Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Akcīzes nodokli degvielai nepaaugstinās

© F64

Pretēji Latvijas Reģionu apvienības iecerei akcīzes nodoklis degvielai, sākot ar 2016. gadu, lielāks nekļūs, taču līdz ar to automašīnu un motociklu īpašniekiem būs jāturpina maksāt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, kas atkarībā no automašīnas jaudas un izlaiduma gada var sasniegt pat vairāk nekā 500 eiro gadā.

Saskaņā ar pašreiz spēkā esošo transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likuma redakciju, transportlīdzekļu īpašniekiem ik gadu jāmaksā nodoklis, kura kopējā summa veidojas, saskaitot nodokļa likmes par braucamā pilno masu, motora jaudu un tilpumu.

Ņemot vērā, ka ne Lietuvā, ne Igaunijā šādu nodokli transportlīdzekļu īpašniekiem nepiemēro, daudzi pa Latvijas ceļiem braukājošie un vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem piederošie automobiļi reģistrēti kaimiņvalstīs.

Norādot, ka šāda situācija nav godīga pret citiem autobraucējiem, kuri nodokli maksā, tādējādi finansiāli atbalstot valsts ceļu uzturēšanu, apvienība rosināja atcelt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, bet budžetam neiegūtos līdzekļus kompensēt, palielinot akcīzes nodokļa likmi degvielai.

«Piedāvāto grozījumu būtība ir tāda, ka autotransporta īpašnieki maksās par to laiku, kad reāli tiek izmantots transportlīdzeklis. [..] Pašlaik tas notiek avansā, maksājot transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, turklāt šis maksājums nav atkarīgs no transportlīdzekļa izmantošanas ilguma un biežuma. Tas nav īsti taisnīgi. Tiem, kuri izmanto satiksmes ceļu infrastruktūru lielākā mērā, par to arī būtu jāmaksā vairāk,» akcīzes nodokļa palielināšanu aizstāv Latvijas Reģionu apvienības Saeimas deputāts Ivars Brīvers.

Proti, apvienība piedāvāja paaugstināt akcīzes nodokli benzīnam un gāzei par diviem eirocentiem litrā, bet dīzeļdegvielai – par pieciem eirocentiem.

Apvienībai nepietiekams šķita arī iebildums, ka līdz ar akcīzes nodokļa palielināšanu neizbēgami celsies arī jau tā augstās degvielas cenas. Politiskais spēks norādīja, ka Igaunijā un Lietuvā virknei transportlīdzekļu nepiemēro transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli, bet degvielas cenas ir praktiski vienādas visās trīs Baltijas valstīs, bet viszemākais akcīzes nodoklis ir tieši Latvijā.

Piemēram, par tūkstoš litriem benzīna Igaunijā akcīzes nodoklī jāmaksā 422,77 eiro, Latvijā – 411,21. Arī dīzeļdegvielai un autogāzei piemērotais nodoklis Latvijā ir zemākais. It īpaši izceļas autogāze. Latvijā par tūkstoš litriem jāmaksā 161 eiro liels akcīzes nodoklis, bet Lietuvā tas sasniedz jau 304 eiro.

Neraugoties uz Latvijas Reģionu apvienības centieniem, savai idejai atbalstītājus tā neguva. Un parlamentārieši opozīcijā esošās partijas ieceri noraidīja, pat nenododot to izvērtēšanai Saeimas komisijās.