Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Kaķēnus "jūrskolā" sūtīt nedrīkstēs

Latvija gatavojas akceptēt Eiropas konvenciju par mājas un istabas dzīvnieku aizsardzību, kas liegs, piemēram, mazos kaķēnus sūtīt jūrskolā. Dzīvnieku eitanāziju drīkstēs veikt tikai sertificēts veterinārārsts.

Līdzīgas normas ir iekļautas arī pašreiz spēkā esošajā Dzīvnieku aizsardzības likumā, taču Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) rīcībā nav informācijas, ka kāds līdz šim būtu sodīts par tikko dzimušu kaķēnu noslīcināšanu.

Šodien Ministru kabineta komitejā plānots skatīt likumprojektu, ar kuru tiek apstiprināta 1987. gada 13. novembra Eiropas konvencija par mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzību. Tā aizliedz mājas vai istabas dzīvniekiem veikt astes apgriešanu (izņemot atsevišķu sugu suņus), ausu apgriešanu, devokalizāciju (balss saišu pārgriešanu), nagu amputāciju un ilkņu izraušanu, izņemot gadījumus, kad tas ir nepieciešams veterinārmedicīnisku apsvērumu dēļ. Konvencijā noteikts, ka dzīvniekus nedrīkst nogalināt, tos noslīcinot, noindējot vai nositot ar elektrisko strāvu. Ja dzīvniekam ir nepieciešama eitanāzija (nesāpīga nogalināšana), to drīkstēs darīt tikai veterinārārsts vai cita kompetenta persona, izņemot ārkārtas gadījumus. Mājas dzīvniekus nedrīkst pārdot personām, kas jaunākas par sešpadsmit gadiem, bez vecāku vai citu personu, kurām ir vecāku atbildība, skaidri izteiktas piekrišanas.

Šīs konvencijas izpratnē mājas vai istabas dzīvnieks ir jebkurš dzīvnieks, kas tiek turēts vai ir paredzēts turēšanai cilvēka mājsaimniecībā viņa priekam un sabiedrībai.

Normas jau darbojas

Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta Dzīvnieku tirdzniecības, labturības un barības nodaļas vadītāja Liene Ansone skaidroja, ka gandrīz visas normas, kas noteiktas konvencijā, jau ir ietvertas Dzīvnieku aizsardzības likumā. Ausu un astes apgriešanu Latvijā ir aizliegts izdarīt mājas vai istabas dzīvniekiem jau no 2000. gada 1. janvāra, kad spēkā stājās Dzīvnieku aizsardzības likums, kura 18. pants nosaka, ka aizliegts izdarīt ķirurģiskas operācijas mājas (istabas) dzīvniekam, lai pārveidotu tā ārējo izskatu vai citos neārstnieciskos nolūkos, izņemot gadījumus, kad operāciju noteicis praktizējošs veterinārārsts. Šis pats likums noteic, ka dzīvnieku īpašniekam ir pienākums nepieļaut nekontrolētu dzīvnieku vairošanos. Bet, ja dzīvnieks ir jānogalina, tad dzīvnieku nogalināšanai izraugāms veids, kas rada vismazāk ciešanu. Dzīvnieka eitanāziju atļauts izdarīt praktizējošam veterinārārstam.

"Tādējādi konvencijā noteiktās prasības nepārsniedz tās normas, kas iepriekš uzskaitītas un noteiktas spēkā esošajā likumdošanā," uzsvēra L. Ansone.

Arī Pārtikas veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Vita Zalcmane Neatkarīgajai apliecināja, ka Eiropas konvencijā ietvertās normas jau Latvijā darbojas un ietvertas Dzīvnieku aizsardzības likumā, Veterinārmedicīnas likumā un vairākos MK noteikumos.

Sods līdzvērtīgs eitanāzijas izmaksām

Administratīvā pārkāpumu kodeksa 106. panta 1. daļa paredz atbildību par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem vai dzīvnieku nogalināšanas prasību pārkāpšanu. Par to fiziskajām personām var uzlikt naudas sodu no 5 līdz 250 latiem, bet juridiskajām personām – no 10 līdz 500 latiem.

V. Zalcmane atzina, ka ir bijuši vairāki gadījumi, kad personas ir sodītas par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem. Bet tādu gadījumu, kad kāds būtu sodīts par kaķēnu sūtīšanu jūrskolā, viņa neatcerējās.

Šobrīd gan rodas lielas šaubas, vai mājas mīluļu īpašnieki meklēs sertificēta veterinārārsta palīdzību ikreiz, kad kaķenei piedzims mazuļi, ja pāris dienu vecu kaķēnu un kucēnu eitanāzija maksā aptuveni 7 līdz 10 latus. Lielāku kaķu un suņu eitanāzija maksā 15 līdz 50 latus.

Kontrolē PVD

Konvencijā paredzēto saistību izpildes koordinēšana tiks uzticēta Zemkopības ministrijai. Dzīvnieku aizsardzības likuma un citu ar dzīvnieku aizsardzību un labturību saistītu normu izpildi uzrauga un kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.

Ministru kabinets ir izteicis priekšlikumu, ka nevalstiskās organizācijas varētu pārņemt dažas valsts kontroles funkcijas. Arī vairākas nevalstiskās organizācijas ir izteikušas priekšlikumu pārņemt no Pārtikas un veterinārā dienesta un pašvaldībām kontroles funkciju par mājas vai istabas dzīvnieku aizsardzības un to labturības prasību ievērošanu. Izdevumus par nevalstisko organizāciju inspektoru darbu varētu apmaksāt no valsts vai pašvaldību budžeta.

***

UZZIŅAI

Astes apgriešana atļauta atsevišķu šķirņu suņiem:

- asspalvainajam foksterjeram

- gludspalvainajam foksterjeram

- krievu medību spanielam

- vācu asspalvainajam putnusunim

- vācu īsspalvainajam putnusunim

- vācu medību terjeram

- velsas terjeram