Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

CSDD: Uzstādītie fotoradari jau discpilinējuši šoferus

© f64

Juridisku un birokrātisku procedūru dēļ nedaudz aizkavējusies stacionāro fotoradaru ieviešana, taču pirmo desmit mērierīču darbošanās testa režīmā jau disciplinējusi šoferus un konkrētās vietās samazinājies braukšanas ātrums, aģentūrai LETA pastāstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) pārstāvis Jānis Aizpors.

Līdz janvāra beigām ir uzstādīti pirmie desmit stacionārie fotoradari. Visa sistēma ir pārbaudīta, notestēta un darbojas atbilstoši iecerētajam, taču sodi par pārkāpumiem vēl netiek piemēroti.

Sākotnējie mērījumi liecina, ka radaru pamatuzdevums kopumā jau tagad ir sasniegts, proti, visās desmit vietās, kur uzstādīti un testa režīmā darbojas radari, samazinājies transportlīdzekļu vidējais braukšanas ātrums, norādīja Aizpors un atgādināja, ka pirms katra radara ir izvietotas atbilstošas ceļa zīmes.

Plānots, ka pilnā apmērā desmit uzstādītie stacionārie fotoradari sāks darboties tuvāko nedēļu laikā, un autovadītāji par to tiks iepriekš informēti.

Radaru uzstādīšanu veica uzņēmums "Reck" sadarbībā ar mērierīču izgatavotāju - Nīderlandes uzņēmumu "Gatso". Uzstādīšana un ar to saistītais darbs bija liels, un tajā iesaistītas vairākas organizācijas un institūcijas, norādīja CSDD pārstāvis.

Pirmie desmit stacionārie fotoradari atrodas uz Ventspils, Jūrmalas, Jelgavas, Bauskas un Daugavpils šosejām.

Precīza fotoradaru atrašanās vietu karte atrodama CSDD mājaslapā.

Kā ziņots, pērn rudenī CSDD rīkotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi uzvarēja uzņēmums "Reck". Iepirkuma līgumcena ir 896 786 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Fotoradaru iepirkumam bija vēl otra daļa, kas paredzēja, ka valsts iegādāsies četras transportlīdzekļu ātruma kontroles stacionārās iekārtas ar lāzera skeneri. Šajā daļā konkurss ir pārtraukts, jo iesniegtie piedāvājumi neatbilda CSDD izvirzītajām tehniskajām prasībām.

Tagad CSDD plāno izsludināt jaunu iepirkuma konkursu par šo četru mērierīču iegādi.

Savukārt iepriekš citā konkursā tika izvēlēts uzņēmums, kas radaru atrašanās vietām pievadīs elektrolīnijas. Konkursā uzvarēja uzņēmums "Citrus Solutions". Šim uzņēmumam bija vienīgais nolikuma prasībām atbilstošais piedāvājums, bet piedāvātā līgumcena bija 119 729 eiro.

Lielākā daļa no 20 jaunajiem stacionārajiem fotoradariem atradīsies Rīgā un tās apkārtnē, liecina CSDD mājaslapā publiskotā karte.