Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Deputāti atbalsta akcīzes nodokļa paaugstināšanu alkoholam

© f64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien izskatīšanai pirmajā lasījuma konceptuāli atbalstīja likuma izmaiņas par akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanu alkoholiskajiem dzērieniem no šā gada 1.jūlija.

Vairāku nozares asociāciju pārstāvji šodien komisijas sēdē norādīja, ka būtisku iebildumu pret likumprojektā iecerētajām izmaiņām viņiem nav, jo piedāvātās izmaiņas ir pārdomātas. Arī deputātiem nebija iebildumu pret šādiem likuma grozījumiem.

Saeimas plenārsēdē šo likumprojektu pirmajā lasījumā paredzēts izskatīt 16.aprīlī.

Komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) sacīja - gadījumā, ja priekšlikumos uz otro lasījumu būs piedāvājums mainīt akcīzes nodokli citiem produktiem, piemēram, saldinātajiem dzērieniem, tad likumprojekts būtu jāsadala, atsevišķi virzot uz priekšu pašlaik iecerētās izmaiņas.

Likumprojekts paredz, ka akcīzes nodoklis vīnam varētu pieaugt par 9,3%, raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6% - arī par 9,3%, bet raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodokļa likme varētu samazināties par 45,3%.

Akcīzes nodoklis alum varētu tikt palielināts par 22,6%, starpproduktiem atkarībā no spirta satura akcīzes nodoklis varētu pieaugt par 9,3% un 10,4%, bet spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem - par 1,7%.

Pie raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% var attiecināt sidru, savukārt, piemēram, pie starpproduktiem - dažādus kokteiļus, kuriem pievienotais alkohols nav radies raudzēšanas procesā.

Pašlaik spēkā esošā akcīzes nodokļa likme vīnam ir 64,03 eiro par 100 litriem, bet pēc 1.jūlija tā palielināsies līdz 70 eiro, tāpat no 64,03 eiro līdz 70 eiro varētu pieaugt akcīzes nodoklis arī raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6%. Savukārt raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodoklis varētu samazināties no 64,03 eiro par 100 litriem līdz 35 eiro.

Savukārt akcīzes nodoklis alum varētu pieaugt no 3,1 eiro par 100 litriem līdz 3,8 eiro, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 64,03 eiro līdz 70 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 99,6 eiro līdz 110 eiro. Savukārt akcīzes nodoklis spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem varētu tikt palielināts no 1337,5 eiro par 100 litriem līdz 1360 eiro.

Akcīzes nodokļa likmes alkoholam varētu palielināt arī 2016.gada 1.aprīlī un 2017.gada 1.aprīlī. Piemēram, akcīzes nodoklis alum 2016.gadā varētu tikt palielināts vēl par 10,5%, bet 2017.gadā - vēl par 4,8%, līdz tas sasniedz 4,4 eiro par 100 litriem, bet akcīzes nodokli vīnam plāno palielināt par 5,7% 2016.gadā, kā arī par 5,4% 2017.gadā.

Šādas izmaiņas nepieciešamas, jo Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas plāns paredz izvērtēt nepieciešamību veikt grozījumus normatīvajos aktos, paredzot alkoholisko dzērienu optimālo akcīzes likmi, samērojot valsts fiskālos un veselības aizsardzības mērķus.

Tāpat likumprojekts paredz diferencēt akcīzes nodokļa likmi raudzētajiem dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem (ieskaitot) un virs sešiem tilpumprocentiem. Tādējādi raudzēto dzērienu kategorijai ar absolūtā spirta saturu līdz 6% tiktu piemērota samazināta akcīzes nodokļa likme - 50% no akcīzes nodokļa standarta likmes raudzētajiem dzērieniem, lai vieglie raudzētie dzērieni (sidri) būtu konkurētspējīgi Baltijas valstu starpā, norāda likumprojekta autori.

Likumprojekta autori arī piebilst - saskaņā ar likumu par valsts budžetu gadījumā, ja stāsies spēkā grozījumi likumā par akcīzes nodokli, finanšu ministram būs tiesības no 1.septembra palielināt apropriāciju izdevumiem, kas saistīti ar izglītības pasākumu īstenošanu, ja pret to neiebildīs Budžeta komisija.

Akcīzes nodoklis ir būtisks valsts budžeta ieņēmumu avots un pērn tas sasniedza 11,2% no kopējiem valsts budžeta ieņēmumiem, tiek uzsvērts likuma grozījumu anotācijā.

Tiek prognozēts, ka šogad šo izmaiņu ietekme uz budžetu varētu būt papildu 3,3 miljoni eiro, 2016.gadā - 9,39 miljoni eiro, bet 2017.gadā - 10,22 miljoni eiro.

Likumprojektu Saeimā iesniedza deviņi koalīcijas partiju pārstāvji.

Kopš 2004.gada 1.maija akcīzes nodokļa likmes alkoholiskajiem dzērieniem un alum ir paaugstinātas vairākkārt. Šajā laikā akcīzes nodoklis alum tika paaugstināts par 78,2%, savukārt akcīzes nodoklis pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem tika paaugstināts par 70,9%. Pēdējo reizi akcīzes nodoklis alum tika paaugstināts 2009.gadā, savukārt pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, vīnam, raudzētajiem dzērieniem un starpproduktiem - 2011.gadā.