Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Sola ieviest IIN diferencēto neapliekamo minimumu

© Scanpix

Atbildot uz Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ieteikumu neturpināt iedzīvotāju ienākumu likmes (IIN) samazināšanu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) norāda, ka patlaban runāt par kādu nodokļu samazināšanu nav aktuāli, aģentūru LETA informēja premjerministres preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Straujuma atgādina, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kas varēja atļauties nodokļu samazināšanu. Turklāt Latvijā ar šā gada 1.janvāri IIN likme jau ir samazināta no 24% uz 23%. Patlaban tiek turpināts darbs pie ienākumu nevienlīdzības samazināšanas, lai jau no 2016.gada ieviestu IIN diferencēto neapliekamo minimumu, skaidro valdības vadītāja.

"Uzskatu, ka patlaban ir jāpievērš lielāka vērība efektīvākai nodokļu administrēšanai un ēnu ekonomikas mazināšanai, nevis runāt par kādu nodokļu samazināšanu," pauž Straujuma.

Kā ziņots, SVF rosinājis Latviju uzlabot ieņēmumus no zemei piemērotā nodokļa, kā arī apsvērt neturpināt IIN likmes samazināšanu. Šādu aicinājumu attiecībā uz IIN SVF paudis arī iepriekš.

No šā gada sākuma IIN likme tika samazināta no 24% uz 23%. Patlaban likumā par IIN paredzēts, ka 2016.gadā IIN likme tiks samazināta līdz 22%. Finanšu ministrijā iepriekš informēja, ka no 2016.gada varētu ieviest diferencētu ar nodokļiem neapliekamo minimumu, lai tādējādi veicinātu lielāku atalgojuma pieaugumu iedzīvotājiem ar zemākiem ienākumiem. Patlaban tiek gatavots ziņojums par iespēju ieviest diferencētu neapliekamo minimumu.

Kopumā SFV savā misijas noslēguma ziņojumā konstatēja, ka līdzšinējie pasākumi ēnu ekonomikas mazināšanai ir nesuši labus rezultātus, tomēr ir jāturpina strādāt šajā virzienā.