Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Cietumos nedienas ar suņiem un govslopiem

© ozvieratku.sk

Kurpē ietūcītais suņuks nav vienīgais dzīvnieks, kura galamērķis bija Latvijas cietuma kamera. Nepārprotiet, dzīvniekus neviens nav gribējis sodīt ar atrašanos apcietinājumā, viņi tikuši ienesti notiesātajiem vien zināmu vajadzību dēļ. Rīgas Centrālcietuma kamerā nesen atrastais suns (dzīvs!) jau atrodas uz brīvām kājām, bet iekšējā izmeklēšanā tiek skaidrots, vai miniatūrais kustonis netika izmantots, piemēram, par narkokurjeru.

Tā ir viena no versijām. Otra – ka ieslodzītais ir liels dzīvnieku draugs. Kļuvis zināms, ka pasaulē mazākās suņu šķirnes čivavas eksemplārs cietumā ienests apavos, bet nezin kāpēc nav atrasts, manuāli pārbaudot mantas. Vainīgajam, kurš suni nesaskatīja, piedraudēts ar sodu. Par suņa turēšanu ieslodzījumā esot sūdzējusies suņa saimniece – ieslodzītā sieva. Suns cietuma kamerā bijis vienu dienu un nu atdots tai pašai sūdzībniecei – ieslodzītā sievai.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) preses sekretāre Ināra Makārova atceras, ka «senos laikos» cietumā iestiepts arī kaķis. Pārsvarā gan ieslodzījuma vietās ienes vai mēģina iedabūt «nekustamo mantu»- –mobilos tālruņus un tamlīdzīgas lietas. Pagājušajā gadā Latvijas cietumos tika atrasti 3645 mobilie telefoni, 1615 pašizgatavoti durami priekšmeti, kā arī narkotikas. Ieslodzītie un viņu sabiedrotie ir radošas personības, jo suns, ja tiešām tika izmantots aizliegtu vielu piegādei, nav pati ekstravagantākā slēptuve. Kāds no apmeklētājiem septiņus mobilos telefonus bija noslēpis kājas protēzē, ko aptinis ar elastīgo saiti un foliju.

Nedienas ar cilvēka labāko draugu – suni – nav vienīgās, kas bojā nervus IeVP. Šonedēļ izgāzusies liellopu ganāmpulka notirgošana. Izsole bija neveiksmīga, saka I. Makārova. Neviens nepieteicās nopirkt 37 govis, 14 teles, 32 teļus un pārīti buļļu par kopumā 57 342 eiro. Tagad tiek plānots zem āmura laist pa vienam lopiņam. Tas ir, ūtrupē, nevis kautuvē. Valsts kontrole atzinusi, ka IeVP nedrīkst cietumos veikt saimniecisko darbību, bet ganāmpulka uzturēšana un aprūpēšana tieši tāda ir. Ieslodzīto resocializācija, strādājot govslopu fermā, nav tik svarīga kā likuma burts. Vairākus gadus Vecumnieku atklātā tipa cietumā tika turēts gaļas šķirņu liellopu ganāmpulks ieslodzīto resocializācijas vajadzībām, lai viņi nevis truli atsēdētu piespriesto sodu, bet būtu spējīgi pēc atbrīvošanas iekļauties sabiedrībā ar visām tajā pastāvošajām prasībām. Tajā skaitā, arī darbu. Pamatojoties uz Valsts kontroles norādēm, pagājušā gada 24. oktobrī Tieslietu ministrija deva atļauju likvidēt Vecumnieku fermu. Kaut arī IeVP informē, ka fermā vienu štata vietu dalīja divi notiesātie, pirms izsoles iestāde ieminējās, ka būtu gandarīta, ja izsolē piedalītos kāds uzņēmējs, kurš, pārņemot ganāmpulku, būtu ieinteresēts nodarbināt ieslodzītos. Tādi neatradās.