvijas paviljona būvniecības iepirkums. Iepirkumā piedalījās divi pretendenti - "RBSSkals Būvvadība" un Itālijas uzņēmums "Paolo Beltrami S.p.A" ar Latvijas apakšuzņēmēju SIA "Baumeister". "RBSSkals Būvvadības" piedāvātā līgumcena bija 6,03 miljoni eiro, "Paolo Beltrami S.p.A" - 6,22 miljoni eiro.

Ekonomikas ministre norādīja, ka abu pretendentu piedāvātās cenas ir līdzīgas, tāpēc aizdomās par abu uzņēmumu iespējamu vienošanos EM vērsās KP. Izvērtējot no ministrijas saņemto informāciju, KP tomēr nesaskatīja pamatu tālākas izpētes ierosināšanai.

Latvijas paviljona būvniecību "World Expo" par 3,1 miljonu eiro bija plānots uzticēt Šveices būvuzņēmumam "Adunic AG", kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē "World Expo". Taču līgums pagaidām nav noslēgts. Vēlāk "Adunic AG" paziņoja, ka būvnieks ir gatavs būvēt Latvijas paviljonu par diviem miljoniem eiro.

Pagājušajā nedēļā laikraksta "Diena" publikācijā tika apgalvots, ka "World Expo" Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un "uzpūsta" un apstiprina jau rakstīto, ka projekts kalpojis par "naudas pumpi" atsevišķiem uzņēmējiem. Komandītsabiedrība "Expo 2015", kas atbildīga par Latvijas paviljona radošo darbu, šos pārmetumus nodēvēja par nepatiesiem un tendencioziem.

Vēlāk ekonomikas ministre Reizniece-Ozola pieļāva, ka "Expo 2015" var nākties atmaksāt nelietderīgi izmantoto naudu.