Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Risinās Krievijas lidmašīnu pietuvināšanos Latvijas gaisa telpai

© Scanpix

Latvija ar pārējām Baltijas valstīm un Zviedriju turpinās aktīvi reaģēt uz gadījumiem, kad Krievijas militārās lidmašīnas bez iepriekšēja saskaņojuma un ar izslēgtiem raidītājiem pietuvojas valstu gaisa telpai, vērošoties starptautiskajās organizācijās, tostarp ANO, pastāstīja Ārlietu ministrijas preses sekretārs-vēstnieks Kārlis Eihenbaums.

Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) 23.janvārī, pēc tikšanās ar Zviedrijas ārlietu ministri Margotu Valstrēmu, kurai šī bija pirmā vizīte pēc Zviedrijas valdības sastādīšanas, norādīja, ka abas valstis ir vienisprātis, ka Baltijas un Ziemeļvalstīm ir jāreaģē uz tādiem gadījumiem, kad Krievijas lidmašīnas lido ar izslēgtiem transponderiem. "Mums vajadzētu reaģēt vienoti un pietiekami asi, izmantojot diplomātiskos līdzekļus, kas ir mūsu rīcībā," sacīja Rinkēvičs.

Eihenbaums, jautāts par iespējamajiem diplomātiskajiem līdzekļiem, kādi varētu tikt izmantoti, aģentūrai LETA skaidroja, ka valstis vairāk dalīsies informācijā par šādiem atgadījumiem. Tāpat paredzētas diskusijas par turpmāko rīcību, kā arī "turpināsim kopīgi aktualizēt šo drošības jautājumu starptautiskajās organizācijās".

"Pamatā ANO, kur jau esam izteikušies 1.komitejas reģionālajās debatēs pagājušā gada nogalē, gan divpusējos kontaktos ar Krieviju. Šāda Krievijas rīcība grauj drošības vidi reģionā un apdraud arī civilo aviāciju," norādīja Eihenbaums, piebilstot, ka mērķis ir atjaunot pārredzamību, savstarpējo uzticamību un lidojumu drošību.

LETA jau ziņoja, ka pērn Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies vairāk nekā 250 reizes. Bruņotie spēki bija identificējuši vairāk nekā 200 lidojumus, kā arī 50 gadījumus, kad Krievijas kuģi ir pietuvojušies Latvijas jūras robežai.

Krievijas lidmašīnas virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas galvenokārt pārvietojas bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbild uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem, tādējādi radot apdraudējumu civilās aviācijas gaisa kuģu satiksmei.