Pirmdiena, 20.maijs

redeem Salvis, Selva, Venta

arrow_right_alt Latvijā

SVF: Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs līdzīga pērnajai

© f64

Latvijas ekonomikas izaugsme šogad būs līdzīga pērnajai, šodien preses konferencē informēja Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars.

Precīzu rādītāju viņš neminēja. Pērn Latvijas tautsaimniecības izaugsme bija 2,4%.

Pēc Aijara teiktā, Latvijas eksporta rādītājus un investīcijas šogad ietekmēs vāja ārējā vide, jo sevišķi ekonomikas palēnināšanās Krievijā. Ārējo faktoru ietekmi uz Latvijas ekonomiku mīkstinās tas, ka darbu atsāk rūpnīca "Liepājas metalurgs", ka Latvijas iedzīvotājiem būs iespēja vairāk tērēt zemo naftas cenu dēļ un reālo darba algu dēļ, kā arī Eiropas Centrālās bankas īstenotās monetārās politikas dēļ.

Ar laiku gaidāma ekonomikas izaugsmes pastiprināšanās, pieņemot, ka uzlabosies ārējā vide un ka investīcijas kļūs spēcīgākas.

Vidējā termiņā Latvijai būtu sasniedzama aptuveni 4% ekonomikas izaugsme, Latvijas tautsaimniecībai tuvinoties vidējam eirozonas ienākumu līmenim. Taču tam nepieciešamas reformas konkurētspējas stiprināšanai un piesardzīga makroekonomikas pārvaldība.

Tomēr pastāv arī draudi ekonomikas izaugsmei, proti, ieilgusi Krievijas un eirozonas ekonomikas bremzēšanās var kavēt ekonomiskās aktivitātes Latvijā pieņemšanos spēkā. Savukārt vidējā termiņā izaugsmi un konkurētspēju var kavēt strukturālo reformu neveikšana.

Kā ziņots, SVF misija Latvijā tikās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, piemēram, Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ekspertiem.

SVF parasti ik gadu rīko divpusējas sarunas ar dalībvalstīm. To laikā SVF eksperti apmeklē valsti, apkopo informāciju par ekonomiku un finansēm, kā arī ar amatpersonām apspriež valstu ekonomisko attīstību un īstenoto politiku. Pēc tam SVF pārstāvji sagatavo ziņojumu par valsti.

Iepriekš SVF misija Latvijā uzturējās pērn decembrī.