Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Policisti pret muitniekiem

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektores vietnieks muitas jomā Tālis Kravalis © F64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ar jaunām atrakcijām apstiprina savas ģenerāldirektores Ināras Pētersones vārdus, ka Latvijā «acīmredzot kaut kas nav kārtībā ar veselo saprātu».

I. Pētersones vārdus un to kontekstu Neatkarīgā izklāstīja 28. janvārī. Tagad VID ir pavisam citas izdarības, bet I. Pētersones vārdiem tās atbilst tikpat precīzi kā iepriekšējās.

Pagājušās nedēļas beigās VID Finanšu policijas Iekšējās drošības dienests aizturējis un tad atkal palaidis vaļā trīs muitas darbiniekus. Kāds parūpējās, lai darbības vispār notiktu un Latvijas Televīzija par tām informētu tieši tad, kad muitas priekšnieks Tālis Kravalis pakoja čemodānu braucienam uz Kijevu. Tur viņam jāatrādās Ukrainas valdībai, pretendējot ne mazāk kā uz Ukrainas galvenā muitas vadītāja amatu. Tas viņam nozīmētu paaugstinājumu vienā lēcienā pāri Latvijas Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai, jo droši vien var atrast tādus parametrus, pēc kuriem Ukrainas muita lielāka par visu Latvijas valsts aparātu. Vakar vēl nebija zināms, kā T. Kravalim Kijevā veicies.

Kamēr T. Kravalis bija prom, I. Pētersones vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis stāstīja un ļoti centās pēc būtības neko tomēr nepastāstīt, kāpēc un kā viņa vadītais dienests trenkājis T. Kravaļa darbiniekus, sākot ar T. Kravaļa vietnieku Aivaru Eglīti. Tālāk seko muitas Tranzītdaļas vadītājs Juris Āzers un vēl kāds, kura vārds un amats netika noplūdināts. Šie cilvēki atzīti par aizdomās turamiem kriminālprocesā par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, ja tā rezultātā iestājušās smagas sekas. Ar smagām sekām jāsaprot valstij nodarīti zaudējumi par summu virs 50 minimālajām mēnešalgām. Par to vēl jāpadomā, vai smagās sekas jārēķina pēc minimālās algas (320 eiro x 50 = 16 tūkstoši) pagājušajā gadā, kad process sākts, vai pēc minimālās algas šogad (360 eiro x 50 = 18 tūkstoši), kad process aizvedis līdz konkrētām personām.

Process sākts pagājušā gada novembrī, bet publiskot to ievajadzējies tieši tagad – ne kaut nedēļu agrāk vai vēlāk, dodot iespēju T. Kravalim vai nu pašam piedalīties kārtības ieviešanā savā iestādē, vai arī atvadīties no Latvijas bez skandāla un publiskiem atgādinājumiem par T. Kravaļa piedzīvojumiem. Ar to domāta viņa loma, padzenot no darba Muitas kriminālpārvaldes priekšnieku Vladimiru Vaškeviču. 2010. gadā bijis tā, ka V. Vaškevičs atstājis T. Kravaļa automašīnā maisu ar nepilniem 30 tūkstošiem eiro. Vairākas nedēļas T. Kravalis gaidījis no V. Vaškeviča jautājumu, vai viņš gadījumā nav kādu no saviem naudas maisiem vienkārši aizmirsis pie T. Kravaļa. Amatpersonas pavadījušas laiku savstarpējā izsekošanā un sarunu ierakstīšanā, līdz T. Kravali piemeklējusi atklāsme, ka nauda nav aizmirsta, bet iedota viņam kā kukulis. Ar pietiek.com starpniecību ir publiskots šā gadījuma apraksts prokuratūras versijā, no kuras var iedomāties, ka augstākās muitas amatpersonas staigā ar tik daudziem naudas maisiem, ka kāda maisa aizmiršana viņiem ir pašsaprotama lieta.

K. Čerņeckis turējās un noturējās, neatbildot ne uz vienu jautājumu par to, kas īsti muitā noticis. Tur, tātad, trīs amatpersonas izmantojušas savas dienesta pilnvaras, lai sagrozītu muitas deklarāciju datus un samazinātu valsts ieņēmumus. Tālāk atliek izvēlēties variantu no trijiem iespējamiem: vai ka viņi ņēmuši kukuļus no muitojamo kravu īpašniekiem, vai ka VID masveidā ieperinājušies trakie, kuri vilto dokumentus sava prieka pēc, vai ka dažādas represīvās struktūrvienības un to vadītāji nedara neko citu, kā vien kārto savstarpējus rēķinus.