Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Gripas epidēmija Latvijā ir beigusies

© f64

Statistikas dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu laikā ir krietni samazinājies pacientu skaits, kuri vērsušies pēc palīdzības gripas dēļ, tāpēc Latvijā ir izsludinātas gripas epidēmijas beigas, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Šā gada 12. un 13.nedēļā pacientu skaits, kuri vērsušies ambulatorajās ārstniecības iestādēs pēc medicīniskās palīdzības gripas gadījumos nevienā no gripas monitoringā iesaistītajām teritorijām nebija pārsniedzis 100 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

Līdz ar gripas epidēmijas noslēgumu valsts pārtrauc apmaksāt ģimenes ārsta mājas vizīti pie pacientiem ar gripas saslimšanu. Šis nosacījums gan neattiecas uz tiem iedzīvotājiem, kuriem vienmēr tiek nodrošinātas valsts apmaksātas ģimenes ārsta vizītes.

Šo gripas sezonu SPKC eksperti raksturo kā vidējas intensitātes epidēmiju. Gripas epidēmiskā izplatība tika novērota jau janvāra sākumā un maksimālo līmeni saslimstība sasniegusi janvāra beigās, kas bijis par dažām nedēļām ātrāk nekā parasti. Savukārt epidēmijas ilgums atbildis vidējiem rādītājiem.

Šajā sezonā, tāpat kā iepriekšējās, cirkulēja vairāki gripas vīrusi - sākumā dominēja A tipa gripas vīrusi, kas izraisīja visintensīvāko saslimstību, un epidēmijas beigās - B tipa gripas vīrusi. Kā ierasts, ar gripu vairāk slimoja bērni līdz 14 gadu vecumam, bet smagāk slimība skāra vecāka gadagājuma cilvēkus. Līdz šim reģistrēti 22 nāves gadījumi gripas slimniekiem, galvenokārt tie bijuši vecāki cilvēki un pacienti ar hroniskām saslimšanām, kuri nebija vakcinējušies.

Pēdējo nedēļu laikā ir palielinājusies espiratorisincitiālā vīrusa izplatība, kas izraisa gripai līdzīgas saslimšanas, īpaši bērniem, izraisot iekaisumu bronhiolās un plaušās. Parasti šī vīrusa epidēmiskā izplatība tiek novērota rudens-ziemas mēnešos pirms gripas epidēmijas sākuma. Slimo ne tikai mazi bērni un skolēni, bet arī pieaugušie un veci cilvēki.

Tomēr SPKC atgādina, ka, neskatoties uz gripas epidēmijas beigām, vīruss turpina cirkulēt un iedzīvotājiem jāturpina ievērot piesardzības pasākumi, lai neinficētos ar šo slimību.